25.7 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalExploratorii au descoperit cea mai adâncă epavă din lume, la șase kilometri...

Exploratorii au descoperit cea mai adâncă epavă din lume, la șase kilometri sub Pacific

S-a descoperit cea mai adâncă epavă din lume care urmează să fie identificată și cercetată. Este vorba de USS Destroyer Escort Samuel B. Roberts (DE-413), cunoscut sub numele de Sammy B.

Victor Vescovo, un explorator care a efectuat anterior expediții în cele mai adânci puncte din lume, a localizat epava pe 22 iunie, potrivit CNN.

Aceasta se află la o adâncime de 6.895 de metri în Marea Filipinelor. Prin comparație, vârful Muntelui Kilimanjaro are 5.896 de metri, în timp ce cea mai înaltă așezare permanentă din lume, La Rinconada, în Anzii peruani, are 5.100 de metri.

Anterior, cea mai adâncă epavă identificată și cercetată vreodată a fost USS Johnston, găsită anul trecut de Vescovo. Aceasta se află la 6.469 de metri.

Vescovo, pilotul, și specialistul în sonare Jeremie Morizet, s-au scufundat pentru a urmări epava de la un capăt la altul. Aceasta s-a rupt în două bucăți, aflate la aproximativ 10 metri distanță una de cealaltă.

Sammy B. s-a scufundat în timpul bătăliei din largul insulei Samar, la 25 octombrie 1944, în care US Navy a învins flota japoneză mai mare, la est de insula Samar din Filipine. Aceasta a luptat cu trei nave japoneze, inclusiv cu Yamato, despre care se spune că a fost cea mai mare navă construită vreodată. Nava americană avea la bord 224 de membri ai echipajului, dintre care 89 au fost uciși. Căpitanul Robert W. Copeland a fost unul dintre supraviețuitori.

Nava „a luptat cu ferocitate, chiar dacă era complet depășită față de navele japoneze cu care s-a confruntat

„Eroismul căpitanului și al echipajului ei este legendar în Marina Militară și a fost o mare onoare să o găsim. Cred că ajută la încheierea poveștii navei, pentru familiile celor care au fost pierduți și pentru cei care au servit pe ea. Cred că dispariția unei nave în adâncuri, fără a mai fi văzută vreodată, poate lăsa un sentiment de gol. Găsirea epavelor poate ajuta la închiderea situației și, de asemenea, poate aduce detalii despre bătălie pe care poate nu le știam înainte. Așa cum spunem noi, ‘Oțelul nu minte’”, a declarat Vescovo pentru CNN.

Vescovo, fondatorul companiei de explorare Caladan Oceanic, și o echipă de la EYOS Expeditions au făcut șase scufundări în opt zile în căutarea navei, precum și a unei alte nave americane, Gambier Bay. Înregistrările anterioare care indicau locația navelor au fost inexacte, dar echipa a fost ajutată de un sistem solar cu scanare laterală construit la comandă, precum și de cercetări exhaustive.

Inițial, au localizat resturi de pe Sammy B. – un lansator de torpile cu trei tuburi, care era singurul dintre navele scufundate pe care îl avea. În ultima zi, au localizat epava.

Vescovo a calificat drept o „onoare” găsirea navei, spunând că localizarea i-a oferit echipei șansa „de a reda povestea ei de eroism și datorie”.

„În vremuri dificile, este important să reflectăm la cei care s-au sacrificat atât de mult, de bunăvoie, în vremuri și mai dificile, pentru a ne asigura libertățile și modul de viață. Rămân mereu înmărmurit de curajul extraordinar al celor care au luptat în această bătălie împotriva unor șanse cu adevărat copleșitoare – și au câștigat,” a spus el.

El a mai declarat pentru CNN că nici măcar nu au fost siguri că vor reuși să o găsească.

„Sammy B este o navă mică, în comparație cu navele militare, și nu eram foarte siguri că o vom putea găsi în oceanul vast și extrem de adânc în care s-a scufundat. Dar, cu perseverență, o analiză istorică excelentă și o mulțime de tehnologie și muncă, am reușit să o găsim și să oferim o mare oportunitate de a spune povestea ei uimitoare. Este incredibil de emoționant să găsești o epavă pe fundul oceanului adânc, având în vedere toate dificultățile în încercarea de a le găsi. Este un privilegiu imens să fii prima persoană care le vede după ce s-au scufundat în luptă acum aproape 80 de ani,” a spus el.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Cod galben de ploi, în aproape toată țara, până la sfârșitul mini-vacanței de Sfânta Maria. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, astăzi, o atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ pentru aproape...

Datoria guvernamentală a ajuns la 50% din PIB în luna mai

Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a crescut, în mai 2022, la 614,338 miliarde de lei, de la 602,871 miliarde de lei, în luna precedentă,...

A murit miliardarul Rakesh Jhunjhunwala, unul dintre bogații Indiei

Investitorul pe bursă Rakesh Jhunjhunwala, supranumit "Warren Buffett al Indiei" şi care avea o avere netă de şase miliarde de dolari, a murit duminică...
Ultima oră
Pe aceeași temă