15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Stat Islamic lovește din nou. La Barcelona, 13 oameni au murit,...

FOTO+VIDEO. Stat Islamic lovește din nou. La Barcelona, 13 oameni au murit, iar alți 100 au fost răniți, după ce o furgonetă a intrat în pietoni, în zona turistică La Rambla. Doi atacatori au fost prinși, unul dintre ei a fost împușcat. Un român a fost rănit

13 persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite, după ce o furgonetă a intrat în pietonii aflați în zona turistică La Rambla din Barcelona.  Doi atacatori au fost prinși de polițiști, unul dintre ei a fost omorât. Stat Islamic a revendicat atacul. Printre răniți, ar fi și un român.

UPDATE 01.00: Barcelona, sub teroare, pentru prima dată din 1987. 13 oameni au murit și peste 100 sunt răniți, într-un atac cu o furgonetă, în zona turistică La Rambla, revendicat de teroriștii Stat Islamic. Tot ce știm și ce nu știm despre atac

UPDATE 12.45: Accesul în zona La Rambla din Barcelona a fost redeschis, potrivit La Vanguardia. 

UPDATE 00.30: Poliţia a făcut apel la cetăţeni pentru a nu distribui imagini cu victimele pe reţelele sociale. "Din respect pentru victime, vă rugăm să nu distribuiţi fotografii şi înregistrări video cu scene de la locul atacului". Utilizatorii Facebook şi Instagram au răspuns apelului autorităţilor şi distribuie imagini fără legătură cu atacul, însă au folosit hashtag-urile #barcelona şi #ramblas.

UPDATE 00.20: Printre victimele identificate se numără şi trei nemţi, anunţă presa locală.

UPDATE 00.15: O explozie puternică s-a produs în Alcanar, incidentul fiind legat de atacul terorist săvârşit joi seară. În deflagraţia produsă de o acumulare de gaze, o persoană a murit, iar alte şapte sunt rănite.

UPDATE 00.00: Bilanţul răniţilor a crescut. Autorităţile citate de presa locală îndică peste 100 de răniţi. 

UPDATE 23.55:  CRONOLOGIE. Opt atentate teroriste cu mașini care au schimbat Europa, comise în ultimul an

23.40: Momentul în care jihadistul care a fost împușcat a fost somat de polițiști să se predea a fost surprins într-o fotografie, care a fost publicată de presa spaniolă.  Polițiștii îi strigau atacatorului să ridice mâinile. 

23.25: La Vanguardia menționează că Barcelona nu a mai trecut printr-o asemenea teroare din 1987, de la atentatul de la Hipercor, al ETA, în care au fost omorâți 21 de oameni. 

Noul bilanț oficial anunțat de autorități: 13 morți și 80 de răniți – 15 persoane în stare critică, 23 de persoane grav rănite, 42 de persoane rănite ușor, conform La Vanguardia. 

Musulmanii din Spania au transmis că este un ”act criminal” și condamnă orice fel de faptă teroristă. 

23.00:  Un român ar fi fost rănit în atacul din Barcelona, soldat cu 13 morţi şi peste 80 de răniţi

”Vom fi întotdeauna uniți, democrația va învinge întotdeauna barbarismul”, a declarat președintele Cataloniei, Carles Puigdemont. Premierul Belgiei confirmă decesul unui cetățean belgian, scrie BBC News. 



22.50: Un bărbat s-a prezentat la Poliție, explicând că el este Driss Oukabir și că i s-au furat documentele. Bărbatul le-a spus oamenilor legii că a văzut pozele cu el în presă și atunci a venit la secție, au declarat surse pentru La Vanguardia. 

22.40: Organizația teroristă Stat Islamic a revendicat atacul de la Barcelona, scrie publicația catalană La Vanguardia. Bilanțul oficial este 12 morți și 80 de răniți, dintre care 15 sunt în stare foarte gravă. Unul dintre teroriști a fost reținut, marocanul Driss Oukabir, în vreme ce un al doilea atacator a fost omorât. 

22.00: Un bărbat implicat în atentatul din Barcelona a fost ucis de autorități. Este vorba despre unul dintre autorii atacului cu mașina asupra celor trei polițiști. Mașina a fost oprită în Sant Just Desvern, unde a fost împușcat și agresorul, potrivit La Vanguardia.

21.50: Liderii mondiali, dar și reprezentanți din lumea sportului au transmis mesaje de solidaritate victimelor atacului din Barcelona, soldat cu cel puțin 13 morți și 60 de răniți

21.40: Pe rețele de socializare a fost activată o pagină specială, unde mii de persoane postând deja mesaje prin care oferă cazare, îmbrăcăminte, mâncare sau apă celor care au nevoie. Pe Facebook au fost publicate mai multe mesaje prin care se solicită ajutor şi aproape 2.300 de mesaje prin care se oferă ajutor, respectiv cazare, âmbrăcăminte, mâncare, apă.

