1.1 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeVideoVIDEO: Fostul premier pro-rus Fico câștigă alegerile în Slovacia

VIDEO: Fostul premier pro-rus Fico câștigă alegerile în Slovacia

Robert Fico din Slovacia, care a câștigat alegerile după ce s-a angajat să pună capăt ajutorului militar acordat Ucrainei, e favorit pentru a începe duminică discuțiile privind formarea unui guvern, în timp ce un rival liberal a promis că va căuta parteneri pentru a împiedica revenirea la putere a fostului prim-ministru de stânga.

Partidul SMER-SSD al lui Fico, de trei ori fost prim-ministru, a obținut aproape 23% din voturi, mai mult decât orice alt partid, după ce a făcut campanie pe baza unui mandat de încetare a ajutorului militar acordat Ucrainei.

Cu un guvern condus de Fico, Slovacia, membră NATO, s-ar alătura Ungariei în contestarea consensului Uniunii Europene privind sprijinul acordat Ucrainei.

De asemenea, ar semnala o nouă schimbare în regiune împotriva liberalismului politic, care va fi din nou testat atunci când Polonia va merge la urne la sfârșitul acestei luni.

Deși era dat ca fiind câștigător de sondajele de la ieșirea de la urne, partidul liberal Slovacia Progresistă, sau PS, a ocupat locul al doilea. Liderul său, Michal Simecka, a promis că va căuta parteneri pentru a împiedica revenirea la putere a fostului prim-ministru de stânga.

“În mod realist, există două opțiuni la masă. Una este guvernul condus de domnul Fico, iar cealaltă este o coaliție formată din Slovacia Progresistă și alți parteneri, care ar avea, de fapt, peste 80 de parlamentari. Dar noi respectăm pe deplin faptul că președinta, așa cum a mai spus, este posibil să îl nominalizeze pe domnul Fico.”

Partidul lui Fico este mai naționalist și mai conservator din punct de vedere social, criticând liberalismul social, despre care spune că este impus de la Bruxelles. PS este liberal în ceea ce privește politicile ecologice, drepturile LGBT, o integrare europeană mai profundă și drepturile omului.

Alte cinci partide au obținut mandate. Partidul de stânga HLAS (Vocea), aflat pe locul al treilea, este o ramură a partidului SMER al lui Fico și ar putea fi pregătit să devină liderul unei coaliții.

Liderul HLAS, Peter Pellegrini, este un fost coleg al lui Fico și și-a păstrat deschise opțiunile privind viitoarele coaliții.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
00:00:25

VIDEO. Filipine condamnă acțiunile Chinei în Marea Chinei de Sud

Filipine a condamnat "acțiunile ilegale și agresive" ale Chinei în Marea Chinei de Sud, afirmând că paza de coastă chineză a tras cu tunul...

George Simion: Festivismul inutil al lui Marcel Ciolacu și condițiile Austriei pentru a intra în Schengen

Aproape de miezul nopții, Marcel Ciolacu a avut o tresărire: a ținut să ne anunțe că a „înfrânt” și că Austria face un pas...
Ultima oră
Pe aceeași temă