20.3 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăSpecialSiria: Islamiștii ocupă o bază a armatei siriene din nord

Siria: Islamiștii ocupă o bază a armatei siriene din nord

Extremiştii din Statul Islamic au ocupat, joi noapte, o bază a armatei siriene din provincia nordică Raqa, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), relatează AFP, conform Mediafax.

"Statul Islamic a capturat Brigada 93 după lupte violente şi un triplu atentat sinucigaş", a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul organizaţiei neguvernamentale.

Citește și: Kurzii din Irak, Siria şi Turcia luptă împreună împotriva Statului Islamic

Potrivit acestuia, SI îşi mobilizează trupele pentru a se pregăti să atace aeroportul militar din Tabqa, ultimul bastion al regimului lui Bashar al-Assad în provincia Raqa.

Majoritatea provinciei este controlată din februarie de gruparea extremistă, care i-a înlăturat pe rebelii ce luptă împotriva regimului Assad.

În iulie, SI a preluat Divizia 17, o altă bază din regiune unde cel puţin 85 de soldaţi au fost ucişi în lupte sau executaţi sumar, conform OSDO.

Citește și: Câte hărţi modifică fanaticul Baghdadi?

În luptele de la Brigada 93, "36 de soldaţi au murit, unii dintre ei decapitaţi, alţii în confruntări şi în triplul atentat sinucigaş", a precizat OSDO.

De partea extremiştilor, cel puţin 15 persoane au fost ucise, inclusiv cei trei kamikaze care şi-au detonat explozibilii la intrarea şi în jurul bazei, la începutul atacului.

"În cursul învestiturii sale, Assad a promis că va recuceri Raqa. Nu doar că nu a făcut-o, dar a pierdut şi bazele", a afirmat Abdel Rahmane.

Războiul din Siria, unde manifestaţiile antiregim au degenerat într-o insurecţie armată, apoi într-un conflict generalizat, a devenit de-a lungul timpului tot mai complex.

Fronturile s-au înmulţit, rebelii luptând atât împotriva regimului, cât şi împotriva extremiştilor din SI.

După ce SI a proclamat un "califat" în zonele pe care le controlează în Siria şi Irak, au izbucnit confruntări între extremişti şi trupele regimului în special în nordul ţării.

Războiul din Siria a provocat moartea a peste 170.000 de persoane, potrivit OSDO.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă