27.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Caz ȘOCANT la un centru social din Capitală: Un copil cu...

VIDEO. Caz ȘOCANT la un centru social din Capitală: Un copil cu dizabilităţi a fost legat de o uşă. Cum se apără Protecția Copilului

UPDATE: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 a transmis că a demarat o anchetă internă de luni pentru a stabili cadrul în care acel copil a ajuns să fie legat de ușă. În acest moment, persoanele implicate sunt suspendate din funcție, potrivit unui comunicat al DGASPC. 

De asemenea, Comisia de Disciplină va merge până la desfacerea contractului de muncă în privința personalului angajat care are în grijă copiii cu dizabilități din centru. 

”Menționăm că acest incident este unul izolat, singular, până la acest moment nemaifiind înregistrate sesizări de această natură in centrele din Sectorul 6. Căsuța de  tip familial din comunitate este destinată minorilor cu dizabilităţi, pentru ameliorarea situaţiei acestora. Această casă (a doua de acest fel) a fost necesară pentru a închide Centrul pentru Copii cu Dizabilităţi  „Sf. Andrei”, ultimul centru de plasament de tip vechi din Sectorul 6”, potrivit comunicatului citat. 

Protecția Copilului a anunțat că rezultatele anchetei vor fi publicate miercuri. 

******

După ce un copil cu dizabilități dintr-un centru social din Sectorul 6 al Capitalei a fost legat de o ușă de supraevghetori, Protecția Copilului și  Inspecţia Socială au deschis o anchetă pentru a se stabili ce s-a întâmplat, relatează Mediafax

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, a declarat marţi că a trimis Corpul de control la Complexul de servicii sociale Istru din Sectorul 6 după ce în presă au apărut imagini cu un copil din centru care era legat.

Gabriela Coman a precizat că imaginile au fost surprinse de o persoană care locuieşte în vecinătatea centrului şi au fost trimise presei luni după-amiază, când Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 6 ar fi început o anchetă.

Preşedintele ANPDCA a spus că marţi dimineaţă a trimis Corpul de control să verifice la acel centru ce s-a întâmplat cu exactitate şi să stabilească măsurile care trebuie luate de către angajator, care în acest caz este DGASPC Sector 6.

“Până când vom stabili ce s-a întâmplat şi ce măsuri trebuie luate, trebuie ca acelui copil să i se acorde îngrijiri, iar persoana care l-a legat trebuie îndepărtată de copii”, a declarat preşedintele ANPDCA.

Copilul are 16 ani şi dizabilităţi asociate, iar din primele informaţii a rezultat că supraveghetorii ar fi decis să-l lege pentru a-l putea controla mai bine, deoarece acesta ar fi fost agitat, a precizat Gabriela Coman.

“O astfel de măsură este inadmisibilă. Este o metodă total neinspirată de protecţie a unui copil”, a mai spus preşedintele ANPDCA.

La Complexul de servicii sociale Istru sunt două căsuţe sociale care au fost construite de către Organizaţia Neguvernamentală HHC România şi inaugurate cu DGAGPC Sector 6, adăpostind în total 21 de copii. Tânărul care a fost legat de o uşă locuieşte într-una din aceste căsuţe, alături de alţi copii cu dizabilităţi grave.

Directorul HHC România, Ştefan Dărăbuş, a declarat că cele două căsuţe au fost predate DGASPC Sector 6, instituţie care s-a ocupat de angajarea de personal şi de susţinerea ulterioară a centrului.

Dărăbuş a spus că după inaugurarea căsuţelor a mai venit în vizită la Bucureşti, dar acele vizite au fost anunţate, astfel încât nu a remarcat niciodată vreo problemă.

“Colegele mele au mai venit şi neanunţate şi ne-au semnalat că au sesizat mici probleme de relaţionare între personal şi copii. Am cerut rapoarte de atunci”, a spus directorul HHC România.

Întrebat despre ce fel de probleme de relaţionare este vorba, Ştefan Dărăbuş a spus că, în general, despre neglijenţă, întrucât copiii ar fi fost lăsaţi în faţa televizoarelor.

“Pe de altă parte, când sunt doi îngrijitori la 11 copii cu dizabilităţi grave, uneori poate fi de înţeles că mai apelează şi la astfel de măsuri, dar nu se justifică în niciun caz legarea copiilor. Vrem clar ca cei care erau de serviciu în momentul în care copilul a fost legat să fie daţi afară”, a spus Ştefan Dărăbuş.

Cele mai citite

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...

Șefii apărării din Rusia și din SUA au stabilit primele dialoguri

Șefii apărării din SUA și Rusia, Lloyd Austin și Andrei Belousov, au vorbit ieri la telefon, într-un dialog neobișnuit între cele două mari puteri...
Ultima oră
Pe aceeași temă