25.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialSituaţia este calmă în estul Ucrainei, după expirarea ultimatului dat de autorităţile...

Situaţia este calmă în estul Ucrainei, după expirarea ultimatului dat de autorităţile de la Kiev

Situaţia era calmă, luni dimineaţă, în oraşul Slaviansk, din estul Ucrainei, unde manifestanţi proruşi înarmaţi au ocupat sediile poliţiei şi serviciilor de securitate, iar autorităţile ucrainene au lansat o "operaţiune antiteroristă" împotriva separatiştilor, relatează AFP, citată de Mediafax.

Situaţia era calmă şi niciun foc de armă nu se auzea la ora locală 9.30, potrivit corespondentului AFP aflat la faţa locului.

Autorităţile proeuropene de la Kiev, confruntate cu o serie de atacuri coordonate lansate în estul rusofon al ţării de către grupări înarmate purtând uniforme, dar fără însemne militare, au lansat o "operaţiune antiteroristă la scară largă, cu implicarea forţelor armate", pentru a pune capăt revoltelor.

Potrivit ministrului de Interne, Arsen Avakov, contraofensiva declanşată duminică dimineaţă a provocat un mort şi cinci răniţi în rândul forţelor care susţin puterea de la Kiev şi "un număr neprecizat" de victime în rândul separatiştilor.

Preşedintele ucrainean interimar Oleksandr Turcinov le-a dat rebelilor un ultimatum până luni la ora 6.00 GMT (09.00, ora locală), cerându-le să depună armele şi să evacueze instituţiile oficiale ocupate.

Rusia a avertizat Kievul să înceteze "războiul împotriva propriului popor" şi a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU, care s-a transformat într-un "dialog al surzilor" între occidentali şi ruşi.

Cele mai citite

Dosar penal după ce un marinar bulgar a fost găsit mort în dreptul Podului Prieteniei de la Giurgiu

Trupul unui marinar bulgar care a căzut în fluviul Dunărea în timpul acostării unei nave în Portul Giurgiu a fost găsit în dreptul Podului...

VIDEO. Elena Lasconi a câștigat șefia USR și a ieșit cu un discurs a la Diana Șoșoacă

Primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, a câștigat din primul tur alegerile pentru funcția de președinte al Uniunii Salvați România (USR), iar primul său discurs...

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă