20.6 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăInternaționalMii de sârbi din Kosovo au ieșit din nou la protest joi...

Mii de sârbi din Kosovo au ieșit din nou la protest joi pentru retragerea poliției din nordul provinciei

Mii de etnici sârbi din Kosovo au ieşit la protest joi pentru a cere guvernului să-şi retragă poliţia din nordul provinciei, unde este concentrată minoritatea sârbă, relatează Reuters.

Protestul s-a desfăşurat în satul Rudare, la câţiva kilometri de oraşul Mitrovica, care este divizat etnic între minoritatea sârbă şi majoritatea de etnie albaneză.

Sârbii au ridicat începând din 10 decembrie nouă baricade pe şosele din nordul Kosovo, după arestarea unui fost poliţist sârb care ar fi atacat forţele de ordine în timpul unui protest anterior.

Şoseaua principală din Mitrovica este în continuare blocată de utilaje grele.

Joi, protestatarii au arborat un drapel sârb pe o lungime de 250 metri. Mitingul a fost monitorizat de la distanţă de soldaţi italieni din misiunea de pace a NATO, potrivit agerpres.ro.

Mii de sârbi din Kosovo au ieșit la protest pentru revendicări pentru cei 120000 de conaționali din nordul provinciei

Tensiunile au urcat în nordul Kosovo, unde trăiesc peste o treime din cei 120.000 de sârbi din Kosovo, atunci când Pristina şi-a anunţat intenţia de a organiza alegeri în municipalităţile cu majoritate sârbă, după demisia tuturor aleşilor şi poliţiştilor sârbi în această zonă. Autorităţile din Kosovo au amânat în cele din urmă scrutinul pentru luna aprilie.

Forţa de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR), condusă de NATO, şi-a întărit prezenţa în nord, trimiţând trupe şi patrule suplimentare.

Miercuri, prim-ministrul sârb, Ana Brnabic, a avertizat că situaţia din Kosovo este “în pragul unui conflict armat”.

Premierul sârb Ana Brnabic: Kosovo este „în pragul unui conflict armat”

Situaţia din Kosovo, unde sârbii au ridicat baricade într-o nouă amplificare a tensiunilor, este „în pragul unui conflict armat”, a avertizat miercuri prim-ministrul sârb, Ana Brnabic, relatează AFP.

„Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă, cu toţii împreună, pentru a încerca să menţinem pacea. Suntem cu adevărat în pragul conflictului armat din cauza măsurilor unilaterale ale Pristinei”, capitala Kosovo, a declarat Ana Brnabic la o conferinţă cu ONG-uri sârbe,

Cu o populaţie majoritar albaneză, fosta provincie sârbă care numără 1,8 milioane de locuitori şi-a declarat în 2008 independenţa, pe care Serbia nu o recunoaşte. Belgradul îi încurajează pe sârbii din Kosovo să sfideze autorităţile locale, într-un moment în care Pristina vrea să-şi exercite suveranitatea asupra întregului său teritoriu.

Mai multe sute de sârbi care trăiesc în nordul Kosovo au ridicat de la 10 decembrie baraje pentru a protesta împotriva arestării unui fost poliţist sârb, paralizând circulaţia spre două posturi de frontieră cu Serbia, potrivit stiri.tvr.ro.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Proiect în educație: Telefoanele folosite de elevi în timpul orelor vor putea fi luate de un cadru didatic

Angajații școlii pot lua telefonul unui elev dacă îl folosește în timpul orelor de curs, inclusiv în timpul activități educaționale care se desfășoară în...

Serviciul militar obligatoriu va fi reintrodus în Germania

Se reintroduce serviciul militar obligatoriu în Germania. Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, este aşteptat să-şi prezinte propunerea privind serviciul militar obligatoriu, potrivit capital.ro. Se...

Șeful NATO consideră armele nucleare „garanţia supremă de securitate” a NATO

Vorbind cu reporterii înainte de o reuniune de două zile a miniştrilor apărării din cadrul NATO la Bruxelles, care va include şi o reuniune...
Ultima oră
Pe aceeași temă