Decizie fără precedent a justiţiei franceze: amendă pentru un selfie compromiţător

de Carla Popa , 10 februarie 2016 - stire actualizata la ora 23:58, 10 februarie 2016
Decizie fără precedent a justiţiei franceze: amendă pentru un selfie compromiţător

Justiţia franceză l-a condamnat miercuri pe dansatorul Brahim Zaibat la o amendă simbolică de un euro şi l-a obligat să retragă, în cel mult 48 de ore, de pe reţelele de socializare un selfie al său în care fostul lider al Frontului Naţional Jean-Marie Le Pen poate fi văzut dormind într-un avion, aminteşte AFP, citată de Agerpres

În 12 decembrie, în ajunul celui de-al doilea tur al alegerilor regionale din Franţa, dansatorul francez de brake dance Brahim Zaibat (29 de ani) a postat online o fotografie cu el şi cu Jean-Marie Le Pen adormit, cu gura uşor deschisă. Imaginea era însoţită de comentariul: "Mergând mâine la vot, îi faceţi KO. Ca să păstrăm Franţa noastră frăţească!" 

Primul tur de scrutin, din 6 decembrie, fusese marcat de un scor naţional record pentru Frontul Naţional, prezidat acum de fiica lui Jean-Marie Le Pen, Marine. În cele din urmă Frontul Naţional nu a câştigat alegerile din nicio regiune. 

După postarea fotografiei, Jean-Marie Le Pen, 87 de ani, a sesizat justiţia, reclamând o atingere adusă vieţii private şi dreptului la imagine, cerând, în afară de retragerea imaginii realizate cu doi ani înainte, suma de 50.000 de euro. 

Justiţia pariziană a considerat că selfie-ul, în care se distinge autorul fotografiei "bucurându-se evident de scena pe care a imortalizat-o", constituie "o atingere la dreptul exclusiv pe care îl are dl Le Pen asupra imaginii sale". Judecătoarea a subliniat că poza a fost "realizată şi difuzată fără autorizarea sa şi fără să fie justificată de subiectul de actualitate politică în cauză, de care este legat artificial". Ea fost însă de părere că imaginea, care îl surprinde pe Le Pen "într-un moment de intimitate", nu este "nici degradantă, nici răuvoitoare", contrar afirmaţiilor omului politic. 

Brahim Zaibat, cu tată algerian şi mamă franţuzoaică, cunoscut îndeosebi pentru că a participat la un turneu mondial al Madonnei în 2012, a făcut apel la decizia de miercuri a tribunalului, a declarat pentru AFP avocatul său, Vincent Toledano.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design