25.7 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialProcurorii DNA cer închisoare cu suspendare pentru fostul membru CSM Toni Neacşu

Procurorii DNA cer închisoare cu suspendare pentru fostul membru CSM Toni Neacşu

Procurorii DNA au cerut, miercuri, la ICCJ, ca fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Toni Neacşu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, să fie condamnat la închisoare, relatează Mediafax.

Instanţa supremă a ascultat miercuri pledoariile finale în dosarul de corupţie al fostului judecător Toni Neacşu, trimis în judecată, în 25 aprilie 2013, fiind acuzat că a încasat nejustificat de la CSM salariu şi diurnă în valoare de aproape 67.000 de lei, pentru 48 de zile în care a lipsit nemotivat de la serviciu.

Procurorul DNA a cerut închisoare cu suspendare pentru Neacşu, iar apărarea a cerut achitarea fostului magistrat.

Procurorul DNA a arătat că faptele prezentate în actul de inculpare sunt probate şi că probele aduse de anchetatori dovedesc vinovăţia lui Neacşu. În acest context, procurorul a arătat că se impune aplicarea unei pedepse cu închisoarea în cazul lui Neacşu, dar că executarea acesteia poate fi suspendată raportat la profilul persoanei.

Apărarea lui Neacşu a susţinut, la rândul său, că fapta de care este acuzat magistratul de anchetatorii DNA nu se regăseşte în lege. Astfel, avocatul lui Neacşu a arătat că clientul său avea calitate de demnitar şi că, potrivit prevederilor, legale, acesta nu avea program fix de muncă, precum funcţionarii publici, ci un program de 24 de ore din 24, la fel ca un parlamentar.

Potrivit avocatului, Neacşu nu a făcut deconturi, ci a cerut doar "indemnizaţia aferentă lunii" în raport de necesităţile sale pentru serviciu.

Instanţa supremă a rămas în pronunţare în acest caz şi va lua o decizie în 25 aprilie.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Neacşu, judecător la Tribunalul Vrancea, pentru participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

Neacşu a fost suspendat din CSM, iar ulterior, în 10 decembrie 2013, consiliul a luat act de cererea sa de demisie din magistratură.

Cele mai citite

România s-a calificat în optimile de finală ale EURO 2024 de pe primul loc al grupei E

România s-a calificat pentru a doua oară în istorie în optimile campionatului european de fotbal.Toate cele patru echipe au terminat la egalitate de puncte,...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

VIDEO. Edward Sanda și Cleopatra Stratan nu au mai rezistat! “În ultima perioadă…”

Într-un interviu acordat cancan.ro, Edward și Cleopatra Stratan au dezvăluit detalii despre viața lor personală și profesională, marcând o perioadă plină de provocări și...
Ultima oră
Pe aceeași temă