2.2 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialApropiații lui Dragnea, audiați la DNA, în urma anchetei RISE Project. Șefa...

Apropiații lui Dragnea, audiați la DNA, în urma anchetei RISE Project. Șefa MAI, Carmen Dan, vrea să-i pedepsească pe autorii investigației: Voi întreprinde demersurile legale pentru ca cei care au făcut asemenea afirmații să le probeze

Afaceristul Marian Fișcuci, cel care conduce compania Tel Drum, Florinel Marianș fostul cumnat al președintelui PSD, Liviu Dragnea, și fostul deputat Adrian Simionescu au fost audiați, vineri, la DNA,  în dosarul deschis de procurori în legătură cu afacerile companiei Tel Drum, în urma extinderii investigației, după ce jurnaliştii de la  RISE Project  au publicat un document atribuit DIPI, datat 2011, din care reiese că Liviu Dragnea ar controla, prin intermediul celor trei, societatea abonată la contracte din bani publici. Inițial, DNA a deschis în februarie anul trecut o primă anchetă referitoare la afacerile companiei. Șefa MAI, Carmen Dan, a declarat, tot vineri, că va demara toate procedurile legale pentru ca "cei care au făcut aceste afirmații să le probeze".

RISE Project a publicat, în urma unei anchete jurnalistice, un raport atribuit Direcţiei Generale de Protecţie Internă, intitulat „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman", care descrie o „reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”, prin care Liviu Dragnea, și care ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale. În acest document, Dragnea este prezentat drept "deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”.





În acest raport, DGPI arată că, iniţial, Tel Drum a fost preluată fraudulos de Liviu Dragnea de la stat. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta şi-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare şi deszăpezire prin intermediul unor licitaţii trucate, iar unele dintre lucrări ar fi fost fictive. Documentul îl identifică încă din primele rânduri pe Dragnea ca fiind „deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”. „Acţiunile la purtător” sunt certificate anonime. Oricine deţine această hârtie, care specifică un anumit procent din acţiuni, are drept de proprietate asupra unei firme. La vedere, însă, de corporaţia Tel Drum se ocupă prietenii lui Dragnea din tinereţe, care apar în acte, mai scrie Rise Project.





Raportul atribuit DGPI prezintă şi „organigrama” grupării, fiind trecuţi în revistă oamenii de bază ai liderului PSD: omul de afaceri Marian Fişcuci, fostul deputat Adrian Simionescu, cumnatul lui Dragnea, Florinel Marinaş, fostul preşedinte al Companiei Naţionale de Drumuri Cristian Duică, directorul general al Tel Drum Petre Pitiş, funcţionari de la Fisc şi jurnalişti locali.

„În cursul anului 2006, datorită lipsei fondurilor la capitolul drumuri judeţene, Liviu Nicolae Dragnea propune şi obţine aprobarea consilierilor judeţeni pentru contractarea unui credit pe 20 de ani în valoare de 400 milioane de euro pentru refacerea drumurilor judeţene (…) câştigătorul fiind tot SC Tel Drum SA, care şi-a asigurat lucrări pe o perioadă de 3 ani”, potrivit Rise Project.

În acest context, jurnaliştii RISE amintesc că la începutul lunii iunie PSD a modificat legea astfel încât Direcţia Generală de Protecţie Internă să fie exclusiv sub autoritatea ministrului de Interne, Carmen Dan, consiliera lui Liviu Dragnea la Consiliul Judeţean Teleorman.



Vezi și: SILVIU SERGIU: Nu doar DGIPI îl protejează pe Dragnea, ci și alte servicii secrete 

„Rise Project“ a dezvăluit că, în 2011, fosta Direcţie Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) – ex-DIPI, actuală DGPI – a întocmit un raport secret despre activitatea infracțională din județul Teleorman a grupării conduse de Liviu Dragnea prin intermediul firmei TelDrum: afaceri cu bani publici, licitații trucate, lucrări fictive de infrastructură, persoane care controlează în realitate TelDrum, finanțări ilegale ale campaniilor PSD, harta relațională și de influență a grupării etc.


Luni, procurorii DNA au extins urmărirea penală in rem și cu alte aspecte referitoare la dezvăluirile publicate de Rise Project, care arată legăturile dintre șeful PSD, Liviu Dragnea, și firma TelDrum.

„La data de 10 iulie 2017, procurorii anticorupție s-au sesizat din oficiu în legătură cu alte aspecte conținute în investigația jurnalistică, publicată la data de 6 iulie 2017 (altele decât cele precizate în comunicatul nr. 690/VIII/3/7 iulie 2017), existând indicii cu privire la săvârșirea unor infracțiuni asimilate corupției. În acest moment este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (in rem). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă'', precizează Biroul de Informare și Relații Publice al DNA într-un răspuns la solicitarea Agerpres.

În urma acestui demers al procurorilor, ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, vineri, că a făcut verificări în cadrul Direcției Generale de Informații și Protecție Internă – DGIPI, susținând că documentul "nu s-a regăsit în evidențele acestei structuri". De asemenea, ministrul de resort a mai adăugat că a făcut "verificări și la IGPR, nu este înregistrat acest document nici în arhiva acestei instituții", concluzionând că este vorba de "un document preconceput, prefăcut în alte scopuri".

„Acel document emană de la o instituție. De dapt, este trecut pe document antetul unei instituții. Vorbim despre Ispectoratul de Poliție al județului Teleorman. Vă anunț că am făcut verificări serioase în registrele și acest document nu se regăsește înregistrat instituțional, cum era normal. Mai mult decât atât, am făcut verificări la DGIPI. DGIPI deja a anunțat că a emis acel document, nu s-a regăsit nici în evidențele acestei structuri. Am făcut verificări și la IGPR, nu este înregistrat acest document nici în arhiva acestei instituții, ceea ce mă face să desprind concluzia firească că acesta este un document preconceput, prefăcut în alte scopuri.

Pentru faptul că în spațiul public încă se speculează că acest document ar proveni de la DGIPI și pentru că eu consider că acest lucru afectează imaginea ministerului, vă anunț că voi întreprinde toate demersurile legale pentru ca cei care au făcut asemenea afirmații, o să le probeze. Vorbesc de cei care spun că această anchetă jurnalistă are la bază un document emis de DGIPI. (…) Vă mai spun ceva în premieră de data asta. Am informații – și nu le-aș spune dacă nu aș considera că sunt informații certe – că acest document inițial nu a avut niciun antet și mă opresc aici.”, a mai spus Carmen Dan.

Cele mai citite

Creșterea cazurilor de cancer colorectal la persoanele tinere, un fenomen global îngrijorător

Rata cazurilor de cancer colorectal este în creștere în rândul adulților tineri, sub vârsta de 50 de ani, un fenomen observat în multe țări,...

Manchester City, de nerecunoscut! Rio Ferdinand critică forma slabă a echipei lui Guardiola

Manchester City traversează o perioadă dificilă, cu rezultate sub așteptări în Champions League și în Premier League. Miercuri seară, echipa lui Pep Guardiola a...

Tragedie în Champions League. Copilul unui fotbalist de la Young Boys a decedat

Un moment tragic a marcat echipa Young Boys Berna înaintea meciului de miercuri din UEFA Champions League. Meschack Elia, atacantul echipei elvețiene, a primit...
Ultima oră
Pe aceeași temă