13.9 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăInternaționalIranul neagă că ar fi implicat în vânzarea de drone în războiul...

Iranul neagă că ar fi implicat în vânzarea de drone în războiul din Ucraina

Republica Islamică Iran respinge categoric și condamnă cu fermitate afirmațiile nefondate și nefondate conform cărora a vândut drone în scopul utilizării în conflictul din Ucraina. Precizările vin ca urmare a avertismentelor lansate de SUA.

Ambasada Iranului la București spune că asemenea afirmații nefondate, care se bazează exclusiv pe înscenări și presupuneri fabricate, nu sunt altceva decât un aparat de propagandă menit să continue agenda politică împotriva Iranului. În acest sens, Guvernul Republicii Islamice Iran, cu bună-credință și în conformitate cu abordarea sa constructivă față de criza din Ucraina, este pregătit să se angajeze în mod activ într-o cooperare tehnică și de specialitate comună pentru a clarifica acuzațiile nefondate aduse Iranului.

De la începutul crizei din Ucraina, Republica Islamică Iran a adoptat o poziție clară, consecventă și neclintită, subliniind că toate statele membre ale ONU trebuie să respecte pe deplin scopurile și principiile consacrate în Carta Națiunilor Unite, precum și în dreptul internaționala, inclusiv suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială. Fiind o țară care s-a confruntat și a fost afectată de dezastrul cauzat de un război impus, Republica Islamică Iran se opune oricărui conflict sau război oriunde în lume, mai precizează ambasada Iranului.

Republica Islamică Iran a sprijinit în mod constant pacea și încheierea conflictului din Ucraina și a îndemnat părțile să dea dovada de retinere, să evite escaladarea tensiunilor și să se angajeze într-un proces constructiv de abordare a cauzelor fundamentale ale situației și soluționare a disputelor prin mijloace pașnice. . De asemenea, a cerut părților să își respecte obligațiile în temeiul dreptului internațional umanitar și să efectueze consultări pentru a proteja civilii și infrastructura critică de ținte sau atacuri militare.

Republica Islamică Iran sprijină eforturile continue ale Națiunilor Unite de a găsi o soluție pașnică a acestui conflict. ONU ar trebui să-si mențină obiectivitatea și imparțialitatea pentru a juca un rol responsabil și constructiv în soluționarea politică a conflictului din Ucraina. Orice acțiune întreprinsă de Națiunile Unite ar trebui să fie cu adevărat favorabilă uşurării situaţiei şi soluţionării conflictului, mai degrabă decât intensificarea conflictului și exacerbarea confruntării.

Statele Unite anunță că vor lua măsuri drastice împotriva transferurilor de drone iraniene către Rusia și asupra companiilor care ajută Iranul în materie de drone și rachete, a declarat luni Departamentul de Stat.

SUA sunt de acord cu evaluările britanice și franceze potrivit cărora furnizarea de drone de către Iran către Rusia ar încălca o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care a aprobat acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran și șase puteri, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, potrivit publicatiei Iran International și BBC.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Papa și-a anulat toate întâlnirile de sâmbătă. Suveranul Pontif are gripă

Papa Francisc și-a anulat toate întâlnirile de sâmbătă deoarece s-a îmbolnăvit de gripă. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Vaticanului. Papa are o formă...

Cine e candidatul PSD la Primăria Bacău

Un controversat politician și om de afaceri și-a anunțat deja candidatura pentru fotoliul de primar al municipiului Bacău la alegerile din 9 iunie...

Săptămâna politică românească ne-a servit câteva decizii politice majore.

Săptămâna politică românească a adus câteva decizii politice majore. Câteva pariuri cu mize uriașe. S-a lămurit, parțial, șarada comasării alegerilor. Au fost devansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă