24.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăȘtirile zileiAnvelopele de iarnă, obligatorii din acest weekend

Anvelopele de iarnă, obligatorii din acest weekend

Autoritățile au emis de curând o avertizare meteo care privește o suprafață însemnată a Carpaților Meridionali și Orientali și care presupune ninsori și vânt puternic, începând din acest weekend. Astfel, Administrația Națională de Meteorologie a anunțat pe site-ul oficial că la munte, în zonele amintite, precipitațiile și vântul puternic vor pune stăpânire pe teritorii, mai ales pe cele situate mai sus de cota 1.500. Asta înseamnă că anvelopele de iarnă sunt obligatorii, începând cu acest sfârșit de săptămână. De unde îți pot comanda cele mai bune cauciucuri pentru mașina ta și ce amenzi riscă cei care circulă cu anvelope de vară îți vom spune în ceea ce urmează.

Cum îți alegi anvelopele ideale pentru mașina ta?

În afară de dimensiunile cauciucurilor care se potrivesc pe jantele mașinii tale, pe care le găsești indicate în cartea autoturismului, trebuie să mai ții cont de câteva aspecte atunci când cumperi anvelope de iarnă.

Trebuie să urmărești ca acestea să aibă inscripționate simbolurile „M + S”, „M.S.” sau „M&S”, conform legislației europene în vigoare. Acestea sunt acronime de la „mud”, care înseamnă noroi, și „snow”, adică zăpadă.

Îți recomandăm să cumperi cauciucuri noi și nu la mâna a doua, dacă vrei să ai siguranța unor produse bune, pe care le poți folosi și în anii următori, dacă le întreții cum trebuie. Ține cont de faptul că frânarea eficientă este asigurată nu numai de discurile de frână sau plăcuțele de frână în stare bună de funcționare, ci și de anvelopele care vor reduce considerabil distanța de frânare, în cazul în care acestea nu au fost uzate în exces.

Pe ePiesa.ro vei găsi anvelope de iarnă la prețuri avantajoase, dar și alte piese auto pentru Volkswagen, Skoda, Ford, Fiat, Peugeot, Renault, Mercedes, Audi, Dacia sau orice altă marcă de mașină conduci.

Ce amenzi riști dacă circuli fără anvelope de iarnă?

Conform Codului Rutier, anvelopele de iarnă sunt obligatorii dacă drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, așadar, dacă ți-ai programat o ieșire la munte în următoarea perioadă, ar trebui să nu ignori această regulă. În caz contrar, fapta va fi considerată o contravenție și poate fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte. Asta înseamnă că va trebui să plătești pentru neglijența ta între 1.305 și 2.900 de lei, ținând cont de faptul că un punct de amendă valorează, în prezent, 145 de lei.

Pe lângă aplicarea amenzii, oamenii legii îți vor reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia. Dacă doar acestea ar fi riscurile în fața cărora te-ai expune, nu ar fi atât de grav, însă mai presus de toate, în cazul în care circuli cu anvelope de vară când afară a nins sau pe drumurile publice s-a așternut poleiul, îți vei pune viața ta și a celorlalți pasageri și participanți la trafic în pericol. Comandă cât mai curând un set de anvelope de iarnă și programează o vizită la cea mai apropiată vulcanizare, ca să ai parte de drumuri în siguranță.

Cele mai citite

Ce este dischinezia biliară și cum se manifestă?

Ai observat că, de câteva luni, te confrunți cu episoade inexplicabile, intermitente, de durere în partea dreaptă superioară a abdomenului? Durerea este suficient de...

Festivalul Bicicletei ajunge la Ferma Vieții din Homorâciu în weekendul 31 mai-2 iunie

Primul festival dedicat bicicletelor din România va fi găzduit de Ferma Vieții din Homorâciu, în perioada 31 mai-2 iunie 2024. Locația aleasă pentru această...

Veste bună pentru Simona Halep! Va primi un wild card pentru un nou turneu: „Sperăm să fie acolo”

Tenismena română Simona Halep are un wild card pregătit pentru a putea să participe la ediția din acest an a turneului Iași Open, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă