3.9 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeȘtirile zileiMarea maree sezonieră inundă Piața San Marco din Veneția

Marea maree sezonieră inundă Piața San Marco din Veneția

Marea maree sezonieră inundă Piața San Marco din Veneția, dar acum au fost activate barierele Mose ce protejează orașul istoric.

Piața San Marco din Veneția a fost inundată luni (21 noiembrie) în timpul unei perioade de maree înaltă sezonieră, dar noi bariere de sticlă au protejat faimoasa sa Bazilica.

La 2ft(picioare) și 11inchi (89cm), marea înaltă de la ora 07:30 a.m. (06:30 GMT) a fost suficientă pentru a activa barierele Mose împotriva inundațiilor, care protejează fragilul oraș de revărsări în timpul așa-numitei „acqua alta” sau ape mari, potrivit Reuters.

Noile bariere de sticlă instalate în piață au protejat interiorul bazilicii istorice, care în 2019 a fost grav avariată după ce o maree înaltă a atins vârful la 6ft 2in (187cm). Înălțimea record de 194 cm (6ft 4in) a fost stabilită în 1966.

Au fost amenajate pasarele pentru ca turiștii și localnicii să traverseze Piața San Marco fără să-și ude picioarele.

Inundațiile de la Veneția sunt cauzate de o combinație de factori, exacerbați de schimbările climatice, de la creșterea nivelului mării și maree neobișnuit de înalte, până la tasarea terenului care a făcut ca nivelul solului orașului să se scufunde.

Veneția a activat sistemul de protecție împotriva inundațiilor după ce o maree sezonieră amenință Piața San Marco

Autoritățile din Veneția au activat sistemul MOSE de protecție împotriva inundațiilor. Orașul se confruntă cu furtuni și vânturi puternice.

Primarul din Veneția a activat sistemul de protecție împotriva inundațiilor

Primarul Luigi Brugnaro a anunțat activarea sistemului având în vedere raportul primit de la hidrologi. Potrivit acestora, nivelul apei ar putea să crească până miercuri seară cu peste 1.4 metri. Meteorologii au anunțat ploi abundente și noi furtuni pentru zilele de miercuri şi joi.

De asemenea, autoritățile se așteaptă ca vineri să apară inundații.

Sistemul de protecţie împotriva inundaţiilor MOSE, denumit după profetul Moise, a fost realizat pentru a proteja Veneția în fața creşterii nivelului apei în urma furtunilor. Acesta este format din 78 de bariere pe care municipalitatea din Veneţia poate să le ridice în faţa a trei intrări în oraş. A edvenit operațional în 2020.

Proiectul, care valorează 1 miliard de dolari, a stârnit controverse. Construirea lui a fost amânată mai mulți ani din cauza birocraţiei, precum şi a intereselor politice şi economice.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Joe Biden vrea condamnarea fermă a violenţelor sexuale comise de teroriştii Hamas

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut marţi, la Boston, în cadrul unei întâlniri destinate să strângă fonduri pentru campania sa, "condamnarea fără ambiguitate şi...

Ce este și cum arată “lerul” – Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Ce este și cum arată "lerul" - Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Naționala României, umilită de echipa Danemarcei cu 39-23, e în grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin

Naţionala României a fost umilită de echipa Danemarcei cu scorul de 39-23 (21-10), marţi seara, la Herning (Danemarca), în ultimul său meci din Grupa...
Ultima oră
Pe aceeași temă