-2.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialUPDATE. Românul care a aderat la rețeaua teroristă Stat Islamic, reținut de...

UPDATE. Românul care a aderat la rețeaua teroristă Stat Islamic, reținut de procurorii DIICOT, după ce și-a recunoscut parțial vina. Ținta lui era baza militară Mihail Kogălniceanu din Constanța. SRI: Nu era un lup singuratic

UPDATE 20.15: Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, bărbatul reținut de procurori nu era „un lup singuratic”, întrucât el a intrat în contact cu persoane dintr-un grup salafist și jihadist.

„Pot să vă spun că nu este un lup singuratic. Avem informații că el a intrat în contact direct cu persoane dintr-un grup salafist și jihadist, care are conexiuni directe cu organizația DAESH din Siria, însă detalii despre complici nu putem da în acest moment, pentru că ancheta este în desfășurare. (…) O persoană radicalizată într-un stadiu atât de avansat este dispusă să meargă până la orice fel de sacrificiu ca să se alăture războiului jihadist", a spus Ovidiu Marincea.

El a continuat precizând că trendul radicalizării înregistrează peste tot în lumea o creștere.

„Mai multe țări europene și-au actualizat legislația în domeniul de prevenire și combatere a terorismului și sperăm că acest lucru se va întâmpla și la noi în țară. (…) Avem o lege care ne ajută în activitatea noastră, dar legea ar trebui actualizată potrivit tuturor directivelor europene. Avem nevoie să fie incriminată călătoria spre teatrele de război, lucru care nu se află astăzi în lege și toate celelalte țări au adoptat-o. Să fie incriminate și acele activități oarecum pasive ale unor cetățeni — cei care fac schimb de informații despre teatrele de război, propagandă jihadistă—, nu numai activitățile celor care postează, ci și ale celor care urmăresc. Există mecanisme care permit reținerea documentelor de identitate în alte țări când există astfel de suspiciuni. Această lege trebuie modificată și adaptată realităților actuale", a mai spus Marincea.

El a prezentat și profilul celor care se radicalizează, susținând că acest fenomen începe să se manifeste și în rândul cetățenilor români convertiți la islamism.

„Care este profilul persoanelor care sunt predispuse spre a fi radicalizate sau se autoradicalizează? Sunt persoane neadaptate societății, marginalizate, de obicei aflate în zone defavorizate, iar această tipologie reprezintă de obicei principala țintă a propagandei jihadiste. Unele dintre aceste persoane sunt asociate criminalității de mică anvergură. Vorbim de un fenomen de radicalizare care se întâmplă în penitenciare, în închisori. Cele mai multe persoane sunt radicalizate în închisori. Am văzut tendința în mass-media de a bagateliza. Am avut teroristul în șlapi, teroristul-butelie. Aceste persoane, peste tot în lume, au același profil. Sunt persoane excluse din societate, frustrate, care fac mici infracțiuni. Toate aceste lucruri sunt foarte serioase. SRI constată un trend crescător al numărului situațiilor punctuale al cetățenilor străini și români care necesită măsuri de monitorizare complexă. Fenomenele radicalizării și autoradicalizării încep să se manifeste și în rândul cetățenilor români convertiți la islamism. Cei mai mulți s-au convertit și radicalizat în țări vest-europene", a mai spus Marincea.

20.00: Bărbatul acuzat de terorism a fost reținut pentru 24 de ore și va fi dus, vineri, la Curtea de Apel Pitești cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Purtătoarea de cuvânt a DIICOT, Mihaela Porime, a precizat că bărbatul și-a recunoscut parțial faptele, potrivit Agerpres.

„Astăzi, au fost efectuate trei percheziții în trei locații folosite de către inculpat, de unde s-au ridicat efecte personale specifice religiei musulmane, cărți religioase, agende, medii de stocare, precum și înscrisuri în limba arabă. (…) Inculpatul a promovat în mod sistematic în public doctrina islamistă prin postarea în mediul online, prin intermediul unei rețele de socializare, a unor imagini, înregistrări audio-video, reprezentând activități, acțiuni armate violente și de propagandă ale organizației teroriste DAESH, cu intenția de a le face cunoscute și a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la același gen de fapte. Trebuie să precizez că, odată cu convertirea la islamism, inculpatul și-a însușit numele de Ibrahim, iar toate conturile sale de pe rețeaua de socializare au conținut acest nume", a declarat Mihaela Porime.

Ea a explicat că bărbatul a intrat în atenția autorităților în anul 2015, însă radicalizarea acestuia a început cu mai mulți ani în urmă, când s-a aflat pe teritoriul unui stat din UE, unde și-a arătat disponibilitatea de a colabora cu grupări jihadiste.

Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2016, bărbatul, zis „Ibrahim", ar fi utilizat pe o rețea de socializare mai multe conturi personale, prin intermediul cărora ar fi postat și distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum și înregistrări cu atacuri ale DAESH și execuții, prin decapitare și împușcare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

În primăvara anului 2015, suspectul s-ar fi deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenție căile și punctele de acces, precum și modalitatea în care acesta era îngrădit. Datele și informațiile respective ar fi fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziția unei entități teroriste salafiste și pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai cărei adepți au plecat în zona siriano-irakiană pentru a participa la jihad și care a avut legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015.

