4.8 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
AcasăȘtirile zileiCasa Albă „condamnă ferm” testul cu rachete al Coreei de Nord

Casa Albă „condamnă ferm” testul cu rachete al Coreei de Nord

Secretarul de presă de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre, a declarat marți (4 octombrie) că administrația Biden condamnă ferm ultimul test cu rachete cu rază lungă de acțiune al Coreei de Nord, cu arme nucleare, asupra Japoniei.

Aceasta a fost prima rachetă nord-coreeană care a urmat o astfel de traiectorie din 2017. Raza sa estimată de 4.600 km (2.850 mile) a fost cea mai lungă parcursă de o rachetă de testare nord-coreeană, care sunt de obicei „înălțate” în spațiu pentru a evita survolul peste țările vecine, potrivit Reuters.

Casa Albă condamnă ferm acele teste cu rachete ale Coreei de Nord deasupra Japoniei, iar americanii și sud-coreenii au răspuns cu un exercițiu în Marea Galbenă

Ca răspuns la test, avioanele de război americane și sud-coreene au exersat să bombardeze o țintă în Marea Galbenă, iar Japonia și-a avertizat cetățenii să se adăpostească și a suspendat unele servicii de tren în timp ce racheta trecea peste nordul țării, înainte de a cădea în Oceanul Pacific.

A fost cel mai recent test dintr-un ciclu crescând de tensiuni și „încordări de mușchi” din regiune. Un portavion american a făcut o escală într-un port în Coreea de Sud, pentru prima dată din 2018, pe 23 septembrie.

Secretarul general al ONU a condamnat lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice peste teritoriul Japoniei

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a condamnat marţi lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice deasupra Japoniei, denunţând o „escaladare”, a declarat purtătorul său de cuvânt, relatează AFP.

„Este clar o escaladare”, a afirmat Stéphane Dujarric. Secretarul general „face apel la guvernul Coreei de Nord să reia dialogul cu părţile implicate, cu scopul de a realiza ceea ce am cerut de mult timp, o denuclearizare completă şi verificabilă a Peninsulei Coreea”.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată, a anunţat marţi armata sud-coreeană.

Coreea de Nord lansează rachete asupra Japoniei, parte a unei campanii de testare lansată de la Phenian

Tirul acestei rachete, care se înscrie într-o campanie intensivă de teste lansate de Phenian, a avut loc în „est”, a indicat înaltul comandament al armatei sud-coreene într-un comunicat, fără a da alte detalii, conform agerpres.ro.

Paza de coastă japoneză a confirmat, de asemenea, lansarea unei rachete nord-coreene.

Coreea de Nord, care este supusă sancţiunilor ONU pentru programele sale de armament, caută, în general, să obţină un impact geopolitic maxim pentru testele sale, alegând momentul care i se pare cel mai oportun.

Coreea de Nord ar pregăti un test nuclear

Coreea de Nord a încheiat pregătirile în vederea unui test nuclear şi aşteaptă cel mai bun moment pentru a-l declanşa, a declarat un deputat sud-coreean, citând informaţii furnizate de serviciul secret sud-coreean (NIS), transmit AFP şi Kyodo.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Majestatea Sa Custodele Coroanei Române și-a luat angajamentul ca Republica Moldova să urmeze calea României în NATO și în UE

La Seara Regală în onoarea Corpului Diplomatic acreditat la București, ce a fost găzduită la Sala Tronului de la Palatul Regal, Majestatea Sa Custodele...

Rusia a adus sisteme antirachetă mobile în insulele Kurile, lângă Japonia

Ministerul Apărării din Rusia a afirmat că a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din insulele Kurile, lanţ de insule poziţionate strategic între Japonia...

Horoscop 7 decembrie: Luna plină aduce schimbări

Berbec: Luna Plină poate aduce la suprafață sentimente care trebuie exprimate, iar modul în care expuneți lucrurile este esențial. Cu toate acestea, cu Marte...
Ultima oră
Pe aceeași temă