24 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialFrank Rose (SUA): Amplasarea scutului la Deveselu, una dintre deciziile bune ale...

Frank Rose (SUA): Amplasarea scutului la Deveselu, una dintre deciziile bune ale SUA

Oficialul american Frank Rose a declarat, miercuri, în cadrul unei întâlniri cu președintele Traian Băsescu, că amplasarea scutului antirachetă în România a reprezentat una dintre deciziile bune ale SUA.

Întâlnirea preşedintelui Traian Băsescu cu reprezentantul SUA a avut loc la Palatul Cotroceni, fără prezenţa mass-media.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, adjunctul asistentului pentru politica spaţială şi de apărare al secretarului de stat SUA, Frank Rose, i-a mulţumit preşedintelui Băsescu, în numele Guvernului american, pentru sprijinul constant pe care l-a oferit participării României la proiectul sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice şi a apreciat că decizia de amplasare a elementelor de scut antirachetă în România a reprezentat una dintre deciziile bune ale Statelor Unite ale Americii (SUA).

De asemenea, oficialul american a afirmat că proiectul se desfăşoară conform graficului, că se bucură de sprijinul atât al Casei Albe, cât şi al Congresului SUA şi că are asigurată finanţarea necesară.

Frank Rose a mai afirmat că investiţia făcută de SUA în acest proiect, inclusiv în baza de la Deveselu, reprezintă o contribuţie atât la securitatea naţională a României, cât şi la cea a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

În cadrul întâlnirii, preşedinte Traian Băsescu a vorbit despre importanţa consultărilor cu reprezentanţii de vârf ai Statelor Unite ale Americii, în special în acest context regional complicat, marcat de evenimentele din Ucraina, şi a precizat că România nu va ezita să-şi asume responsabilităţile europene şi euroatlantice care îi revin în garantarea propriei sale securităţi şi a aliaţilor săi, dar şi impunerea sancţiunilor necesare împotriva Federaţiei Ruse, se mai arată în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Băsescu şi-a manifestat preocuparea pentru deteriorarea situaţiei internaţionale din zona Mării Negre şi eventualele consecinţe pentru România şi NATO, trecând în revistă noile probleme de securitate generate de anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă.

Cele mai citite

Jude Bellingham, “distrus” de presa internațională după partida cu Slovenia

Echipa lui Gareth Southgate a oferit un joc "plictisitor" în faza grupelor, chiar dacă a terminat pe primul loc, iar presa engleză a taxat...

Entuziasm și recunoștință din partea președintelui Iohannis, premierului Ciolacu și președintelui Senatului Ciucă după calificarea României în optimi la EURO 2024

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, au transmis, miercuri, mesaje de felicitare echipei naţionale de fotbal pentru calificarea în...

Rusia – Ucraina, ziua 854: Zelenski, inspecție în DonețK

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mers astăzi la Pokrovsk, oraş situat aproape de o zonă dificilă a frontului în regiunea estică Doneţk, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă