UPDATE 14.55: Fosta soție a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, a fost audiată, marți, la DNA în dosarul în care sunt cercetate posibile fapte semnalate și de investigația RISE Project, informează surse judiciare, citate de Agerpres.
Potrivit sursei citate, Prodana a fost audiată în calitate de martor.
Procurorii DNA au extins urmărirea penală in rem și cu alte aspecte referitoare la dezvăluirile publicate de Rise Project, care arată legăturile dintre șeful PSD, Liviu Dragnea, și firma TelDrum, potrivit Agerpres.
„La data de 10 iulie 2017, procurorii anticorupție s-au sesizat din oficiu în legătură cu alte aspecte conținute în investigația jurnalistică, publicată la data de 6 iulie 2017 (altele decât cele precizate în comunicatul nr. 690/VIII/3/7 iulie 2017), existând indicii cu privire la săvârșirea unor infracțiuni asimilate corupției. În acest moment este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (in rem). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă'', precizează Biroul de Informare și Relații Publice al DNA într-un răspuns la solicitarea Agerpres.
„Rise Project“ a dezvăluit că, în 2011, fosta Direcţie Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) – ex-DIPI, actuală DGPI – a întocmit un raport secret despre activitatea infracțională din județul Teleorman a grupării conduse de Liviu Dragnea prin intermediul firmei TelDrum: afaceri cu bani publici, licitații trucate, lucrări fictive de infrastructură, persoane care controlează în realitate TelDrum, finanțări ilegale ale campaniilor PSD, harta relațională și de influență a grupării etc.
În 7 iulie, procurorii DNA precizau că cercetează, in rem, „o parte din aspectele conținute în investigație”, încă din 2016.
„Ca răspuns la solicitări primite de la reprezentanți ai mass media determinate de publicarea unei investigații jurnalistice, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele. O parte dintre aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA. În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (față de fapte) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției. După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relații de la autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se precizează într-un comunicat de presă.
Șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a afirmat, luni, la Parlament, că nu are afaceri în Brazilia și nici nu a transferat bani în această țară.
„Cu Brazilia. Nu am ascuns niciodată că am mers în această țară. Am avut îndrăzneala să merg și în alte țări. Nici asta nu am ascuns. N-am transferat bani în Brazilia și nici în altă țară. Nu am afaceri în Brazilia, și nici în altă țară (…) Nu am nicio acțiune la purtător. N-am nicio societate (…) Această ciorbă s-a reîncălzit că nu mai are niciun gust. Au fost anchete, au fost dosare, oameni audiați, anchetați. Nu am acțiuni la TelDrum. Nu sunt nici în fața, nici în spatele, nici în stânga, nici în dreapta acestei societăți”, a spus Liviu Dragnea jurnaliștilor, precizând că merge în Brazilia în calitate de turist.
În ceea ce privește dosarul deschis de DNA, în care procurorii anticorupție cercetează, in rem, „o parte din aspectele conținute în investigație”, încă din 2016, șeful PSD a răspuns: „Întrebați DNA-ul. Am înțeles că există o comunicare foarte bună cu presa”, a mai spus el.
Precizările vin după ce jurnaliştii de la Rise Project au publicat, joi, un document, despre care susţin că este clasificat, atribuit DGIPI, numit „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman”. În documentul prezentat se precizează că, la nivelul IPJ Teleorman, se deţin o serie de informaţii referitoare la „preşedintele CJ care şi-a format o reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”.
În urma verificărilor s-ar fi descoperit că ar fi fost deţinător majoritar al acţiunilor la purtător ale companiei Tel Drum. Societatea, se precizează în act, în perioada 2000-2010, ar fi obţinut, „prin licitaţii trucate majoritatea fondurilor guvernamentale existente la nivelul CJ Teleorman”. Conform documentului citat, cumpărarea firmei de către Liviu Dragnea s-a făcut în condiţii frauduloase.
Și „România Liberă” a publicat mai multe dezvăluiri despre legăturile șefului PSD și firma TelDrum.
În Vinerea Patimilor, Primăria Țigănești a anunțat public că a „miruit” compania Tel Drum cu un contract de 18,3 milioane lei pentru modernizarea drumurilor de interes local.
Aproape 430 de milioane de euro în ultimii zece ani. Aceasta este suma pe care compania privată controlată informal de către Liviu Dragnea, Teldrum SA, a obținut-o de la stat.
Primărița Lia Olguța Vasilescu a acordat, în 2013, un contract de aproape nouă milioane de euro firmei Teldrum SA, considerată ca fiind controlată de Liviu Dragnea. În 2017, Liviu Dragnea a susținut-o politic pe Lia Olguța să ajungă ministru al Muncii.
Liviu Dragnea, ca ministru al Dezvoltării, a crescut de cinci ori bugetul comunei natale Gratia din Teleorman. Astfel, peste trei milioane de euro au plecat din bugetul Guvernului spre comuna teleormăneană. Banii, însă, nu au rămas în Gratia, ci au fost virați în conturile TelDrum SA.