2.3 C
București
joi, 2 februarie 2023
AcasăȘtirile zileiSUA: Rusia folosind drone ale Iranului încalcă rezoluția ONU

SUA: Rusia folosind drone ale Iranului încalcă rezoluția ONU

SUA condamnă Rusia pentru folosirea de drone ale Iranului, fapt ce ar încălca rezoluția ONU.

Statele Unite(SUA) sunt de acord cu evaluările britanice și franceze conform cărora Iranul furnizând drone Rusiei ar încălca rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, a declarat luni (17 octombrie), purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

„Azi mai devreme, aliații noștri francezi și britanici au oferit public evaluarea conform căreia furnizarea de către Iran a acestor UAV-uri (pentru) Rusia este o încălcare a rezoluției 2231, a Consiliului de Securitate al ONU”, a spus Patel reporterilor, referindu-se la vehiculele aeriene fără pilot (UAV) sau drone, potrivit Reuters.

SUA acuză Rusia că folosirea de drone împotriva Iranului va duce la condamnarea acestui gest aproape unanimă în cadrul ONU

„ Pe acest subiect suntem cu toții de acord”.

Ucraina a raportat o serie de atacuri rusești folosind drone Shahed-136, de fabricație iraniană, în ultimele săptămâni. Iranul neagă că a furnizat dronele Rusiei, în timp ce Kremlinul nu a comentat.

„ Aprofundarea unei alianțe a Rusiei cu Iranul este ceva ce întreaga lume, în special cei din regiune, și din întreaga lume, sincer, ar trebui să privească ca o amenințare și ceva căruia orice țară ar trebui să-i acorde o atenție deosebită”.

Iranul neagă că ar fi implicat în vânzarea de drone în războiul din Ucraina

Republica Islamică Iran respinge categoric și condamnă cu fermitate afirmațiile nefondate și nefondate conform cărora a vândut drone în scopul utilizării în conflictul din Ucraina. Precizările vin ca urmare a avertismentelor lansate de SUA.

Ambasada Iranului la București spune că asemenea afirmații nefondate, care se bazează exclusiv pe înscenări și presupuneri fabricate, nu sunt altceva decât un aparat de propagandă menit să continue agenda politică împotriva Iranului. În acest sens, Guvernul Republicii Islamice Iran, cu bună-credință și în conformitate cu abordarea sa constructivă față de criza din Ucraina, este pregătit să se angajeze în mod activ într-o cooperare tehnică și de specialitate comună pentru a clarifica acuzațiile nefondate aduse Iranului.

De la începutul crizei din Ucraina, Republica Islamică Iran a adoptat o poziție clară, consecventă și neclintită, subliniind că toate statele membre ale ONU trebuie să respecte pe deplin scopurile și principiile consacrate în Carta Națiunilor Unite, precum și în dreptul internaționala, inclusiv suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială. Fiind o țară care s-a confruntat și a fost afectată de dezastrul cauzat de un război impus, Republica Islamică Iran se opune oricărui conflict sau război oriunde în lume, mai precizează ambasada Iranului.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Țările care cheltuiesc cei mai mulți bani pe bunuri de lux

De la gențile Chanel la Rolex-uri, bunurile de lux au reprezentat mult timp o achiziție populară pentru consumatorii din întreaga lume, iar această tendință...
00:00:31

Mii de muncitori aflați în grevă mărșăluiesc prin Londra

Mii de muncitori aflați în grevă mărșăluiesc prin Londra, într-o zi de miercuri ce a cuprins prin proteste Marea Britanie. Imaginile martorilor oculari arată profesori,...
00:00:59

VIDEO – Simon Trott: „Capsula radioactivă nu ar fi trebuit să fie pierdută niciodată”

Simon Trott, de la Rio Tinto, a declarat că firma minieră este dispusă să plătească pentru căutarea capsulei readiactive, care a căzut dintr-un camion...
Ultima oră
Pe aceeași temă