24 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSportTurcan: PDL, sesizare către CE pentru respingerea OUG care înființa unitatea pentru...

Turcan: PDL, sesizare către CE pentru respingerea OUG care înființa unitatea pentru fondurile de cercetare

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a declarat, luni, că democrat-liberalii vor sesiza Comisia Europeană, după ce PSD şi PNL au votat în Comisia de învăţământ a Camerei desfiinţarea instituţiei de bază privind gestionarea finanţării fondurilor de cercetare, relatează Mediafax.

"PSD şi PNL au respins, săptămâna tercută, în 30 de secunde, în Comisia de învăţământ a Camerei o lege de aprobare a ordonanţei 74 prin care a fost înfiinţată Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării şi Inovării. PSD şi PNL au desfiinţat instituţia de bază a gestionării finanţării fondurilor de cercetare, dezvoltare şi inovare. În legătură cu acest abuz, în BPN am decis să sesizăm Comisia Europeană, pentru că nu este vorba doar de cei 129 de angajaţi ai acestei instituţii, ci despre faptul că prin acest vot în Parlament PSD şi PNL au distrus tot ce e bun în educaţia şi cercetarea din România", a precizat Raluca Turcan într-o conferinţă de presă.

Ea a mai spus că PDL cere "majorităţii încă existente PSD-PNL" să respingă în Parlament desfiinţarea instituţiei de bază privind gestionarea finanţării fondurilor de cercetare.

Raluca Turcan a apreciat că în educaţie se produce "un fenomen foarte grav", şi anume "regresul şi anularea pas cu pas a fiecărui punct de reformă rezolvat în guvernarea trecută".

Ordonanţa de urgenţă 74 din 2010 prevedea că se înfiinţează Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, ca urmare a comasării prin fuziune a Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare, Centrului Naţional de Management Programe şi a Agenţiei Manageriale de Cercetare Ştiinţifică, Inovare şi Transfer Tehnologic – Politehnica (AMCSIT – Politehnica).

Numărul de posturi aprobat pentru Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării este 120, finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat, se mai arăta în ordonanţă.

Ordonanţa stabilea şi atribuţiile Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, care "asigură condiţiile materiale şi financiare necesare organizării competiţiilor pentru granturi, realizează întregul proces operativ pentru selectarea şi auditarea proiectelor şi programelor propuse spre finanţare de către consilii şi sprijină managementul financiar al acestora" şi întocmeşte documentaţia pentru alocarea resurselor financiare de la bugetul de stat şi din alte venituri pentru finanţarea învăţământului superior şi a cercetării ştiinţifice, dezvoltării şi inovării, în conformitate cu deciziile consiliilor din subordinea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza legislaţiei în vigoare.

Ordonanţa fusese respinsă de Parlament, iar preşedintele României a trimis o cerere de reexaminare în acest caz.

În şedinţa din 2 aprilie, deputaţii din Comisia de învăţământ au propus, cu unanimitatea voturilor celor prezenţi, respingerea cererii de reexaminare şi adoptarea Legii privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 74/2010.

Cele mai citite

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Șoigu și Gerasimov

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis marți mandate de arestare pentru fostul ministru al Apărării al Rusiei și șeful său de stat major militar,...

Dosar penal după ce un marinar bulgar a fost găsit mort în dreptul Podului Prieteniei de la Giurgiu

Trupul unui marinar bulgar care a căzut în fluviul Dunărea în timpul acostării unei nave în Portul Giurgiu a fost găsit în dreptul Podului...

Drone de un milion de euro achiziționate de MApN prin intermediul unui german

Ministerul Apărării Naționale (MApN) din România a achiziționat 22 de sisteme de drone de spionaj cu aripă fixă de la compania germană Quantum Systems,...
Ultima oră
Pe aceeași temă