19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăVideoȘeful ONU: Consiliul de Securitate subminat de blocajul din Gaza și Ucraina

Șeful ONU: Consiliul de Securitate subminat de blocajul din Gaza și Ucraina

Șeful Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a deplâns luni (26 februarie) modul în care Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit să reacționeze în mod adecvat conflictului Israel-Hamas din Gaza și invaziei Rusiei în Ucraina, declarând cum conflictele i-au subminat „poate fatal” autoritatea, conform Reuters.

Vorbind la deschiderea Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, de la Geneva, Guterres a spus cum Consiliul de Securitate al ONU s-a trezit adesea în impas și „incapabil să acționeze în cele mai importante probleme de pace și securitate ale timpului nostru”.

El a mai spus cum Consiliului îi lipsește „unitatea cu privire la invazia Rusiei în Ucraina și la operațiunile militare ale Israelului în Gaza” și că are nevoie de „reforme serioase ale componenței și metodelor sale de lucru”.

Săptămâna trecută, Statele Unite au refuzat din nou un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care bloca cererea de încetare imediată a focului umanitar în ofensiva Israelului împotriva Gaza.

Fluxul de ajutor care intră în Gaza din Egipt s-a diminuat, iar prăbușirea securității a făcut din ce în ce mai dificilă distribuirea alimentelor care ajung, potrivit datelor și oficialilor ONU.

Șeful ONU este „profund tulburat” de planul de asediu al Israelului

Secretarul general (șeful) al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat luni (9 octombrie) că este „profund tulburat” de anunțul potrivit căruia Israelul va iniția un asediu complet al Fâșiei Gaza, în urma unui atac al grupării islamiste palestiniene Hamas în weekend, potrivit Reuters.

„ Sunt profund tulburat de anunțul de astăzi că Israelul va iniția un asediu complet al Fâșiei Gaza, fără nicio intrare – fără electricitate, alimente sau combustibil”, a spus Guterres.

Armata israeliană a declarat că a convocat 300.000 de rezerviști fără precedent și a impus o blocare totală a Fâșiei Gaza, ca răspuns la atacurile Hamas care au ucis sute de israelieni și au determinat atacuri aeriene israeliene ca represalii.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Florinel Coman, după derby-ul cu Rapid: „Ar trebui să ne intereseze doar diferenţa față de locul doi. Vom sărbători la Sfântu Gheorghe”

La finalul derby-ului cu Rapid, încheiat la egalitate, scor 2-2, Florinel Coman a declarat că este mai puţin important că FCSB nu a reuşit...

Portugalia cultivă tone de canabis medical pentru export

În 2023, Portugalia a exportat 11 tone de canabis, dar doar 17 kg au fost vândute în interiorul granițelor sale. Pacienții recurg în continuare...

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă....
Ultima oră
Pe aceeași temă