21.12: Driss Oukabir a fost prins, a anunțat Poliția pe Twitter. Nici o persoană nu este baricadată în nici un bar din Barcelona.  Alți doi suspecți sunt căutați în continuare, mai scrie La Vanguardia. 

Noi informații și despre incidentul în care un polițist a fost rănit: în timpul unui filtru în Barcelona, un șofer nu a vrut să oprească la control, scrie El Periodico.

21.05: Cel puțin 64 de oameni au fost transportați la spital, scriu La Vanguardia și El Periodico. 

Pe canalele jihadiștilor din Stat Islamic, teroriștii sărbătoresc atacul, deși identitățile atacatorilor nu au fost făcute publice. 

20.55: Driss El Oukabir a mai fost reținut de poliție în 2012. Luarea de ostatici ar fi fost doar o modalitate de a distrage polițiștilor, pentru ca Ouakbir să poate fugi, mai scrie El Periodico. De asemenea, un polițist ar fi fost rănit. 

 20.30: Furgoneta folosită în atacul din zona turistică La Rambla din Barcelona ar fi fost închiriată de Driss Oukabir, în orășelul Santa Perpetua de la Mogada. Informația a fost furnizată de autorități. Numărul de înmatriculare ar mașinii era 7086JWD, scrie El Pais.

De asemenea, surse din poliția spaniolă au declarat că au găsit au găsit un pașaport spaniol în furgoneta care a intrat în oameni. 

Poliția mai caută o a doua mașină, un Fiat, care ar fi fost de asemenea implicat în atac și care a fost găsită într-o localitate de lângă Barcelona, Vic. 


Citește mai multe aici:  FOTO. Ce știm despre bărbatul care ar fi închiriat furgoneta cu care s-a produs atacul din Barcelona


În ultimele săptămâni, în Barcelona au apărut mai multe grafitti-uri agresive, împotriva turiștilor, scrie Reuters. Într-un clip care a devenit viral pe Internet, numit ”Turismul omoară cartierele”, mai mulți indivizi au oprit un autobuz turistic, i-au spart cauciucurile și l-au pictat cu spray-uri. 

Spania se află sub alertă teroristă din 2015. Ultimul atentat terorist care a marcat Spania a avut loc în 11 martie 2004, la Madrid, cândau murit 192 de morți și peste 2.000 de răniți.

20.15: Cel puțin 56 de persoane au fost transportate la spital, cu răni grave, scrie La Vanguardia. De asemenea, oamenii legii ar mai fi găsit o a doua furgonetă, al cărei șofer încerca să părăsească de urgență zona turistică.

20.05: Cel puțin 12 oameni au murit, iar peste 30 sunt răniți, scrie publicația spaniolă La Vanguardia, cu sediul la Barcelona. Bilanțul oficial este în continuare de un mort și 20 de răniți.  Autoritățile au confirmat că este un atac terorist. 

AP, Daily Mail și El Pais relatează că sunt cel puțin 13 morți. 



19.45: Au apărut primele mărturii despre atacul de la Barcelona. 

”Am auzit țipete și un zgmot puternic, ca și cum s-ar fi prăbușit ceva, apoi am văzut oamenii alergând în toate părțile și o furgonetă a lovit în plin oamenii din La Rambla. M-am gândit imediat că este un atac terorist”, a declarat un martor la atac, Tom Gueller, pentru BBC. 

Bărbatul a mai povestit că i s-a părut că șoferul a accelerat: ”Mergea peste oameni, pur și simplu”. 



19.35: Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat că a luat legătura cu autoritățile din Barcelona după atacul terorist comis în Barcelona, subliniind că prioritatea o reprezintă acordarea de îngrijiri medicale persoanelor rănite, potrivit Reuters.

19.30: Poliţia spaniolă a confirmat că incidentul rutier produs în Barcelona a fost un act deliberat, însă deocamdată nu se poate stabili că a fost atac terorist, afirmă surse citate de cotidianul El Pais şi de agenţia Reuters.



19.25: Bilanțul oficial indică cel puțin un mort și 20 de răniți.

19.15: Premierul spaniol a anunțat că va convoca, de urgență, Consiliului de miniștri.

"Numeroase persoane au fost lovite de un individ cu o autoutilitară, pe Bulevardul La Rambla din Barcelona. Multe persoane au fost rănite", a transmis Poliţia regională (Mossos d'Esquadra).

Cetățenii sunt sfătuiți să evite zona din jurul Pieței Catalonia. Transportul în comun a fosts suspendat.

 

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...
Ultima oră
Pe aceeași temă