Fostul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa, a colaborat cu poliţia politică poloneză. Mai mulți experți susţin această sentinţă

de Iulia Iancu , 31 ianuarie 2017 - stire actualizata la ora 18:22, 31 ianuarie 2017
Fostul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa

Fostul istoric şi şef al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, a colaborat cu poliția politică poloneză la începutul anilor '70, au afirmat șefii Institutului Memoriei Naționale (IPN), citând concluziile experților grafologi, informează Reuters, citat de Agerpres.

Şeful comisiei pentru anchetarea crimelor contra naţiunii poloneze, procurorul general adjunct, Andrzej Pozorski, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că "nu există niciun dubiu" că Walesa, fost lider al sindicatului "Solidaritatea" și președinte al Poloniei a colaborat cu poliţia politică din Polonia (SB). Procurorul a făcut trimitere la mai multe documente în manuscris atribuite lui Walesa, inclusiv angajamentul semnat cu numele conspirativ "Bolek", precum și 17 chitanțe pentru sume de bani primite de "Bolek" de la SB. 

Potrivit acestuia, documentul a fost atent analizat, autenticitatea sa fiind demonstrată de experți ai institutului și de experți juridici de la Cracovia, care au comparat înscrisurile cu diverse documente aflate în arhiva oficială, precum solicitările de carte de identitate, permis de conducere sau pașaport formulate de Walesa.

Lech Walesa a negat întotdeauna acuzațiile că ar fi fost colaborator al poliției politice din perioada comunistă. AFP notează că acesta se afla, marți, în drum spre capitala Columbiei, unde va lua parte la o reuniune organizată de Comitetul Nobel, așa că nu a putut fi contactat.

Comentarii

 • don kuku

  03 februarie 2017 13:41

  cum indrazniti sa patati vesta alba pe care lech valesa o poarta mandru de atata timp ???

  raspunde comentariului
 • adi

  31 ianuarie 2017 21:52

  Istoric? Eu stiam ca a fost electrician.

  raspunde comentariului
 • Dragos Chiva

  31 ianuarie 2017 19:36

  Dupa cum vedeti, aria ''toti au fost agentii de-ai nostri, ce credeati ca a luptat cineva sincer pentru libertate si democratie'?' care i-a fost interpretata lui Marian Munteanu dar atentie, nu numai lui, i se canta astazi si lui Lech Walesa. E drept ca in cazul lui operatiunea a durat ceva mai mult ca la Marian Munteanu, notorietatea distinsului dizident polonez era imensa si depasea granitele tarii, era nevoie de crearea unei mase critice de ''experti grafologi'' care sa interpreteze aria mai sus mentionata, de confectionarea documentelor incriminatoare, si mai era nevoie de trecerea unei perioade considerabile de timp care sa faca sa apara oameni recenti, dispusi sa traga flegme profesionale pe portretul celui care a vorbit cand ceilalti taceau malc. Bineanteles, si in Polonia, artizanii oprimarii comuniste si-au schimbat ilicele vechi cu cele NATO, si-au montat noile fireturi si epoleti, s-au aliniat la standardele internationale salariale precum si alte standarde si apoi au purces cu veselie la lupta nordatlantica impotriva cetatenilor musulmani, inregistrand succes dupa succes, dand dovada de -nu-i asa- loialitate fata de ''aliatii'' americani si tot ca in Romania sunt foarte aproape sa-si monteze un scut care sa-i protejeze de cei cu care nu sunt aliati. Ei, si cand au reusit ei sa-i convinga pe aliatii americani de loialitatea lor, si-au adus aminte ca au lasat in urma un caz nerezolvat, care le-a stat in gat toata viata si pe care nu reusisera sa-l ingenuncheze. Rezultatul il cititi in randurile de mai sus. Nu va suna cunoscut?

  raspunde comentariului
 • Franjo Glavina

  31 ianuarie 2017 15:03

  Voiculescu este o BESTIE care face legi in Romania.

  raspunde comentariului
 • corect

  31 ianuarie 2017 14:43

  E o diferenta fata de Voiculescu care a colaborat cu securitatea pentru a-si turna neamul.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design