17.6 C
București
sâmbătă, 27 mai 2023
AcasăȘtirile zileiÎn Taiwan se votează la alegerile locale pe fondul tensiunilor care sunt...

În Taiwan se votează la alegerile locale pe fondul tensiunilor care sunt între acest stat și China

Urnele au fost deschise în Taiwan, sâmbătă (26 noiembrie), la alegerile locale pe care președintele Tsai Ing-wen le-a formulat ca fiind despre trimiterea unui mesaj lumii cu privire la hotărârea insulei de a-și apăra democrația în fața belicozității în creștere a statului vecin, China.


Alegătorii unei secții de votare din New Taipei s-au concentrat în principal pe problemele locale, deși subiectul relațiilor din strâmtoare, dintre cele două state, era încă prezent în fundal.


Alegerile pentru primari, șefii de județ și consilieri locali sunt aparent despre chestiuni interne, cum ar fi pandemia COVID-19 și criminalitatea, iar cei aleși nu vor avea un cuvânt direct de spus în politica Chinei, potrivit Reuters.

În Taiwan, la alegerile locale, se aduce vorba despre relația cu statul vecin, China, dar nu va fi un rezultat determinant pentru acestea


Alegerile au loc la o lună după cel de-al 20-lea congres al Partidului Comunist din China, unde președintele Xi Jinping și-a asigurat un al treilea mandat, fără precedent, un punct pe care Tsai l-a spus în mod repetat în timpul campaniei electorale.


Deși rezultatul alegerilor din Taiwan va fi o măsură importantă a sprijinului popular pentru ambele partide, nu trebuie neapărat citit ca un augur pentru următoarele curse prezidențiale și parlamentare din 2024.

Taiwanul ar putea fi sufocat de China datorită geografiei sale

China își îmbunătățește capacitatea de a bloca Taiwanul, oferind Beijingului opțiunea de a tăia accesul pe insula independentă în planul său de a prelua controlul acesteia.

Geografia Taiwanului îl lasă vulnerabil la blocade. Populația, industria și porturile sale sunt concentrate pe flancul său vestic, cel mai apropiat de China.

China ar putea impune o blocadă, prin trimiterea de nave și submarine pentru a împiedica navele să intre sau să părăsească porturile din Taiwan. Ar putea folosi avioane de război și rachete pentru a domina cerul.

Chiar și o blocadă limitată ar amenința una dintre cele mai aglomerate rute comerciale din lume.
O mare parte din traficul maritim din strâmtoarea Taiwan merge către porturile Kaohsiung și Taichung din vestul insulei.

Exercițiile militare ale Chinei din această lună nu au fost o blocadă. Au fost menite să intimideze Taiwanul și Statele Unite. Au arătat, de asemenea, cum China încearcă să-și normalizeze prezența în zonele din apropierea Taiwanului, crescând riscul unui conflict.

De zeci de ani, Beijingul și-a privit Taiwanul, insula autonomă pe care China o pretinde că este a ei. A înființat Armata Populară de Eliberare cu scopul de a prelua în cele din urmă Taiwanul, dacă eforturile de unificare pașnică eșuează. Și-a modernizat forțele, dezvoltând cea mai mare marină din lume, care contestă acum supremația americană în mările din jurul Taiwanului scrie The New York Times într-o analiză publicată în 25 august 2022.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

CSM: 1.500 de magistrați s-ar putea pensiona, dacă trece legea pensiilor speciale

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) critică proiectul privind pensiile speciale aflat în dezbatere în Parlament, susţinând că o creştere "intempestivă" a vârstei de pensionare...

Uciderea reginei Elisabeta a II-a. FBI dezvăluie detalii dintr-un dosar din 1983

Un dosar al FBI dezvăluie un complot din 1983 pentru uciderea reginei Elisabeta a II-a în timpul vizitei în SUA, notează CNN. Regina Elisabeta a...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 457: O nouă noapte cu atacuri aeriene asupra Kievului

Autoritățile ucrainene susțin că, noaptea trecută, capitala Kiev a fost din nou ținta atacurilor aeriene ale forțelor armate ruse. Ucrainenii a anunțat că toate atacurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă