30.9 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialSurse: Miniștrii israelieni trebuie să-și limiteze contactele cu omologii palestieni

Surse: Miniștrii israelieni trebuie să-și limiteze contactele cu omologii palestieni

Miniştrii israelieni au primit, miercuri, recomandarea de a-şi limita contactele cu omologii lor palestinieni, cu excepţia domeniilor securităţii şi diplomaţiei, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală israeliană, relatează Mediafax.

"Ca răspuns la încălcarea de către palestinieni a promisiunilor făcute în cadrul negocierilor de pace, miniştrilor din Guvernul israelian li s-a cerut să se abţină de la a-i întâlni pe omologii lor palestinieni", a precizat această sursă sub acoperirea anonimatului, o aluzie la semnarea cererilor de aderare a Palestinei la 15 convenţii şi tratate internaţionale.

Ministrul palestinian al Muncii, Ahmad Majdalani a minimalizat amploarea acestei decizii, subliniind că "90 la sută dintre afacerile zilnice se fac cu administraţia militară israeliană".

"În ceea ce priveşte faptele, nu sunt întâlniri organizate între miniştrii palestinieni şi israelieni, în afară de cea a miniştrilor de Finanţe", a declarat Majdalani pentru AFP.

O sursă guvernamentală palestiniană a declarat, pentru AFP, că ar putea să fie vorba despre un debut al îngheţării transferului de taxe strânse de Israel în numele Autorităţii Palestiniene, deoarece principalele întâlniri între miniştrii de Finanţe se referă la aceste taxe care servesc la plata funcţionarilor palestinieni.

Guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu a refuzat să elibereze, la 29 martie, aşa cum era prevăzut, un al patrulea şi ultimul contingent palestinian, cerând o prelungire a negocierilor de pace dincolo de data la 29 aprilie.

Preşedintele Mahmoud Abbas a reacţionat semnând, la 1 aprilie, cererile de aderare a Palestinei la 15 convenţii şi tratate internaţionale, apreciind că noile cerinţe formulate de Israel pentru aceste eliberări îl degrevează de angajamentul de a se abţine de la orice demers pe lângă comunitatea internaţională.

Potrivit înţelegerii încheiate în iulie sub egida secretarului de Stat american John Kerry, Israelul promite să elibereze în patru etape 104 deţinuţi încarceraţi înainte de acordurile de la Oslo în 1993.

În contrapondere, conducerea palestiniană a consimţit să suspende până la sfârşitul negocierilor orice demers de aderare la organizaţiile internaţionale, inclusiv la instanţele judiciare cu competenţă mondială susceptibile să urmărească în justiţie Israelul.

Cele mai citite

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...

ONU: Extinderea în Liban a războiului dus în prezent de Israel împotriva Hamas în Fâşia Gaza ar putea fi apocaliptică

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă, Martin Griffiths, a avertizat miercuri, la Geneva, că extinderea în Liban a războiului dus în prezent de...
Ultima oră
Pe aceeași temă