13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSRI: Doi sirieni care au legături cu Stat Islamic, implicați în activități...

SRI: Doi sirieni care au legături cu Stat Islamic, implicați în activități teroriste în România, declarați indezirabili. Jihadiștii au și adus în țară ilegal alți conaționali cu conexiuni teroriste

Doi cetățeni sirieni, implicați în acțiuni teroriste în România, au fost declarați indezirabili pe o perioadă de opt ani, a anunțat, miercuri, Serviciul Român de Informații (SRI). 

Cei doi suspecți, A.H. și A.H., au fost angrenați în România în acțiuni sistematice de promovare agresivă a ideologiei jihadiste specifice grupărilor teroriste active pe frontul din Siria. De asemenea, ei sunt acuzați că au facilitat pătrunderea ilegală în țara noastră a unor conaționali, dintre care unii erau deja semnalați având conexiuni teroriste. În perioada de monitorizare, cei doi suspecți au realizat inclusiv deplasări repetate în Siria, în cadrul cărora au stabilit și au cultivat relații apropiate cu membri ai unor grupări jihadiste, inclusiv Daesh, arată SRI. 





Din evaluarea informațiilor culese de SRI s-a concluzionat că există riscuri asociate terorismului, astfel încât s-a luat decizia îndepărtării celor doi suspecți de pe teritoriul României. SRI a sesizat Curtea de Apel București joia trecută, iar instanța a admis cererea Serviciului. 





În ultimii ani, doi cetățeni români au fost acuzați de propagandă teroristă, pe teritoriul României.

Un prim caz îl vizează pe Constantin Luigi Boicea, din Dolj. Procurorii DIICOT au dispus urmărrirea penală după ce el a accesat în mod repetat site-uri de propagandă și instruire a viitorilor combatanți aparținând organizației teroriste Daesh/Stat Islamic. Totodată, târărul de 18 ani a încercat să intre în contact cu lideri ori reprezentanți ai organizației pentru a obține sprijin logistic și financiar.

Al doilea caz semnalat de autorități îl vizează pe un bărbat care ar fi utilizat începând cu luna noiembrie 2016, pe o rețea de socializare, mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat și a distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum și înregistrări cu atacuri ale DAESH și execuții, prin decapitare și împușcare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți, capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o. Bărbatul ar fi anunțat că urmează "să declanșeze iadul" la baza militară Mihail Kogălniceanu.

Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă