Scandal în Ungaria. Guvernul vrea să monitorizeze strict cetățenii străini

de Mihai Diac , 11 august 2017 - stire actualizata la ora 15:48, 11 august 2017
Viktor Orban (Foto: Arhivă)

Un proiect de lege controversat, care ar permite colectarea și stocarea datelor personale ale populației și turiștilor străini, îi face pe ziariștii din Ungaria să se întrebe dacă nu cumva Guvernul Orban transformă țara într-un stat polițienesc, informează vineri Digi 24.

Potrivit proiectului de lege inițiat de Ministerul de Interne de la Budapesta, „datele audio și video” ar urma să fie stocate pe un server central și folosite în lupta cu criminalitatea organizată și terorismul. În cazul străinilor, hotelierii vor fi obligați să furnizeze copii ale documentelor de identitate și informații precum data sosirii și a plecării. 

Dacă legea intră în vigoare, pe server se vor găsi înregistrări realizate de reprezentanții poliției, dar și de cei ai operatorilor din domeniul transporturilor. Conform proiectului, acestea vor fi șterse de pe server în termen de 15 zile.

Datele pot fi însă descărcate în această perioadă de pe serverul central și, în acest caz, proiectul nu spune cât timp pot fi stocate de instituțiile statului. „Din acest motiv, autoritățile ar putea stoca date personale pe termen nelimitat”, susțin jurnaliștii de la Budapest Beacon.


Orban a solicitat o diviziune a muncii inteligentă în cadrul Uniunii Europene, adăugând că afluxul de migranți nu va fi stopat de Bruxelles. Ar trebui concepută o politică corespunzătoare a migrației, a insistat șeful executivului de la Budapesta.

 

Proiectul a trezit nemulțumirea șefului Autorității Naționale pentru Protecția Datelor, Attila Péterfalvi. Acesta a propus modificarea textului, asfel încât instituția pe care o conduce să poată verifica dacă înregistrările au fost făcute cu respectarea normelor legale.

Socialiștii de la Budapesta susțin că proiectul de lege ar putea fi dezbătut în parlament chiar luna aceasta.

Comentarii

 • Julius-Viorel Jancu

  11 august 2017 18:32

  Eu n-am nimic de ascuns, nici macar numele meu - l-am scris aici sus ca sa-l citeasca toti - Din partea mea, n-are decit sa faca si asta, foarte bine ! Cei care au ceva de ascuns, vor avea probleme !

  raspunde comentariului
 • Foarte bine face!Voi chiar nu vedeti in ce lume traim?!

  11 august 2017 16:20
 • mihai

  11 august 2017 16:05

  Face sens in lupta impotriva terorismului. Asta nu inseamna ca e stat politienesc

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design