25.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialKievul refuză creşterea preţului la gaze naturale pe care Moscova vrea să...

Kievul refuză creşterea preţului la gaze naturale pe care Moscova vrea să i-o impună

Ucraina "nu acceptă" noul preţ la gaze naturale pe care vrea să i-l impună Rusia, de aproape 500 de dolari mia de metri cubi, a declarat sâmbătă premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, potrivit Mediafax.

Denunţând o "agresiune gaziferă şi economică", după ce Moscova a anunţat o creştere cu 80% a preţului livrărilor la gaze pentru Ucraina, Iaţeniuk a dat asigurări, într-o şedinţă de Guvern, că "presiunea politică (este) inacceptabilă, iar noi nu vom accepta preţul de 500 de dolari".

"Rusia a eşuat să cucerească Ucraina prin agresiune armată. Ea lansează acum planul de a cuceri Ucraina prin agresiune gaziferă şi economică", a adăugat premierul, îndemnând Guvernul să fie pregătit "ca Rusia să restrângă sau să oprească livrările de gaze" naturale către Ucraina.

Ministrul ucrainean pentru Energie Iuri Prodan a declarat că, în lipsa unui acord asupra preţului gazelor, Kievul va sesiza Curtea de Arbitraj, aşa cum prevede contractul de livrare a gazelor ruseşti.

"Vom încerca să ajungem la un acord. Dacă nu vom ajunge, vom sesiza Curtea de Arbitraj", a anunţat el.

Moscova a anulat săptămâna aceasta două reduceri acordate Ucrainei pentru livrări de gaze naturale, de care Kievul este foarte dependent. În 72 de ore, preţul a crescut de la 268 la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, unul dintre cele mai mari preţuri din Europa.

Cei doi vecini foşti sovietici sunt afectaţi de o criză, după îndepărtarea de la putere a regimului prorus al lui Viktor Ianukovici, în urma unor manifestaţii proeuropene, la sfârşitul lui februarie.

Cele mai citite

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Șoigu și Gerasimov

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis marți mandate de arestare pentru fostul ministru al Apărării al Rusiei și șeful său de stat major militar,...

Drone de un milion de euro achiziționate de MApN prin intermediul unui german

Ministerul Apărării Naționale (MApN) din România a achiziționat 22 de sisteme de drone de spionaj cu aripă fixă de la compania germană Quantum Systems,...

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă