20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăȘtirile zileiIordache: "Parlamentul nu era obligat să ţină cont de observaţiile președintelui"

Iordache: “Parlamentul nu era obligat să ţină cont de observaţiile președintelui”

“Care era problema? Parlamentul a fost sesizat cu ceva, Parlamentul a analizat şi a respins. Parlamentul era obligat să ţină cont de una dintre acele observaţii? Nu. Parlamentul a ţinut cont de observaţiile – şi va ţine în continuare… Şi la 317 a respins. Bănuiesc că, dacă vom fi sesizaţi şi cu 303, – că este acum la promulgare -, vom analiza. Dar asta nu înseamnă că există o obligaţie a Parlamentului să ţină cont de acele observaţii. Am ţinut cont de toate observaţiile şi criticile CCR”, a declarat Iordache, la Parlament.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis joi Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Actul normativ a fost transmis de către Parlament preşedintelui României, în vederea promulgării, la data de 22 iunie 2018.

Potrivit sesizării, Parlamentul trebuie să reexamineze toate textele de lege la care face referire cererea preşedintelui României, precum şi pe cele care au legătură cu acestea, asigurându-se succesiunea logică a ideilor şi coerenţa reglementării. În acest context se impune a fi modificate chiar şi unele dispoziţii ale legii care nu au fost în mod expres cuprinse în cererea de reexaminare, dar care sunt în mod indisolubil legate de acestea (Decizia nr. 63 din 13 februarie 2018, paragraful 46).

“De asemenea, întrucât cererea de reexaminare nu este obligatorie pentru Parlament, spre deosebire de decizia de neconstituţionalitate, în cazul în care Parlamentul o respinge sau o admite în parte, nu pot forma obiect al controlului de constituţionalitate dispoziţiile legale nereexaminate, şi anume cele care nu au suferit niciun eveniment legislativ în procedura de reexaminare. Prin urmare, indiferent că o cerere de reexaminare a fost admisă/ admisă în parte/ respinsă, pot forma obiectul controlului a priori de constituţionalitate numai dispoziţiile legale supuse unor intervenţii legislative în procedura de reexaminare, precum şi procedura de adoptare a legii în urma cererii de reexaminare, cu titlu exemplificativ, reţinându-se cvorumul de şedinţă, majoritatea de vot sau ordinea de sesizare a Camerelor Parlamentului”, se arată în sesizare.

Cele mai citite

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă