31.3 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăInternaționalSpania a pus în aplicare primele măsuri de amnistie pentru separatiștii catalani

Spania a pus în aplicare primele măsuri de amnistie pentru separatiștii catalani

Un fost membru al guvernului regional catalan şi un poliţist au devenit, marţi, primii beneficiari ai legii amnistiei separatiştilor catalani, adoptată luna trecută, dar blocată în sistemul judiciar spaniol, conform barrons.com.

Înalta Curte de Justiţie a Cataloniei (TSJC) a decis să „pronunţe stingerea răspunderii penale” pentru Miquel Buch, fost consilier (ministru) de Interne în guvernul Cataloniei şi pentru un ofiţer de poliţie, potrivit unei hotărâri datate şi publicate marţi.

Peste 400 de separatişti, condamnaţi sau puşi sub acuzare pentru diverse infracţiuni ce decurg din declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei în 2017 şi din evenimente anterioare şi posterioare, speră să beneficieze de această lege adoptată de Parlamentul Spaniei pe 30 mai, dar a cărei aplicare a întâmpinat multe obstacole juridice.

Buch a fost condamnat anul trecut la patru ani şi jumătate de închisoare pentru delapidare şi prevaricare deoarece a angajat în 2018 şi a plătit din fonduri publice un membru al poliţiei catalane pentru a servi drept gardă de corp pentru liderul încercării de secesiune eşuată a Cataloniei din anul precedent, Carles Puigdemont, în timp ce acesta se afla în exil în Belgia. Acest ofiţer, Lluis Escola, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru această infracţiune.

Puigdemont, care încă locuieşte în Belgia pentru a scăpa de justiţia spaniolă, este principalul lider vizat de această amnistie. El speră să se poată întoarce rapid în Spania după adoptarea legii, dar situaţia lui nu s-a schimbat deocamdată în ochii justiţiei spaniole, care l-a acuzat de delapidare, nesupunere şi chiar de terorism, în special ca urmare a presupusului său rol în revoltele din Catalonia din 2019.

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a fost de acord cu adoptarea legii amnistiei, faţă de care îşi exprimase opoziţia iniţial, în schimbul sprijinului din partea celor două partide independentiste din Catalonia, inclusiv cel al lui Puigdemont, pentru învestirea sa în noiembrie pentru un nou mandat de patru ani în fruntea guvernului.

Congresul spaniol dominat de socialiști a votat amnistia separatiștilor catalani

Deputaţii spanioli au adoptat joi definitiv o lege de amnistie în favoarea separatiştilor catalani, o măsură foarte controversată a guvernului de stânga al premierului Pedro Sanchez, ce va permite revenirea separatiştilor din exil, inclusiv a lui Carles Puigdemont, după tentativa de secesiune din 2017, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

După o ultimă şedinţă foarte tensionată şi o atmosferă marcată de insulte, legea de amnistie a fost aprobată cu 177 voturi pentru şi 172 împotrivă, adică cu un singur vot în plus faţă de majoritatea absolută de 176.

Acest vot al Congresului Deputaţilor, unde Sanchez dispune de majoritatea absolută datorită sprijinului celor două partide separatiste catalane, este finalul unei îndelungi bătălii care a dominat şi radicalizat viaţa politică spaniolă după alegerile din iulie 2023.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă