16.3 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăTehnologieInteligența artificială: Următorul Megatrend sau o Bulă Speculativă?

Inteligența artificială: Următorul Megatrend sau o Bulă Speculativă?

Inteligența artificială transformă rapid modul în care trăim și lucrăm. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că mulți investitori o percep ca pe o potențială oportunitate de investiții pe termen lung. Evoluțiile recente ar putea face ca acesta să fie cel mai bun moment pentru a investi în inteligența artificială, deoarece acțiunile au o dinamică pozitivă, dar se tranzacționează sub maxime.

Conceptul de inteligență artificială există de câteva decenii. De atunci, a devenit un domeniu de studiu și de cercetare axat pe dezvoltarea unor sisteme informatice care pot îndeplini sarcini care, în mod normal, ar necesita inteligența umană, cum ar fi percepția vizuală, recunoașterea vorbirii, luarea deciziilor și rezolvarea problemelor. Agitația din jurul inteligenței artificiale a atras o atenție semnificativă din partea investitorilor din întreaga lume.

Cu toate acestea, investițiile la bursă înseamnă mult mai mult decât a plonja într-o mare de cumpărători. Investitorii trebuie să se întoarcă în timp pentru a vedea cât de repede pariurile pe teme noi și ”fierbinți” pot pune un portofoliu de investiții pe pauză și să facă alegerile în mod rațional.

Big Tech și ascensiunea Inteligenței Artificiale

Inteligența artificială (AI) este peste tot, dar lucrurile nu au stat mereu așa, până de curând. Acest fenomen are în spate aproape 70 de ani de istorie sub diferite denumiri: cibernetică, inteligență a mașinilor, sisteme inteligente sau experte, iar o parte din ceea ce apare acum în fiecare zi în ziare datează de mai mult timp.

În ultimii ani, inteligența artificială a devenit parte integrantă a procesării datelor mari. De exemplu, inteligența artificială a alimentat Google Translate și capacitatea Facebook de a anticipa reacțiile oamenilor la reclame personalizate.

Nu este întâmplător faptul că unele dintre cele mai mari companii de tehnologie s-au implicat în domeniul Inteligenței Artificiale, sperând să beneficieze de potențialul acesteia.

Laboratoarele de cercetare ale marilor companii de tehnologie extind orizonturile a ceea ce poate face inteligența artificială în domenii precum recunoașterea imaginilor, procesarea limbajului natural și altele. In tot acest timp marile corporații alocă din ce în ce mai mult capital în cursa pentru dezvoltarea acestor capacități.

Sumele de bani cheltuite sunt uriașe. La Alphabet, cheltuielile de cercetare și dezvoltare au crescut la 31,562 miliarde de dolari anul trecut, de la 27,573 miliarde de dolari în 2020; Meta a cheltuit 24,655 miliarde de dolari pentru cercetare și dezvoltare anul trecut, în creștere de la 18,447 miliarde de dolari în anul precedent, potrivit documentelor prezentate de companie. Alphabet a declarat că cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare în 2021 s-au ridicat la 12,3% din venituri, în timp ce Meta a raportat că acestea au reprezentat 21% din vânzările sale.

Când aud de marile companii de tehnologie, mulți se gândesc la potențialele oportunități. Și s-ar putea să aibă dreptate, dar acestea pot veni la pachet cu anumite provocări.


Cum să eviți hype-ul AI
Având în vedere progresul semnificativ din ultimii câțiva ani, a existat o acoperire mediatică semnificativă a tehnologiilor de inteligență artificială și a modului în care acestea sunt utilizate în industrie și în mediul academic. Deși acest lucru este în general pozitiv, totodată, a amplificat agitația din jurul multora dintre cele mai recente progrese din domeniu. Această dinamică a dus la o acoperire senzațională a posibilităților instrumentelor și tehnologiilor de inteligență artificială actuale și a potențialului risc pe care acestea îl prezintă.

Cunoașterea datelor și a inteligenței artificiale reprezintă cheia pentru a te asigura că nu vei cădea în capcana hype-ului AI. Înțelegerea capacităților AI, a constrângerilor și a riscurilor pe care le implică este esențială pentru a obține o perspectivă mai critică și mai echilibrată cu privire la direcția în care se îndreaptă acest domeniu.

În peisajul investițional, investitorii experimentați adoptă o poziție laterală și se orientează, de regulă, spre cumpărarea acțiunilor din sectorul tehnologic care au demonstrat deja că pot beneficia de acest trend pe termen lung, în loc să susțină start-up-uri în vogă sau să se grăbească să intre în afaceri Ai supraevaluate care, în cele din urmă, ar putea eșua.

Cum identifici cele mai bune investiții în Inteligența Artificială?
Investitorii continuă să caute noi modalități de a profita de frenezia din jurul inteligenței artificiale. În acest sens, aceștia ar trebui să gândească dincolo de aparențe.

Atunci când analizezi piața în căutarea unora dintre cele mai bune acțiuni în care să investești în 2023, trebuie să iei în considerare mai mulți factori cheie. Primul pas este evaluarea performanței companiei. Ar trebui să te uiți la stabilitatea sa financiară generală, inclusiv la creșterea veniturilor, profitabilitate și fluxul de numerar. În plus, ar trebui să analizezi orice tendințe recente ale pieței legate de companie sau de industria din care face parte. Acest lucru îți va permite să-ți faci o idee despre cum a evoluat acțiunea în timp și ce potențial de creștere ar putea avea.

Este deopotrivă important să se ia în considerare și raportul risc/ recompensă în cazul investițiilor în acțiuni de inteligență artificială. Deși aceste acțiuni pot oferi randamente ridicate, ele pot manifesta și o volatilitate mare. Prin urmare, este important să înțelegi riscurile asociate și să determini dacă potențialele recompense le justifică.

În același timp, este esențial să-ți diversifici portofoliul. Investind în acțiuni AI, poți distribui riscul și obține randamente potențial mai mari. Cu toate acestea, există întotdeauna riscul ca euforia AI să se disipeze, ceea ce înseamnă că acțiunile din această sferă ar putea pierde din valoare și cauza pierderi. Acesta este motivul pentru care investitorii ar trebui să evite supraexpunerea și să rămână la curent cu orice știri legate de inteligența artificială, deoarece acestea pot oferi informații valoroase cu privire la ce acțiuni performează bine și care ar trebui evitate.

Cumpărarea acțiunilor individuale implică, de obicei, mai mult efort. Din acest motiv, mulți investitori experimentați aleg să investească în ETF-uri sau fonduri mutuale care investesc în companii de inteligență artificială, lăsând profesioniștii să facă munca de research și să decidă în ce companii să investească. Acest lucru oferă, de asemenea, investitorului expunere la un coș de acțiuni AI printr-o singură investiție, ce poate fi realizată prin intermediul unui broker de acțiuni. Cu toate acestea, și investițiile în fonduri implică analizarea fondurilor care au un istoric solid și o atenție sporită la comisioanele percepute de către acestea.

Care este viitorul Inteligenței Artificiale?

Mulți experți consideră că inteligența artificială va face ca unii oameni, inclusiv medici, avocați și programatori, să fie mai productivi ca niciodată. De asemenea, se consider că unii lucrători vor fi înlocuiți și că multe locuri de muncă ocupate de oameni ar putea dispărea.

Un raport recent al Goldman Sachs a prezentat câteva posibilități sumbre în ceea ce privește inteligența artificială și economia. Raportul estimează că două treimi din locurile de muncă din SUA și Europa și aproximativ 300 de milioane de locuri de muncă din întreaga lume ar putea fi expuse automatizării ca urmare a noilor progrese în domeniul AI. De asemenea, raportul susține că o pătrime din toată munca prestată ar putea fi înlocuită de inteligența artificială generativă.

Cu toate acestea, dezvoltarea soluțiilor de inteligență artificială va fi benefică și pentru consumatori. De la îmbunătățirea interacțiunilor cu serviciile de customer services, până la responsabilizarea investitorilor individuali, consumatorul va beneficia de un nivel fără precedent de educație, securitate și servicii financiare.

Concluzii

Potențialul de anvergură al inteligenței artificiale este captivant. Unele dintre cele mai complexe aplicații ale științei datelor ar putea duce la schimbări majore în domeniul sănătății, al securității cibernetice și al informațiilor externe.

Cu toate acestea, utilizarea inteligenței artificiale se confruntă cu mai multe provocări, inclusiv lipsa de inteligibilitate a modelelor de învățare profundă, riscul de subiectivitate, potențialul de utilizare imorală, nevoia de acces la cantități mari de date pentru a antrena modelele și oferta limitată de cercetători de date. Autoritățile de reglementare analizează modalități de abordare a problemelor legate de subiectivitate și etică.

Dacă decizi să investești în inteligența artificială în 2023 și în anii următori, s-ar putea dovedi înțelept să păstrezi o viziune pe termen lung vizavi de aceste participații.

Deși inteligența artificială poate fi următorul megatrend care va genera o bunăstare masivă în ceea ce privește investițiile, asta nu se va întâmpla mâine. Acordă-ți un termen de câțiva ani și, ca întotdeauna în cazul investițiilor, fii pregătit pentru o oarecare volatilitate.

Cele mai citite
00:01:33

Creștere alarmantă a persecuțiilor în Venezuela în contextul Alegerilor Prezidențiale, avertizează ONG-uri și Experți ONU

Un grup pentru drepturile omului și experți ai ONU au denunțat marți o "creștere alarmantă a disparițiilor forțate" în Venezuela înaintea votului prezidențial din...

Ministerul Agriculturii, despre banii încasați de beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală

Beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) au primit în această săptămână în conturile bancare o nouă tranşă de plată în valoare totală...

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă