S-au luptat ca în anul 360 d.Hr. Bătălie între daci şi romani la Castrul Roman de la Barboşi

de Ticu Ciobotaru , 22 iunie 2014 - stire actualizata la ora 06:43, 23 iunie 2014
S-au luptat ca în anul 360 d.Hr. Bătălie între daci şi romani la Castrul Roman de la Barboşi

La Galaţi a avut loc prima ediţie a Festivalului Antic „Antiquitas Rediviva”, în cadrul căreia a fost reconstituită o bătălie dintre daci şi romani pe promontoriul  Castrului Roman de Barboşi, pe care în sec IV î.Hr. exista o davă dacică şi unde a existat, de la cucerirea Daciei de către romani şi până în anul 360 d.Hr., o aşezare daco-romană. Potrivit directorului Direcţiei pentru Cultură (DJC) Galaţi, Cătălin Negoiţă, festivalul a fost organizat în colaborare cu Primăria şi Consiliul Municipal Galaţi, dar bugetul de aproximativ zece mii de lei a fost acoperit exclusiv din sponsorizări, nefiind cheltuit nici un leu din bani publici.

„Proiectul «Antiquitas Rediviva» are scopul de a readuce în circuitul istoric, cultural şi turistic acest sit arheologic, acest castru roman, care timp de 25 de ani a fost abandonat”, a precizat iniţiatorul festivalului, Marius Mitrof, consilier în cadrul DJC. Au fost prezentate uniformele şi armele cu care erau dotaţi militarii romani şi daci şi a fost reconstituită o bătălie între daci şi romani de către membrii a două asociaţii de reconstituire istorică din Constanţa, Asociaţia „Danais” (dacii) şi filiala constănţeană a Asociaţiei „Terra Dacica Aeterna” (romanii).

Festivalul a continuat sâmbătă după-amiază pe Faleza inferioară cu o prezentare a modului de viaţă al dacilor şi romanilor, de către membrii celor două asociaţii. Sute de gălăţeni au avut ocazia să îmbrace şi să se pozeze în uniforme romane sau costume dacice şi au urmărit lupte „unu la unu” între legionari romani şi oştenii daci, în timpul cărora le-au fost oferite explicaţii despre armele folosite şi ce rost avea fiecare element al uniformei.

„Dacii” au reconstituit meşteşugurile epocii şi au improvizat un atelier de fierărie, la care au confecţionat arme de luptă, un atelier la care au confecţionat opinci şi un atelier de olărit, la care copiii au confecţionat străchini şi căni din lut. “Romanii” au gătit linte cu carne, iar “dacii” mazăre cu carne, ambele fiind  preparate după reţetele tradiţionale, gălăţenii fiind invitaţi să guste din cele două feluri de mâncare de acum aproape două mii de ani. Festivalul „Antiquitas Rediviva” a fost unul dintre cele mai reuşite evenimente organizate la Galaţi în ultimii ani, chiar dacă nu a beneficiat nici măcar de un buget comparabil cu cel al unui concert cu trupe autohtone de la „Sărbătorile Galaţiului”.

Comentarii

 • Tuskeacujunghiul

  24 iunie 2014 12:23

  "unu altu" de aceea e bine ca rruminii ca tine sa-si invete limba proprie, ca sa nu scrie "innot", ca sa nu se mai screama la scrierea unuii text simplu si ca sa nu ne mai arate ca stiu sa dea "copypaste" la texte in limba latina ce nu le pricep, dar le interpreteaza...

  raspunde comentariului
 • unu altu

  23 iunie 2014 12:53

  Mathias de aceea trebe ca hungurii sa invete geografia Romaniei pentru ca Galatiul nu a trecut Dunarea innot in Dobrogea .Si daca era in Dobrogea si acolo sunt atestati daco-geti.văd la ei mult mai cumplită sălbăticie decît la lupi.Nu se tem de legi, ci dreptatea cedează în faa foreii zace la pămînt învinsă de sabia cu care se duc luptele.Se apără împotriva frigului năpraznic cu piei de animale i cu pantaloni largi,iar feele lor aspre sînt acoperite cu păr lung.La puini dintre ei se mai păstrează urme ale limbii greceti,iar aceasta a devenit i ea barbară din pricina accentului ei getic.Mixta sit haec quamuis inter Graecosque Getasque, a male pacatis plus trahit ora Getis. Sarmaticae maior Geticaeque frequentia gentis

  raspunde comentariului
 • Mathias Corvinus

  23 iunie 2014 11:54

  Galatiul a facut parte din Dacia?Parca pe vremea aia in Sycthia Minor Dobrogea de azi existau colonii grecesti la malul marii, cel putin...Se mai inventeaza istorie si azi. Mai ales cand n-ai asa ceva, si trebe sa-ti heroizezi strabunii inventati.

