37 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăVideoVIDEO: Un astronaut NASA se întoarce după un zbor spațial record

VIDEO: Un astronaut NASA se întoarce după un zbor spațial record

Americanul Frank Rubio și cei doi colegi de echipaj ruși trebuiau să se întoarcă pe Pământ după șase luni, însă misiunea lor a durat, în final, 371 de zile.

Astronautul NASA Frank Rubio și doi cosmonauți ruși s-au întors pe Pământ după ce au petrecut 371 de zile în spațiu, Rubio stabilind un nou record pentru cel mai lung zbor spațial continuu al unui american.

Misiunea – prima călătorie spațială a lui Rubio – a fost lansată în septembrie 2022.

Misiunea sa la bordul Stației Spațiale Internaționale a inclus testarea grădinăritului spațial, testarea unei diete spațiale bogate în nutrienți și chiar imprimarea 3D a cartilajului de genunchi.

Întoarcerea sa – împreună cu cosmonauții ruși Serghei Prokopyev și Dmitri Petelin – vine cu șase luni întârziere, deoarece nava lor spațială originală a avut o scurgere, astfel încât a trebuit să fie trimisă o navă de înlocuire pentru a-i aduce înapoi.

La 11 septembrie 2023, Rubio a doborât recordul anterior al NASA de 355 de zile consecutive în spațiu, stabilit de astronautul american acum pensionat Mark Vande Hei.

Rubio este însă departe de recordul mondial deținut de rusul Valeri Polyakov.

Acesta a efectuat cea mai lungă călătorie în spațiu – 437 de zile și 18 ore consecutive – între ianuarie 1994 și martie 1995.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă