Președintele Franței, Emmanuel Macron, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au criticat luni politicile lui Donald Trump în domeniul științei, în contextul în care Uniunea Europeană încearcă să atragă cercetători americani nemulțumiți să se mute în Europa, scrie AFP.
Ursula von der Leyen a anunțat că UE va lansa un nou pachet de stimulente în valoare de 500 de milioane de euro
Vorbind în cadrul conferinței „Alege Europa pentru Știință”, organizată la Universitatea Sorbona din Paris, Ursula von der Leyen a anunțat că UE va lansa un nou pachet de stimulente în valoare de 500 de milioane de euro pentru a transforma blocul comunitar „într-un magnet pentru cercetători”.
Trebuie să oferim stimulentele potrivite, a declarat aceasta.
Fără a-l menționa direct pe Trump, von der Leyen a spus că rolul științei este pus sub semnul întrebării „în lumea de astăzi” și a condamnat astfel de atitudini drept „o eroare colosală”.
În Statele Unite, universitățile și centrele de cercetare se confruntă cu presiuni politice și financiare tot mai mari sub administrația Trump, inclusiv amenințări cu reduceri masive de finanțare federală.
„Nimeni nu și-ar fi imaginat că această mare democrație globală, al cărei model economic depinde atât de mult de știința liberă, ar putea comite o asemenea greșeală”, a spus Emmanuel Macron.
„Diktat”
El a adăugat:Refuzăm un diktat în care un guvern poate decide ce se poate sau nu cerceta.
Programele de cercetare americane riscă să fie închise, zeci de mii de angajați federali au fost concediați, iar studenții străini se tem de deportare din cauza opiniilor lor politice.
UE, formată din 27 de state membre, speră să ofere o alternativă pentru cercetători și, totodată, să „apere interesele noastre strategice și să promoveze o viziune universalistă”, a transmis un oficial de la Palatul Élysée pentru AFP.
La conferința de luni participă comisari europeni, cercetători, academicieni și miniștri ai cercetării din statele membre UE, dar și din țări terțe precum Norvegia, Marea Britanie și Elveția.
Macron a făcut deja apel către cercetători străini, în special americani, să „aleagă Franța”.
Luna trecută, el a dezvăluit un program de finanțare destinat sprijinirii universităților și centrelor de cercetare în atragerea oamenilor de știință din afara țării.
CITEȘTE ȘI – VIDEO. Un general rus de rang înalt și-a pierdut viața într-un atentat cu bombă la Moscova
Val de cereri
Universitatea Aix-Marseille din sudul Franței a anunțat în martie că își va deschide porțile pentru cercetători americani amenințați de reducerile bugetare.
Inițiativa lor „Loc sigur pentru știință” a primit deja un val de cereri.
Săptămâna trecută, CNRS — principala instituție științifică de cercetare din Franța — a lansat o altă inițiativă pentru atragerea cercetătorilor străini ale căror activități sunt puse în pericol.
De asemenea, vizează reîntoarcerea cercetătorilor francezi din diaspora, unii dintre aceștia „nefiind dispuși să trăiască și să-și crească copiii în Statele Unite ale lui Trump”, potrivit președintelui CNRS, Antoine Petit.
Un oficial de la Palatul Élysée a subliniat că această conferință are loc „într-un moment în care libertățile academice sunt în regres și în unele cazuri amenințate”.
Un obstacol major, spun experții, îl reprezintă faptul că, deși țările UE oferă infrastructuri de cercetare competitive și o calitate a vieții ridicată, finanțarea și salariile cercetătorilor rămân mult în urma celor din SUA.
Totuși, Petit afirmă că diferențele salariale ar putea părea mai mici dacă sunt luate în considerare costurile mai reduse ale educației și sănătății, precum și beneficiile sociale mai generoase din Europa.
Franța și Uniunea Europeană vizează cercetători din domenii precum sănătatea, clima, biodiversitatea, inteligența artificială și spațiul.
Guvernul francez ar putea finanța până la 50% din anumite proiecte selectate, în timp ce alte forme de sprijin pot include facilități fiscale.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!