28 C
Bucharest
Sunday, 24 September 2023
HomeVideoCiocniri între protestatarii sârbi și membrii forțelor NATO din Kosovo

Ciocniri între protestatarii sârbi și membrii forțelor NATO din Kosovo

Protestatarii sârbi s-au ciocnit violent cu militarii KFOR luni (29 mai) la Zvecan, aruncând cu gaze lacrimogene și grenade asomatoare asupra forțelor de menținere a păcii NATO, rănind pe unii din ei.

De asemenea, sârbii s-au ciocnit cu poliția din Zvecan și au vopsit cu spray vehiculele NATO cu litera „Z”, referindu-se la un semn rusesc folosit în războiul din Ucraina, potrivit Reuters.

Potrivit ministrului italian de externe Antonio Tajani, 11 italieni din misiunea KFOR au fost răniți în confruntări, dintre care 3 se află în stare gravă.

Protestatarii sârbi s-au confruntat cu militarii forțelor NATO după ce situația s-a tensionat în nordul Kosovo după alegerile locale

Situația tensionată din Kosovo s-a dezvoltat după ce primarii etnici albanezi au preluat mandatul în zona cu majoritate sârbă din nordul Kosovo, în urma alegerilor pe care sârbii le-au boicotat.

Sârbii cer guvernului kosovar să îndepărteze primarii etnici albanezi din primării și să permită administrațiilor locale finanțate de Belgrad să își reia activitatea.

Ciocnirile l-au determinat pe președintele sârb Aleksandar Vucic să pună armata în alertă de luptă completă și să ordone unităților militare să se apropie de graniță.

Mii de sârbi din Kosovo au ieșit din nou la protest joi pentru retragerea poliției din nordul provinciei

Mii de etnici sârbi din Kosovo au ieşit la protest joi pentru a cere guvernului să-şi retragă poliţia din nordul provinciei, unde este concentrată minoritatea sârbă, relatează Reuters.

Protestul s-a desfăşurat în satul Rudare, la câţiva kilometri de oraşul Mitrovica, care este divizat etnic între minoritatea sârbă şi majoritatea de etnie albaneză.

Sârbii au ridicat începând din 10 decembrie nouă baricade pe şosele din nordul Kosovo, după arestarea unui fost poliţist sârb care ar fi atacat forţele de ordine în timpul unui protest anterior.

Şoseaua principală din Mitrovica este în continuare blocată de utilaje grele.

Joi, protestatarii au arborat un drapel sârb pe o lungime de 250 metri. Mitingul a fost monitorizat de la distanţă de soldaţi italieni din misiunea de pace a NATO, potrivit agerpres.ro.

Mii de sârbi din Kosovo au ieșit la protest pentru revendicări pentru cei 120000 de conaționali din nordul provinciei

Tensiunile au urcat în nordul Kosovo, unde trăiesc peste o treime din cei 120.000 de sârbi din Kosovo, atunci când Pristina şi-a anunţat intenţia de a organiza alegeri în municipalităţile cu majoritate sârbă, după demisia tuturor aleşilor şi poliţiştilor sârbi în această zonă. Autorităţile din Kosovo au amânat în cele din urmă scrutinul pentru luna aprilie.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Senatoarea Șoșoacă susține că “mii de tone de droguri” intră din Ucraina în România

Senatoarea Diana Șoșoacă a transmis o serie de întrebări unor oficiali guvernamentali români, cărora le cere, printre altele, să confirme faptul că "din Ucraina...

Turiștii din Veneția sunt disperați. Croazierele pe canale nu vor mai ajunge într-un loc emblematic al orașului

Ambarcațiunile vor evita bazinul San Marco și canalul Giudecca, dar alunecând în lagună de-a lungul canalului Malamocco-Marghera și virând apoi spre canalul Vittorio...

Horoscopul dragostei pentru săptămâna 25 septembrie-1 octombrie. La ce zodii vine Cupidon în vizită?

Ne aflăm într-o perioadă schimbătoare, iar influența astrelor asupra vieții noastre poate fi puternică. Astrele vin cu vești importante pentru multe zodii, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies