Ucraina. Preşedintele Poroşenko a promulgat Legea Educaţiei care restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale

de Diana Biţă , 25 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 23:25, 25 septembrie 2017
Ucraina. Preşedintele Poroşenko a promulgat Legea Educaţiei care restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale

Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, a promulgat controversata Lege a Educaţiei, care a fost adoptată de Rada Supremă de la Kiev în 5 septembrie şi care restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale, potrivit presei de la Cernăuţi potrivit Hotnews.

Poroşenko a comunicat că reforma învăţământului "este una dintre cele mai importante reforme, care va îmbunătăţi calitatea educaţiei”, asigurând paşii necesari pentru includerea Ucrainei în spaţiul educaţional european, scrie agenţia BucPress.

Preşedintele ucrainean a menţionat că noua lege sporeşte rolul utilizării limbii ucrainene în procesul de învăţământ. În acelaşi timp, Preşedintele Ucrainei a subliniat importanţa respectării în timpul procesului de învăţământ a drepturilor minorităţilor naţionale din ţară.

"Ucraina a demonstrat şi va demonstra în continuare o atitudine faţă de minorităţile naţionale care corespunde cu obligaţiile noastre internaţionale, care este în concordanţă cu standardele europene, fiind un model pentru ţările vecine”, a subliniat Petro Poroşenko.

El s-a adresat Ministerului ucrainean de Externe şi Ministerului Educaţiei să desfăşoare consultările necesare cu partenerii europeni, inclusiv cu Consiliul Europei.

Noua lege a educaţiei din Ucraina prevede introducerea treptată a noului sistem şi, prin aceasta, înlocuirea materiilor care se predau în limbă română cu discipline care vor fi predate în limbă ucraineană. Prima fază a reformei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare şi a grădiniţelor). Predarea materiilor în limbă română se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027-în clasele superioare (9-12).

Reforma sistemului de învăţământ din Ucraina a stârnit un val de critici, comunitatea de români din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a şcolilor româneşti şi de ucrainizare a minorităţilor etnice. În acest sens, a fost semnat un apel către preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, prin care se solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerată a fi una care ar putea genera noi conflicte şi instabilitate în ţară.

Datele Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina arată că, în prezent, în această ţară locuiesc peste 400.000 de etnici români.

Klaus Iohannis a anunţat, săptămâna trecută, că, în urma adoptării noii legi a educaţiei din Ucraina, care restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale, şi-a anulat vizita pe care o avea programată în luna octombrie în această ţară, ceea ce i-a şi comunicat direct preşedintelui Poroşenko, pe care l-a întâlnit la Adunarea Generală a ONU. Iohannis a subliniat că amânarea unei vizite prezidenţiale este un semnal diplomatic ”extrem, extrem de dur”.

”Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluţia din Parlamentul Ucrainei, care, fără să anunţe partenerii, şi noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenţii reciproce şi, practic, această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităţilor la educaţia în limba maternă. Şi pe noi ne doare acest lucru, avem foarte mulţi români în Ucraina şi pot să vă spun, aşa, în premieră, că ideea mea cu vizita în Ucraina a fost, de fapt, să mergem împreună în zona Bucovinei ucrainene, unde sunt mulţi români, ca să subliniem că ne preocupă”, a spus şeful statului.

Loading...

Comentarii

 • Minitechnicus

  16 octombrie 2017 2:53

  Tov. Vicktor Orban, ai auzit ce gavareste nea Petrica ? "Ucraina a demonstrat i va demonstra în continuare o atitudine faă de minorităile naionale care corespunde cu obligaiile noastre internaionale, care este în concordană cu standardele europene, fiind un model pentru ările vecine, a subliniat Petro Poroenko.Deci daca astea sant standardele europene ia sa le aplicam si noi, ce zici ?

  raspunde comentariului
 • ion

  26 septembrie 2017 18:39

  perfect. sa vina copiii in romania sa invete, daca in ucraina nu se mai poate.

  raspunde comentariului
 • ion

  26 septembrie 2017 18:39

  perfect. sa vina copiii in romania sa invete, daca in ucraina nu se mai poate.

  raspunde comentariului
 • viceversa

  26 septembrie 2017 13:49

  E momentul intelegerii cu rusii, sa-si retraga armata din Transnistria si sa nu se opuna unirii, putem sa acceptam recunoasterea Crimeii la rusi, daca le acorda privilegii natiunilor conlocuitoare. Ucrainienii au dovedit ca sunt mai periculosi decat rusii in vecinataea noastra.

  raspunde comentariului
 • tiraspolski

  26 septembrie 2017 11:36

  placintarul poro.ka.ka.niu, hoholul petrake, nu se dezminte ... infamul, adus de prostovanii din piata sorosista la putere, face ce stiu mai bine sa faca acesti seculari dusmani ai romanilor ... Sa-l jelim ca I-au luat rusii Crimea - felia de tort de la nekita h., inapoi ... jigodiilor !

  raspunde comentariului
 • Viorica Balteanu

  26 septembrie 2017 11:31

  Acest stat vrea sa fie primit in UE?

  raspunde comentariului
 • ivan-escu

  25 septembrie 2017 23:37

  ucraina e mai aliat strategic cu amerlocul decat romanica,deci ciocul mic si joc de glezne...

  raspunde comentariului
  • Germania

   26 septembrie 2017 1:22

   Ucraina o sa suga capul pi li la VEST ca si tu RUS...***** blond

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design