25.4 C
București
marți, 25 iunie 2024
AcasăSpecialSUA şi Japonia au testat în Pacific noile RACHETE pentru România

SUA şi Japonia au testat în Pacific noile RACHETE pentru România

SUA şi Japonia au finalizat cu succes primul test de zbor pentru noua generaţie a rachetelor SM-3 (Standard Missile 3), denumită SM-3 Block IIA.

Aceste rachete vor fi utilizate şi de bazele terestre ale sistemului balistic american din România şi din Polonia, anunţă un comunicat al bazei americane de la Deveselu  (Naval Support Facility Deveselu).

Testarea rachetelor SM-3 Block IIA s-a realizat în perimetrul naval Point Mugu din largul Californiei (Oceanul Pacific).

Un program de trei miliarde de dolari

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei de apărare antirachetă a SUA (U.S. Missile Defense Agency), Rick Lehner, a declarat că Statele Unite au cheltuit circa două miliarde de dolari pentru noul tip de rachetă, iar Japonia a contribuit cu un miliard de dolari.

Rachetele SM-3 IIA, construite de compania Raytheon, sunt o variantă de 21 de inch a rachetelor mai vechi, model SM-3. Ambele modele de rachete sunt destinate să fie folosite pe sistemul american Aegis, construit de compania Lockheed Martin, pentru a intercepta rachetele balistice aflate în zbor.

Rachetele SM-3 IIA ar urma să asigure protecţie antirachetă atât statelor NATO, cât şi Japoniei.

Citeşte şi: Primul echipaj american al sistemului antirachetă a sosit la Deveselu

În raport cu generaţia anterioară, SM-3, modelul SM-3 IIA are motoare mai puternice, care îi permit să protejeze o suprafaţă mai mare şi să lovească rachetele balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune mai repede decât SM-3.

Testele de acum câteva zile, din largul Californiei, au avut în vedere doar racheta propriu-zisă, fără a fi lansată vreo ţintă şi fără a se comanda vreo interceptare.

Conform estimărilor SUA, în anul 2018 rachetele SM-3 IIA ar putea intra în dotarea navelor de luptă americane integrate în programul Aegis. De asemenea, ele vor intra în dotarea navelor japoneze Kongo, precum şi a bazelor Aegis din România (cea de la Deveselu) şi din Polonia.

Citeşte şi: Americanii de la Deveselu se joacă cu focul

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Trump încearcă să excludă probele confiscate din casa din Florida

Avocații lui Donald Trump urmează să ceară unui judecător american să interzică procurorilor să folosească dovezi esențiale în procesul penal în care fostul președinte...

A fost dezvăluită starea de sănătate a prințese Anne a Marii Britanii

Prințesa Anne a Marii Britanii se recuperează bine în spital, conform declarațiilor făcute marți de soțul ei, notează presa internațională. Incidentul care a dus la...

Decizia luată de Rusia în legătură cu presa europeană

Rusia a anunțat că a blocat accesul pe teritoriul său la 81 de mass-media europene, ca răspuns la decizia Uniunii Europene din luna mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă