7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeficit bugetar triplu la cinci luni. Încasările din taxe, depășite de cheltuielile...

Deficit bugetar triplu la cinci luni. Încasările din taxe, depășite de cheltuielile cu pensiile și salariile

Statul a cheltuit în primele cinci luni ale anului cu plata salariilor bugetarilor și pentru asistență socială cu aproape 6 miliarde de lei mai mult decât tot ce a reușit să încaseze din taxe și impozite în această perioadă.

După patru luni cu un ușor excedent, bugetul României a intrat pe deficit până la finele lunii mai. Mai mult decât atât, deficitul bugetar la cinci luni este triplu față de cel din perioada similară a anului trecut, respectiv de 2,17 miliarde lei (0,27% din PIB) față de 0,78 miliarde lei (0,1% din PIB).

Asta în condițiile în care veniturile bugetului general consolidat au crescut, în termeni nominali, cu 7,9%, iar cheltuielile s-au majorat cu 9,4%.

Încasările din TVA și accize nu își revin

Cea mai mare problemă este la veniturile fiscale, adică din taxe și impozite, care reprezintă sursa principală din care se finanțează cheltuielile curente ale statului. Acestea au fost cu doar 0,2% mai mari în perioada ianuarie-mai 2017 față de perioada similară a anului trecut și probabil mult mai mici decât era prevăzut în programul de încasări, care nu este făcut public. De asemenea, ponderea în PIB a veniturilor fiscale a scăzut , fiind de doar 7,13% din PIB în primele cinci luni din 2017, față de 7,64% în perioada similară din 2016.

În ciuda consumului exploziv, care a impulsionat majorarea PIB până la cel mai înalt nivel din UE, încasările din TVA și accize au rămas la un nivel mai mic decât anul trecut. Mai mult, diferența la cinci luni este mai mare decât cea la patru luni, ceea ce înseamnă că problema se acutizează. Astfel, veniturile din TVA au scăzut cu 5%, iar cele din accize cu 9,4%.

Pe fondul majorărilor salariale, creșteri de venituri s-au înregistrat la impozitul pe salarii și venit, dar și din contribuțiile de asigurări (15,9%), care sunt principala sursă de venituri fiscale. Pe de altă parte, firmele au livrat mai puțin impozit pe profit.

Noi majorări de la 1 iulie

În acest context al unor venituri fiscale în scădere raportat la PIB, cheltuielile de personal au crescut cu 19,1%, iar cele cu asistența socială, însemnând în special pensiile – cu 10,1%. Asta fără a intra încă în vigoare majorările salariale prevăzute în Legea salarizării. Astfel, statul a cheltuit în total la cele două capitole 64,4 miliarde de lei, depășind cu aproape șase miliarde de lei veniturile colectate din taxe și impozite. Comparativ, în perioada ianuarie-mai 2016, cheltuielile cu salariile și asistența socială s-au ridicat la 56,39 miliarde de lei, sub nivelul veniturilor fiscale de 58,19 miliarde lei.

O presiune și mai mare va veni de la 1 iulie, când ar trebui să intre în vigoare legea salarizării personalului bugetar, aprobată de Parlament și aflată acum la Președinție, pentru promulgare.  De altfel, tocmai din cauza lipsei de bani de la buget, majorările salariale pentru medici și profesori prevăzute pentru 1 iulie au fost amânate pentru anul viitor. În schimb, indemnizațiile parlamentarilor vor crește de la 1 iulie, dacă președintele va promulga legea. În plus, printr-o ordonanță aprobată deja, militarii și personalul contractual din Ministerul Apărării Naționale vor avea o creștere a salariilor cu 15% de la 1 iulie. De asemenea, punctul de pensie va fi majorat la 1.000 de lei.

Investițiile, reduse drastic

Neavând suficienți bani pentru salarii și pensii, Guvernul împrumută bani și taie din alte părți, iar primele sacrificate sunt investițiile. Cheltuielile de capital, adică banii alocați pentru investiții, au scăzut cu 23,1%, până la 2,8 miliarde lei (0,3% din PIB), față de 3,676 miliarde lei în perioada ianuarie-mai 2016 (0,5% din PIB). Comparativ, cheltuielile cu salariile și asistența socială au reprezentat 7,9% din PIB.

Cîțu: „Mugur Isărescu trebuie să dea un răspuns…”

Senatorul liberal Florin Cîțu a scris, într-o postare pe o rețea de socializare, că, din informațiile sale, îngrijorați de prognoze, liderul PSD Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, artizanul programului economic al PSD, au convocat, duminica trecută reprezentanți ai BNR la o întâlnire la biroul lui Dragnea. „Scopul acestei întâlniri: măsuri urgente pentru a corecta derapajul economic al României în care tot ei ne-au băgat. (…) Liviu Dragnea (oare cu ce putere?) a convocat la această întâlnire și Consiliul de Administrație al BNR. Și uite așa au apărut la Camera Deputaților, printre alte limuzine, și limuzinele membrilor CA al BNR”, a scris Cîțu. La întâlnire ar fi participat și șeful Comisiei Naționale de Prognoză, dar și al ANAF. Senatorul liberal se întreabă dacă „BNR și cei care o conduc sunt implicați direct în programul de guvernare al PSD? Dacă DA, atunci e foarte grav”.Contactați de RL, reprezentanții BNR nu au dorit să confirme informațiile și nici să comenteze.

Cele mai citite

Andrei Ivan, pe cale de a pleca de la Craiova în iarna aceasta. Destinația posibilă și viitorul olteanului

Andrei Ivan ar putea părăsi Universitatea Craiova în această iarnă, iar Turcia ar putea deveni următoarea sa destinație, în ciuda unei perioade mai puțin...

Junior Centenar: Programul de economisire pentru copii, ocolit de români. Sub 150.000 de beneficiari în 5 ani

Valoarea medie economisită per copil este de 3.592 lei Lansat în 2019, programul de economisire Junior Centenar, destinat copiilor din România, rămâne neatractiv pentru majoritatea...

Dan Petrescu rămâne pe banca CFR Cluj și primește o veste excelentă. Karlo Muhar revine în Gruia

Dan Petrescu a fost confirmat în funcția de antrenor al CFR Cluj, iar conducerea clubului i-a promis întăriri în perioada de mercato, inclusiv revenirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă