Scurta istorie a unui baron. Cum a ajuns Marian Oprişan stăpân peste Vrancea

de Andrei Mărgăritescu , 17 februarie 2017 - stire actualizata la ora 09:35, 17 februarie 2017
Foto: Mediafax

Cel mai vechi lider politic în funcție dintre toți baronii locali este de departe Marian Oprișan, președintele social-democraţilor din Vrancea încă din anul 1992 și cârmaci unic al județului, în ­calitate de vicepreședinte și mai apoi președinte al Consiliului Județean din anul 1996 până în prezent.

Dacă în 1968, când s-a organizat România în județe, Vrancea avea circa 54.000  la salariați, iar în 1991 peste 111.000 de angajați și 25 de mari unități industriale, în prezent a mai rămas cu doar 20.000 de persoane care au oficial un loc de muncă.

Din toată in­dustria, mai funcționează doar cea de confecții în lohn și  cea de vinificație. În ultimii 20 de ani, sub conducerea lui Marian Oprişan, au dispărut 17 mari unități industriale și alte zeci de microîntreprinderi.

­Acestea au fost achiziționate pe mai nimic și mai apoi vândute de „minunații oameni de afaceri” vrânceni – așa cum îi numește preşedintele CJ pe acoliții săi – la fier vechi. Vrancea se află după 26 de ani de conducere pesedistă pe ultimul loc în țară la toți indicatorii economico-sociali.

Rețeta evoluţiei lui Marian Oprişan e clasică, a oportu­niș­tilor care s-au înscris în număr mare în 1990 în FSN, mai apoi au migrat după Ion Iliescu, când a înființat FDSN-ul și mai apoi PDSR-ul. Pe actualul preşedinte al Consiliului Judeţean revolu­ția din decembrie 1989 l-a prins manechin la Fabrica de Confecții, fiind cunoscut Secu­rității, potrivit unui comunicat al CNSAS, sub numele de cod Renato.

Cel care l-a racolat a fost lt.mj de Securitate Ionel Nistor, actualmente rezervist SRI și consilier local  în Consiliul Local Panciu din partea PSD.

În 1992, Marian Oprișan a pre­luat șefia PDSR-ului de atunci, pe care n-a mai cedat-o nici până în ziua de azi. Ulte­rior, prin 1997, pe când era vice­președinte al CJ Vrancea, pro­fitând de iuțeala sa de mână și de nebăgarea de seamă a lide­rului de facto de atunci, fostul senator, prefect și președinte al Consiliului Judeţean, Nicolae Giurgea, a acţionat pentru scoaterea acestuia din politică. A fost ajutat, după cum a relatat presa vremii, fostul șef al SRI Vrancea gen. (r) Petrache Cîndea. În fapt, acesta din urmă - fost aghiotant și șef de cabinet al generalului Iulian Vlad, fost șef al Securității României - este creatorul politicianului Marian Oprișan.

Episodul milionului din valiză

În anul 1996, Nicolae Giurgea a plecat, în fruntea unei dele­gații de oameni de afaceri, în vizită în SUA. Potrivit unei ştiri difuzată la acea vreme de Rompres, la controlul vamal executat la aeroportul Otopeni,  asupra sa ar fi fost găsită suma de un milion de dolari, pe care acesta voia să o scotă din țară. Informaţia a fost preluată de toată presa şi nu a mai contat că, după o săptămână, Poliția de Frontieră și Vama au infirmat existența unei asemenea sume și a incidentului în chestiune. Minciuna s-a rostogolit ca o piatră de moară care i-a distrus credibilitatea lui  Nicolae Giurgea. Astfel calea spre vârful politicii vrâncene i-a fost deschisă tinerei speranțe Marian Oprișan, pe atunci numai vicepreședinte al CJ.

Unși în funcții

De-a lungul timpului ca să-și consolideze poziția de moșier suprem al Vrancei, Marian Oprișan a învăţat de la mentorul său Petrache Cîndea că mai întâi de toate trebuie să te „acoperi informativ”, lucru rezolvat la superlativ prin cooptarea în echipa sa a progeniturilor de milițieni și securiști. Cel mai elocvent exemplu este cel al lui Angel Tîlvăr, un profesor de țară care a fost împins la prima poziție la Senat și acum la Camera Deputaților, pe listele PSD Vrancea. Meritul cel mai de preț al lui Angel este faptul că tatăl său, col. (r)  Petre Tîlvăr, a fost până în 1990 șeful Contrainformațiilor din Miliția și Securitatea vrânceană. Din această poziție, l-a avut în baza de lucru și pe Marian Oprișan, dar și pe mama acestuia, Lucia Gherarde, cea care era ofițer de serviciu la Fabrica de Confecții Focșani.

Un alt exemplu este cel al lui Mihai Nedelcu, aflat pe loc eligibil pe listele PSD la Camera Deputaților. Interesant este faptul că tatăl lui Mihai Nedelcu este fostul colonel de Miliție, acum decedat, Gh. Nedelcu. Acesta este cel care l-ar fi anchetat prin anii ’80 pe Marian Oprișan pentru furtul a două motorete MOBRA din Parcul Bălcescu din Focșani,  împreună cu Ionel Marin, zis Pică.  

Rețeaua lui Portofel

La Administraţia Naţională Apele Române, acelaşi baron Marian Oprişan l-a pus în funcţie în Guvernul Ponta pe omul său de încredere, Vasile Pintilie. Soţia acestuia a fost judecătoare la Focșani, acum pensionată. Această agenţie are bugete de ordinul sutelor de milioane de euro, gestionând toate investiţiile făcute în bazinele hidrografice ale ţării. 

În același Guvern Ponta, a fost uns ca secretar de stat la Ministerul Apelor Pădurilor și Gică Duță. Calitatea sa cea mai de preț a fost aceea că soția sa, Silvia Duță, era și încă este judecătoare la Tribunalul Vrancea la Secția Civilă.

Un alt soț de judecătoare uns secretar de stat și mai apoi chiar ministru al Transporturilor este Ghiocel Matache. Daniela Matache  a fost chiar președinte al Tribunalului Vrancea şi, coincidenţă, Marian Oprișan personal, cât și Consiliul Județean Vrancea nu au pierdut nici măcar un proces în instanțele vrâncene din cele peste 500 deschise împotriva acestora în ultimii 5 ani.

Pe cumătrul său, George Băeşu, preşedintele CJ Vrancea l-a făcut în 2012, ditamai şeful peste Agenţia pentru Restituirea Proprietăţilor, o instituție cu interese şi afaceri de miliarde de euro. George Băeşu gestionează dosarele românilor care aşteaptă de la stat restituirea bunurilor furate de comunişti din poziția unui demisionar de lux ce primește ilegal salariul de peste 20 de luni de zile, după cum a relatat „România liberă“.

Un alt de-al baronului de Vrancea, Vasile Carnariu, a fost numit şef peste Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Practic, acesta stă pe un munte de bani, gestionând toţi banii europeni pe agricultură, care intră în România.

Comentarii

 • Elvis

  19 februarie 2017 21:43

  Cred ca aceasta perioada nu mai poate fi cea fost in urma din ce se scrie aici e timpul la mai multe investitii, si locuri de munca

  raspunde comentariului
 • Elvis

  19 februarie 2017 21:43

  Cred ca aceasta perioada nu mai poate fi cea fost in urma din ce se scrie aici e timpul la mai multe investitii, si locuri de munca

  raspunde comentariului
 • Raneti Tudor Andrei

  18 februarie 2017 11:10

  un posibil motiv sa pun pata neagra lui Oprisan - controleaza judecatorii care-mi fac nedreptati, deci Oprisan e partial vinovat pentru aceste nedreptati si trebuie sa plateasca pentru ca a facut monopol pe resursele comune"În același Guvern Ponta, a fost uns ca secretar de stat la Ministerul Apelor Pădurilor și Gică Duță. Calitatea sa cea mai de preț a fost aceea că soția sa, Silvia Duță, era și încă este judecătoare la Tribunalul Vrancea la Secția Civilă.Un alt soț de judecătoare uns secretar de stat și mai apoi chiar ministru al Transporturilor este Ghiocel Matache. Daniela Matache a fost chiar președinte al Tribunalului Vrancea i, coincidenă, Marian Oprișan personal, cât și Consiliul Județean Vrancea nu au pierdut nici măcar un proces în instanțele vrâncene din cele peste 500 deschise împotriva acestora în ultimii 5 ani.""Cel mai elocvent exemplu este cel al lui Angel Tîlvăr, un profesor de țară care a fost împins la prima poziție la Senat și acum la Camera Deputaților, pe listele PSD Vrancea. Meritul cel mai de preț al lui Angel este faptul că tatăl său, col. r Petre Tîlvăr, a fost până în 1990 șeful Contrainformațiilor din Miliția și Securitatea vrânceană"Unul din cei doi "politisti" ****** care mi-au spart apartamentul cu mascatii pe 17.09.2015 arestandu-ma fara sa savarsesc nici o infractiune vreodata, la instigarea altor ****** Tarlea Florin Cristinel, Mihaila Paul in cardasie cu Dinu Murgulet Ana si instigatorul acestora Dita Mirela,se numeste Talvar si parea foarte satisfacut de raul care mi-l face putin banuind ca urmeaza sa-i fie pusa toata satra de ****** sub urmarire penala si condamnata pentru aroganta sa care m-a facut sa-l tin minteMai multe informatii aici httpmilitia.freeforums.netthread28procuror-mihaila-urmarit-pentru-coruptie

  raspunde comentariului
 • Mircea Ioan Popescu

  17 februarie 2017 15:19

  Dacă aveți curajul investigații ce s-a întâmplat în unele mari universități din România. Începeți cu UPB si un cuvânt cheie, UNIPSL.Succes.

  raspunde comentariului
 • Gratierea Excrocilor

  17 februarie 2017 13:13

  O sa ai amintiri frumoase cind intri la racoare.

  raspunde comentariului
 • stefan

  16 februarie 2017 14:48
 • stefan

  16 februarie 2017 14:47

  Vrancea ajunge sa fie condusă de o familie pesimista. ..și neamuri ..altcineva nu își poate face loc la conducere pentru ca mafia e mare

  raspunde comentariului
 • srefan

  16 februarie 2017 14:43

  Problema este ca noi nu îi dam afară. ..Noi îi ținem acolo sa își bata joc de noi...Dacă ar ieși toți romanii în strada sigur I ar da jos. .e o mare rușine ca ne lăsăm păcăliți la votari și îi lăsăm să își bata joc

  raspunde comentariului
 • ion roata

  29 noiembrie 2016 19:57

  ....astia ar trebui execuati in piata mare de la a la z,puroiul Romaniei

  raspunde comentariului
 • paUNESCU

  29 noiembrie 2016 15:50

  Oprisan-Oprea-OprescU ...ce au in comun toti acestia si ce trebuiau sa OPREASCA de fapt?

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  29 noiembrie 2016 13:20

  Vrancea calarita de o sleahta de hoti unsi in functii de PDSR -PSD . In Vrancea hotiile incep cu padurile ,pamanturile si continua cu banii statului . Fura politistii,primarii,securistii ,cei de la silvic de la A-Z sub patronajul sau coparticiparea justitiei . In afara de Ponta primul care a nasit in Vrancea a fost Mitrea -manivela !!.Ati trecut peste momentul PORTOFEL !!!,asta era numele lui Oprisan in vremea cat era manechin la Fabrica de confectii Focsani zisa SCAMOASA !!.Mama lui Oprisan era paznic ,de unde pina unde ofiter ??.Daca pe BECIUL DOMNES DE INVECHIRE A VINULUI cu sute de vagoane de vin vechi A PUS LABA NETOIU de la Dinamo ce va spune ?,a cui fief este Vrancea ??,cine-l tinepe Oprisan la butoane ??.

  raspunde comentariului
 • un roman

  29 noiembrie 2016 9:57

  din turnator, securist a ajuns mare mafiot, asta da transformare ,le multumim deservicilor nationale din suflet, ptr sistemul fanariot-mafiot creat, cinste lor organizatilor secrete oculte, si stapinilor lor globalisti.

  raspunde comentariului
 • un roman

  29 noiembrie 2016 9:53

  DRAGI CETATENII AI ROMANIEI, FRAIERILOR, PROSTILOR, SCLAVILOR , BOICOTATI ALEGERILE, UN VOT DE BLAM DAT REGIMULUI FANRIOT-MAFIOT, SISTEMULUJI CORUPT TICALOSIT ANTI-NATIONAL ANTIDEMOCRATIC, NU LE MAI LEGITIMATI PUTEREA ACESTOR GRUPARI DE CRIMA SI TEORISM ORGANIZAT NUMITE PARTIDE POLITCE, NU MAI FITI PARTASI LA JAFUL ROMANIEI ,FAJUL PORULUI ROMAN FITI SI VOI DESTEPOTI MACAR ODATA, FITI DEMNI NU LASI SI PROSTIII SISTEMULUI. asta se numeste Revolutia votului sa-i vad dupa cum se mai declara imvingatorii romanilor, atuinci vor putea adevarati patrioti sa-i aresteze si sa-i aduca in fata judecatii porului roman, sa le aplice pedeapsa acestor ticalosii.

  raspunde comentariului
  • lili

   30 noiembrie 2016 8:28

   Un roman, daca nu ne ducem la vot psd-ul castiga cu 99,99. Sau asta iti doresti ?

   raspunde comentariului
 • un roman

  29 noiembrie 2016 9:48

  OPULKENTA MAFIEI DE STAT, ASTA ESTE STATUL DE DREPT MAFIOT, TOATA ZIUA DE ZIULICA NUMAI MAFIA DE STAT, ARE DREPTUL ESTE INVITATA IN LATRINELE SISTEMULI FANARIOT-MAFIOT, ESTE TOT UNJ DUTE VINO CU MAFIOTII, TRADATORIII, TERORRISTII, TICALOSIII SISTEMULUI, UN PROPRAM DE INDOCTRINARE,MANIPULARE,DEZINFORMARE DUS DE TELEVIZUNILE MAINSTREMULUI NATIONAL, TELEVIZIUNILE PARTICULARE SERVILE REGIMULUI FANARIOT-MAFIOT GLOBALIST, FINATATE CU BANII FOARTE MULTII DIN BUGETUL DE STAT, MAREA MAJORITATE A TELEVIZIUNILOR AR TREBUI INCHISE NU-SI AU ROSTUL SI INCALCA DEMOCRATIA .VORBA NASULUI NUMAI RAU AU FACUT ROMANIEI TLEVEZIUNILE ASA ZIS LIBERE ROMANIEI SI POPORULUI ROMAN, ASTA ESTE ADEVARUL DE DE SA PLATEASCA STATUL ACESTE INSTITUTI, NUMAI PTR PROPAGANDA REGIMULUI, MAFIEI DE STAT , CU O GRAMADA DE BANI DE LA BUGET SCUTITI DE TAXE SAU NU-SI LE PLATESC, IAR PROFITUL DE PE RECLAMELE MERGE AFARA INOFSHORURI SI BANCILE STRAINE IN BUZUNARELE MOGULILOR ZIONISTI.

  raspunde comentariului
 • Oprisan este. dovada. convingătoare a ineficienței luptei. anticorupție !Anticorupție este la dispoziția unora contra altora numiți adversari ! M Oprisan. Este prieten. cu toti. partide. Justiție !

  29 noiembrie 2016 8:53
 • CETATEANUL

  29 noiembrie 2016 6:08

  ATENTIE mare LA ALEGERILE PARLAMENTARE PT CA DUPA 1990 ROMANIA A FOST CONDUSA DE MAFIOTI, HOTI SI BANDITI, IN PARLAMENT S-AU DAT PESTE 1500 DE LEGI NECONSTITUTIONALE DREPT PT CARE IN RO S-AU FURAT FABRICILE, UZINELE, SUPRAFETE IMENSE DE PAMANT SI APE , BOGATIILE SOLULUI padurile aurul verde SI SUBSOLULUI, platim la straini curentul electric al nostru, gazele naturale ale noastre, petrolul nostru, pana si apa noastra, FORTA DE MUNCA CEA MAI PRODUCTIVA peste 4 milioane A EMIGRAT IN STRAINATATE, RAMANAND LOCALITATILE DEPOPULATE. S-AU DISTRUS SITEMUL DE SANATATE, INVATAMANTUL, MEDIUL ECOLOGIC, JUSTITIA, SIGURANTA NATIONALA, ETC. PENTRU A NU SE AJUNGE DUPA ALEGERI LA REVOLTA SOCIALA ACUM CU OCAZIA ALEGERILOR NU TREBUIE VOTATA NICI O LISTA CU VECHI PARLAMENTARI.

  raspunde comentariului
  • Baronul are relații și susținere în Justiție,inclusiv la DNA ,relații în toate. partidele !

   29 noiembrie 2016 8:42

   .

   raspunde comentariului
 • Oprisan

  28 noiembrie 2016 22:26

  Oprisan - seful unei adunaturi de hoti si pezevenchi.

  raspunde comentariului
  • PA unescu da BUzau

   28 noiembrie 2016 22:51

   niste avortoni satanici antiromani - spalati pe creieri de comunisti si comiternisti - fara tzara, nume si Dumnezeu, tradatori chiar fara sa stie ai Romaniei

   raspunde comentariului
 • Gicu Micu

  28 noiembrie 2016 22:18

  Astea sunt nimicuri. ISIS tocmai a atacat Israelul!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design