  raspunde comentariului
 • Dacu-dd

  23 iunie 2014 11:18

  Cuvantul DAVA nu inseamna cetate si greseala s-a datorat faptului ca in limba sanscritaDEVA inseamna templu, locul unde se afla o zeitate, citit DZEVA.Cuvantul ARGINT, ARGINTUS in proto-persana dar si skyta era ARGETLa noi in tara pe malu Argesului exista o localitate uitata cu un nume vechi care si-a pastrat forma antica ARGE-TOAIA. Este posibil ca ARGED-AVA sa fi fost prin confundarea literei D cu T , ARGED-AVA se transforma in ARGET-AVA sauARGET-AUA si numele de azi ARGET-OAIA. Si numele cetatii S-ARGET-IA are aceasi origine si inseamna arginta, argintata. Arge-dava Argedauon, S-argedava, S-argedauon, Z-argedava,Z-argedauonAsa ca finalul cuvintelor D-AVA, D-AUA, D-ABA,este verbul a avea .Acelasi lucru pentru RUSSI-DAVA care se transforma in RUSSIT-AVA sau RUSSIT-AUA sau RUSSITA sau IN-ROSITA provenind de la culoarea rosie a peretilor sau a malurilor rosii de argila.SUCID-AVA se transforma in SUCIT-AVA, SUCIT-AUA, si forma finala din limba romana SUCITA.PETRODAVA se transforma in PETRTOTA adica pietruita , din piatra.CAPID-AVA or Kapidaua, insemna CAPIT-AVA din cuvantul CAP si verbul a avea= DAVA , DAUA .Inainte de venirea Romanilor exista cetatea CAPI-DAVA probabil unde stau capii care conduceau poporul sau unde era capul unui zeu dacic. Grecii spuneau ca pe conducatorii Dacilor ii chemau in limba daca CAPILATI. In Limba Sanscrita CAP-ALA ,In latina = caput , capitis.Exista si in lituaniana cuvantul Kaupa ,kupeta care inseamna un cap, o capita, o movila.Posibil ca la CAPIT-AVA sa fi fost si un mormant urias facut dupa un razboi, un fel de monument funerar asa cum au facut si romanii la Tropfeum Traiani , citez Altarul a fost ridicat in amintirea soldatilor cazuti in luptele date de romanii condusi de imparatul Traian impotriva unei coalitii realizate de regele dac Decebal. Dupa fragmentele de inscriptie s-a estimat ca pe altar apareau numele a circa 4000 de soldati romani cazuti .Cetatea MURI-D-EBA putea fi MURIT-AVA cetatea moarta.Si cuvantul MORT, MOARTA, in limba Sanscrita==MARTUA , MRTA ,proto-gali =mruos, maruos.Cetatea Setidava mentionata de Ptolemy devine SETI-D-AVA in SETITA-VA adica A-SEDZATA , sat, asezare, sede.Avem in romana SED,SEDZ, SEZ si in lituaniana SED,SEZ si in latina SEDERE.Concluzia ar fi ca de cele mai multe ori poporul vorbeste corect cand spune SEZ si nu ca in limba academica SED su cand poporul spune VAZ si nu academic VAD.O alta concluzie ar fi ca limba proto-latina se inrudea cu proto-baltica si proto daco-geta.

  raspunde comentariului
 • DaciiLuiPeste

  23 iunie 2014 9:37

  astia la fiecare sculare mai descopera cate-o lupta de care n-a auzit nimeni ...

  raspunde comentariului
 • Dacu-dd

  23 iunie 2014 9:18

  In primu rand o lamurire pentru toti cei care simpatizeaza dacii.Inbracamintea dacilor din fotografie nu este corect reconstituita, fara suparare parca sunt brutari care fac paine.Dacii aveau caciuli din blana de oaie nu fesuri, dacii aveau camasi si pantaloni din in si canepa albe la fel ca taranii romani de acum o suta de ani.

  raspunde comentariului
 • califu

  23 iunie 2014 8:54

  Parca in anul 271 a avut loc retragerea aureliana din Dacia. De unde lupte intre daci si romani in anul 360?

  raspunde comentariului
 • valeanu

  22 iunie 2014 23:40

  Pacat ca galateni nu cunosc istoria. Erau doua Dacii superior si inferior, in mare pe actualul Transilvania.

  raspunde comentariului
 • taliban

  22 iunie 2014 23:29

  dacii nu mai existau de 250 de ani, iar romanii se luptau la dunare cu GOTII si cu alte neamuri migratoare, atunci. nu era vorba de nici un dac la 360, oricum daci au fost numai in Transilvania.

  raspunde comentariului
  • Tănase Tudoran

   23 iunie 2014 0:13

   Domnul Antal taliban, cunoate doar varianta istoriei Daciei, scrisă de unguri. De fapt ei nu pot fi crezui întrucât în acele vremuri erau undeva, vecini cu, China !!!! Ungurii nu au avut niciodată o ară de batină, fiind mereu migratori. Nici actualul teritoriu nu este al lor, este al vecinilor de la vest i de la est. Ceilali fiind ca i ei migratorislavii. Istoricii antici ne spun că dacii i geii vorbeau aceeai limbă. Erau numii diferit de romani respectiv de greci. Romanii nu erau italieni ci gali, sirieni, palestiniei, greci, egipteni, arabi...Soldaii tiau doar comenzile militare în latină, restul activităilor se petreceau pe gruzpuri în limbile lor materne. Câteva legiuni nu puteau distruge fondul uman numeros al Daciei i nici să le schimbe limba maternă care era tot o varinată de latină. Se pare că termenul de Goi se referea tot la Gei. De ce Istoria antică a germanilor are titlul de, Getica, atribuită lui Tacitus. Se pare că se făceau placiate în draci i pe atunci. au radiat termenii de daci i gei, le-au înlocuit cu, goi dar, au omis să modifice i tilul de pe copertă ori nu au mai avut timpul fizic să o facă din anumite motive.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design