14,15: Cunoscuţii bărbatului din Argeş suspect de terorism spun despre el că ar fi „un musulman pârât, vai de mama lui”, care s-a convertit la Islam pentru a face rost de bani, dar „dacă îi pui bomba în mână nu o ţine”, transmite Mediafax.

Unul dintre colegii de serviciu ai tânărului din Muşăteşti, judeţul Argeş, suspect de terorism, a declarat, joi, presei, că bărbatul „e un musulman pârât”, care consumă alcool şi a fost de mai multe ori închis, în Spania, în Franţa şi în România.

„Îl ştiu de băiat bun, calm. Lucrăm împreună de un an şi ceva. Se mai certa când se îmbăta, vorbea mult şi prost. Era musulman pârât el. Se dădea la lume ca să poată să câştige nişte bani, să îşi facă prieteni musulmani, îi păcălea pe ăia că e amărât, că e şi el musulman, că s-a dat la religia lor şi ameninţa pe aici că e musulman, dar el nu are nicio treabă, e amărât, e vai de capul lui. Se mai îmbăta, mai făcea scandal, îşi mai lua bătaie. Dacă îi pui bomba în mână nu o ţine”, a spus colegul suspectului de terorism.

Acesta şi-a amintit că a văzut în telefonul bărbatului luat de procurorii DIICOT şi dus la audieri „lucruri din astea cu jihadul”, dar şi că l-a auzit vorbind „din Coran”, într-o limbă despre care crede că e arabă.


UPDATE 12,15: Suspectul reținut joi se numește Cătălin Ionuț Bălan și are 39 de ani. Procurorul șef al DIICOT, Dragomir Horodniceanu, a anunțat că el riscă între 15 și 20 de ani de închisoare.


UPDATE 12,10: Ţinta suspectului de terorism prins, joi, în judeţul Argeş era baza militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanţa, susţin surse judiciare, citate de Mediafax.

La Kogălniceanu se află militari americani și români, precum și avioane de luptă.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, joi, că suspectul de terorism s-a fi deplasat , în primăvara anului 2015, în zona Bazei Militare româno-americane Mihail Kogălniceanu, din Constanţa, pentru a studia căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care acest obiectiv este îngrădit.


Un bărbat din Argeș a fost reținut ieri de către procurorii DIICOT, fiind suspectat de adresare la organizația teroristă Stat Islamic. Tânărul ar fi primul cetățean român anchetat pentru această acuzație. Suspectul era monitorizat de serviciile de informații încă din 2015 și a fost ridicat joi dimineață, în urma unor percheziții în județul Argeș.

Trei percheziţii au avut loc joi dimineaţă, în judeţul Argeş, într-un dosar în care anchetatorii îl căutau pe suspectul de terorism. Acesta ar fi făcut propagandă pentru grupări teroriste având legături cu Daesh.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat la Digi24 că suspectul a observat și monitorizat un obiectiv militar de pe teritoriul României, își exprimase intenția în repetate rânduri de a merge în Siria și încerca să-i convingă și pe alții să se alăture Daesh, cu alte cuvinte, făcea propagandă teroristă. 

Tânărul de 17 ani din Craiova reținut, marți, de procurorii DIICOT, pentru propagandă jihadistă, s-ar fi interesat de modul în care poate achziţiona arme şi și-ar fi exprimat disponibilitatea să devină martir pentru Statul Islamic (ISIS).

Este vorba despre o persoană aflată într-o „etapă avansată” de autoradicalizare, a precizat Marincea. El a spus că radicalizarea suspectului, în vârstă de 39 de ani, s-ar fi produs într-un stat european, timp de mai mulți ani, acolo unde ar fi aderat la o grupare care milita în favoarea organizației teroriste Daesh.

Potrivit unor surse, ar putea fi vorba de Belgia sau Franța. Se pare că cetățeanul român ar fi avut legături cu persoane care au revendicat în numele Daesh atentatele de la Paris.

Constantin Luigi Boicea a fost reţinut pentru 24 de ore, joi seară, de procurorii DIICOT. Tânărul din Craiova urmează să fie prezentat magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, care vor decide dacă emit un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui.

Suspectul, zis „Ibrahim", ar fi utilizat începând cu luna noiembrie 2016, pe o retea de socializare, mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat si distribuit fotografii cu sigla gruparii teroriste DAESH, precum și înregistrari cu atacuri ale DAESH și executii, prin decapitare și împușcare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți, capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

Cele mai citite

Guvernanții ar putea scădea salariile cu 3%. Cum s-ar petrece acest lucru

Pentru a strânge mai mulți bani, guvernanții plănuiesc să schimbe modul în care sunt impozitate salariile. O variantă discutată ar fi comasarea impozitului pe...

Liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a ajuns la Moscova pentru a soluționa criza energetică

Liderul separatiştilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, se află marţi la Moscova pentru a încerca să soluţioneze criza energetică ce afectează Transnistria după ce Ucraina a...

François Bayrou, premierul Franței: Elon Musk reprezintă o „nouă dezordine mondială”

Premierul francez, François Bayrou, a declarat că Franța trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum miliardarul Elon Musk, care reprezintă o „nouă...
Ultima oră
Pe aceeași temă