7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCRONOLOGIE. Ce atentate majore au avut loc în Europa, în ultimii ani....

CRONOLOGIE. Ce atentate majore au avut loc în Europa, în ultimii ani. Spania este cea mai nouă țintă a atacatorilor

În ultimii ani, mai multe țări din Europa au fost vizate de atentate teroriste, între care Marea Britanie, Franța, Germania, Belgia, Suedia. Cele mai recente au avut loc, joi, la Barcelona, cauzând moartea unei persoane și rănirea altor 20.




În 17 august, o furgonetă albă a lovit, în plin, pietonii aflați în zona turistică Rambla din Barcelona. În urma incidentului, cel puțin o persoană au murit, iar alte 20 au fost rănite. 



În 9 august, un incident care ar putea fi calificat drept "terorist" a avut loc la Paris, unde mai mulţi militari francezi au fost răniţi după ce au fost loviţi de un vehicul în suburbia pariziană Levallois-Perret, a transmis postul de radio France Info, citat de Reuters.

 

În 19 iunie 2017, cel puțin zece persoane au fost rănite, iar una ucisă, după ce o dubă a intrat într-o mulțime aflată în proximitatea unei moschee din Londra, Poliția britanică tratând incidentul ca pe un atac terorist. Potrivit presei britanice, suspectul a fost identificat drept Darren Osborne, din Țara Galilor.

În 5 iunie, trei bărbați au intrat cu mașina în pietoni, după care au început să înjunghie oamenii la întâmplare, în Piața Borough și pe Podul Londrei, cauzând moartea a opt persoane și rănirea altor 48. În opt minute, polițiști înarmați au venit la locul incidentului și i-au ucis pe cei trei, trăgând nu mai puțin de 50 de focuri de armă, potrivit BBC News.

 

În 22 mai 2017, un terorist sinucigaş tip kamikaze a ucis şi a omorât 22 de persoane, rănind peste 100 de oameni în timul concertului solistei Ariana Grande, de pe Manchester Arena, în nordul Marii Britanii.

În 7 aprilie 2017, un şofer a deturnat un camion de bere şi a intrat în pietonii aflaţi în apropierea unui magazin, în Stockholm, omorând patru. persoane.

În 22 martie 2017, un bărbat a intrat cu un SUV închiriat în pietonii de pe Westminster Bridge, Londra, omorând 4 persoane. Atacatorul a înjunghiat apoi moartal un poliţist.

În 19 decembrie 2016, un camion a intrat într-un târg de Crăciun din Berlin, omorând 12 persoane.

În 14 iulie 2016, un terorist la bordul unui camion a ucis 86 de oameni în timpul serbării Zilei Bastiliei, în Nisa.


Citește și:  Ce știm despre cei trei atacatori de la Londra, care au fost împușcați după opt minute de la declanșarea atentatului

Cei trei bărbați care au omorât șapte oameni și au rănit alți 48, la Londra, în două atacuri care au avut loc sâmbătă noaptea, au fost descriși de martori drept ”de origine mediteraneană”, scrie publicația Daily Mail.


În 22 martie 2016, atacurile sinucigaşe de pe Aeroportul din Bruxelles şi de la metrou au ucis 32 de oameni şi au rănit alte sute. Atacatorii aveau legături cu teroriştii care au comis atacurile de la Paris, din noiembrie 2015, de la Bataclan.

În 13 noiembrie 2015, islamişti din gruparea Stat Islamic au comis un atac în sala de concerte de la Bataclan, Paris, şi în mai multe zone ale Parisului, omorând 130 de oameni. Suspectul principal al atacului, Salah Abdeslam, de 26 de ani, a fost arestat la Bruxelles, pe 18 martie, 2016.

În 14 februarie 2015, un bărbat înarmat l-a ucis pe cineastul Finn Noergaard şi a rănit trei poliţişti în Copenhaga. O zi mai târziu, atacatorul, Omar El-Hussein, a atacat o sinagogă, onorând un paznic evreu şi rănind doi ofiţeri de poliţie înainte de a fi împuşcat mortal.


Citește și:  Mărturii despre atacurile teroriste de la Londra: A fost oribil. Cineva își pierdea viața sub ochii mei. Cum să asiști la așa ceva?

Martorii rememorează teroarea pe care au trăit-o sâmbătă noaptea, în timpul atacurilor teroriste de la Londra. Un bărbat povestește cum a văzut o victimă murind, un altul își amintește momentul în care atacatorii au intrat cu duba albă în pietoni, pe Podul Londrei, scrie BBC News.


Între 7 și 9 ianuarie 2015, a avut loc un atac armat la birourile din Paris ale revistei satirice Charlie Hebdo şi un alt atac la un magazitn evreiesc kosher, în urma cărora au murit 17 persoane. Al-Qaida din Peninsula Arabă a revendicat atacul, afirmând că este o răzbunare pentru modul în care caricaturiştii publicaţiei  Charlie Hebdo l-au înfăţişat pe profestul Mohamed.

În 24 mai 2014, patru oameni sunt ucişi în Muzeul Evreiesc din Bruxelles de un intrus cu un Kalashnikov. Acesta avea legături cu gruparea Stat Islamic din Siria.

În 22 mai 2013, doi extremişti inspiraţi de organizaţia al-Qaida îl atacă pe soldatul britanic Lee Rigby, pe o stradă din Londra, apoi îl înjunghie mortal.

În 22 iulie 2011, un extremist anti-musulman, Anders Behring Breivik, plantează o bombă în Oslo apoi comite un masacru prin împuşcare, într-o tabără de tineri de pe insula norvegiană Utoya, ucigând 77 de persoane, multe dintre victime fiind adolescenţi.


Citește și:  VIDEO. Atacurile de la Londra prin ochii unui român

Un român a fost martorul atacurilor teroriste de la Londra, el postând pe rețeaua de socializare mai multe filmări care surprind oamenii îngroziți alergând în toate părțile și țipând.


În 2 noiembrie 2011, birourile revistei Charlie Hebdo din Paris sunt  incendiate după ce publicaţia satirică a creat o copertă cu o caricatură a Profetului Mohamed. Nicio persoană nu este rănită.

În 2 martie 2011, islamistul Arid Uka împuşcă mortal doi piloţi SUA i răneşte alţi doi pe un aeroport din Frankfurt, inspirându-se de un video neautentic de pe internet care pretindea că arată atrocităţile americanilor comise în Afganistan.

În 7 iulie 2005, 52 de navetişti sunt ucişi în Londra după ce patru atacatori sinucigaşi s-au detonat în trei trenuri de metrou şi într-un autobuz.

În 11 martie 2004, bombe plasate în trei trenuri de călători din Madrid, în dimineaţa de maximă intensitate a traficului. 191 de persoane sunt ucise.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă