28 C
Bucharest
Sunday, 24 September 2023
HomeVideoDe ce tensiunile etnice cresc în nordul Kosovo

De ce tensiunile etnice cresc în nordul Kosovo

Tulburările din nordul Kosovo s-au intensificat de când primarii etnici albanezi au preluat mandatul în zona cu majoritate sârbă din regiune, după alegerile din aprilie boicotate de sârbi, o mișcare care a determinat SUA și aliații săi să mustre Pristina vineri (26 mai), potrivit Reuters.

Tensiunile cresc în nordul Kosovo, unde primarii etnici albanezi au încercat să preia funcția în urma alegerilor din aprilie, boicotate de populația locală majoritară sârbă.

Luni (29 mai) demonstrațiile sârbilor au provocat cel puțin 30 de soldați răniți în rândul forțelor de menținere a păcii NATO și 52 de sârbi răniți.

La cincisprezece ani după ce Kosovo, majoritar albanez, și-a declarat independența, Serbia refuză în continuare să recunoască statulitatea Kosovo și, în schimb, îl consideră parte a teritoriului său.

Acest lucru se întâmplă în ciuda recunoașterii pentru Kosovo din partea principalelor țări ale UE și a SUA, care au cerut tuturor părților să detensioneze situația.

Kosovo încearcă să-și afirme autoritatea asupra întregului său teritoriu, în timp ce sârbii fac presiuni pentru o asociație de municipalități care operează cu o oarecare autonomie în regiunile cu majoritate sârbă.

Tensiunile etnice din nordul Kosovo au izbucnit recent, cerându-se să se aplice un model de normalizare pe modelul Serbia-Croația

Pristina respinge acest lucru ca fiind o rețetă pentru un mini-stat în Kosovo, împărțind efectiv țara pe linii etnice. Prim-ministrul kosovar Albin Kurti și-a explicat propunerea:

„ Am propus un model de normalizare pe care Serbia îl are deja cu Republica Croația, pentru că nu există normalizare, relații de bună vecinătate fără recunoaștere reciprocă, dar și fără un tratament serios și onest al protecției minorităților naționale”.

Serbia și Kosovo au făcut puține progrese în acest sens, în ciuda angajamentului luat în 2013 ca dialogul să fie menit să normalizeze relațiile – o cerință pentru ca ambele să obțină aderarea la UE.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Guvernul trebuie să stabilească forma finală a pachetului de măsuri fiscale pentru care își va asuma răspunderea în Parlament

Guvernul trebuie să stabilească, săptămâna viitoare, forma finală a pachetului de măsuri fiscale pentru care își va asuma răspunderea în Parlament. Mâine este programată...

Finala Europa League la București prinde contur. Marcel Ciolacu și Nicușor Dan susțin ideea

Președintele Federației Române de Fotbal spune că autoritățile locale și centrale susțin puternic organizarea finalei Europa League, din 2026 sau 2027, pe Arena Naţională. Prezent...

Cătălin Drulă, președintele USR, a cerut eliminarea taxei de pod de la Giurgiu-Ruse

Preşedintele USR Cătălin Drulă a cerut guvernelor României şi Bulgariei, să elimine taxa de pod de la Giurgiu-Ruse. „Această taxă de pod reprezintă un obstacol...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies