27.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialDin Moscova și Teheran, spre Alep

Din Moscova și Teheran, spre Alep

La Damasc şi Alep este în curs o escaladă iraniană coordonată cu intervenţia rusă, iar joi armata siriană şi aliaţii, susţinuţi de aviaţia rusă, au atacat localităţi controlate de rebeli la nord de Homs.

Rolul Iranului în războiul din Siria a fost până în prezent relativ  discret, dar masiva desfăşurare de trupe şi prezenţa celebrului  generalul Soleimani demonstrează o nouă etapă în susţinerea regimului lui Bashar al-Assad. Mii de oameni din forţele de elită ale Gardienilor Revoluţiei au fost trimise în regiunea Alep, unde se aşteaptă lansarea unei ofensive contra rebelilor anti-Assad. Diplomaţi şi analişti arabi au confirmat că Iranul a trimis deja mii de soldaţi în nordul şi centrul Siriei care s-au alăturat armatei siriene şi combatanţilor Hezbollh şi acţionează susţinuţi de bombardamentele aeriene ruse. Forţele iraniene au început să vină masiv acum două săptămâni, după declanşarea loviturilor aeriene ale Rusiei în Siria şi desfăşurarea s-a accelerat în ultimele zile. Au aterizat pe aeroportul din Damasc şi apoi transportaţi la o bază din Lattaquia de unde au fost trimişi în provinciile Hama şi Alep. „Este o diviziune operaţională şi teritorială la lucru, Iranul contribuind cu combatanţi calificaţi la sol şi Rusia cu puterea aeriană”, estimează Emile Hokayem de la Institutul internaţional de studii strategice, IISS. Responsabili din rândul opoziţiei siriene au precizat că „pregătirile pentru marea bătălie pentru Alep sunt clare. Este o mare mobilizare a armatei siriene, a combatanţilor Hezbollah şi a miilor de iranieni care au venit în valuri în ultimele zile”.

Yahia Nanaa, ex-preşedinte al Consiliului Guvernoratului Alep relata despre situaţia dramatică a locuitorilor din Alep, odată cel mai populat oraş al Siriei. „Azi, oraşul este tăiat în două. Nu există nici o trecere între zonele deţinute de rebeli şi cele încă deţinute de regim. Zonele eliberate sunt bombardate continuu. Pieţele, şcolile, spitalele sunt ţinte”.

Kremlinul a pregătit totul în detaliu

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH), grup cu baza în Marea Britanie, a precizat că ofensiva terestră declanşată joi în zori de armata siriană şi aliaţii săi a fost susţinută de avioanele ruse care au lovit zonele controlate de rebelii contra-Assad. Responsabili regionali au declarat că armata şi forţele iraniene pregătesc o operaţiune terestră în jurul oraşului Alep, în apropierea frontierei turce. Preluarea zonei la nord de Homs ar permite reafirmarea controlului lui Assad asupra principalelor centre din vestul Siriei şi teritoriul securizat va lega Damascul de provincia sa alawită de coastă. De la intrarea armatei ruse în Siria, operaţiunile continuă etapă cu etapă, după toate regulile unui război bine pregătit, semn că Putin nu a lăsat nimic la întâmplare, scopul fiind distrugerea opozanţilor aliatului său Bashar al-Assad şi menţinerea lui pe tron.

Secretele subteranelor iraniene

Teheranul a dezvăluit o enormă bază secretă subterană cu rachete „de nouă generaţie de vârf”, care „pot exploda ca un vulcan din adâncurile pământului”.Televiziunea de stat a difuzat imagini fără precedent ale unui tunel subteran plin cu rachete şi unităţi de lansare şi un şef militar declara că ele pot fi utilizate dacă „inamicii fac o greşeală”. Prezentarea a avut loc la doar trei zile după ce Iranul a testat o rachetă cu rază lungă de acţiune, prin care, potrivit SUA, Teheranul a  violat o rezoluţie a Consiliului de Securitate. Şi la o zi după ce Parlamentul iranian a aprobat acordul nuclear încheiat în iulie cu puterile mondiale. Generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh, comandantul diviziei aero-spaţiale a Gardienilor Revoluţiei, a declarat că numeroase astfel de tunele există în ţară la adâncimi de peste 500 m, „în provincii şi în oraşe”. Rachetele sunt gata de lansare de oriunde din Iran, la ordinul „comandantului-şef suprem”, ayatollahul Ali Khamenei. Generalul a sugerat că demonstraţia de forţă ar fi un răspuns dat puterilor occidentale, în special SUA, care în pofida acordului nuclear au precizat că rămân pe masă opţiuni, între care militare, contra Iranului. Hajizadeh a precizat că Iranul nu va începe un război, dar „dacă duşmanii fac o greşeală, bazele de rachete vor erupe ca un vulcan din profunzimea pământului”.  

Cele mai citite

Șefii apărării din Rusia și din SUA au stabilit primele dialoguri

Șefii apărării din SUA și Rusia, Lloyd Austin și Andrei Belousov, au vorbit ieri la telefon, într-un dialog neobișnuit între cele două mari puteri...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

Construcție filosofică

O condiție a vieții izbutite este cunoașterea realității în care se trăiește. Împărtășesc opinia că, printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția...
Ultima oră
Pe aceeași temă