10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriCum alegi cel mai bun broker de acțiuni din România

Cum alegi cel mai bun broker de acțiuni din România

Dacă vrei să investești la bursă, trebuie să-ți deschizi un cont de investiții la un broker de acțiuni. Dar, având în vedere faptul că există atâția brokeri diferiți, cum îl alegi pe cel potrivit?

Decizia ta în acest sens va avea repercusiuni asupra multor aspecte ale vieții tale ca investitor, de la cât de mari vor fi costurile aferente investițiilor, până la ce active vei putea cumpăra și vinde.

Pentru a te asigura că iei decizia corectă și că, pe termen lung, vei fi mulțumit de alegerea ta în ceea ce privește cel mai bun broker de acțiuni din România pentru nevoile tale, poți lua în considerare parcurgerea următorilor pași.

1. Decide ce fel de broker de acțiuni cauți

Brokerii de acțiuni sunt companii autorizate să cumpere și să vândă acțiuni și alte valori mobiliare prin intermediul burselor de valori. Cu zeci de ani în urmă, singura modalitate prin care persoanele fizice puteau investi direct în acțiuni era să angajeze agenți de bursă pentru a plasa tranzacții în numele lor.

Când te gândești să investești la bursă, te gândești instinctiv la câți bani ai nevoie, dar, ar trebui să te gândești și la piața pe care te vei concentra. 

În funcție de bursa pe care intenționezi să investești, ai două opțiuni: un broker local sau un broker internațional.

Dacă alegi să investești la bursa locală, trebuie să-ți deschizi un cont de investiții la o entitate specializată, un intermediar. Intermediarii sunt Societăți de Servicii de Investiții Financiare (SSIF), sau instituții de credit, autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din România.   

Alternativ, dacă intenționezi să investești la bursă în acțiuni internaționale, asigură-te că alegi un broker care îți va oferi acces la acțiuni și ETF-uri listate la cele mai mari burse din lume. 

Brokerii internaționali ar trebui să fie reglementați și autorizați de către o autoritate europeană de top (de exemplu, Comisia de Valori Mobiliare și Schimb din Cipru) și să dețină o sucursală în România, înregistrată la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Nu toți brokerii oferă toate tipurile de active, aceleași costuri, aceleași licențe și reglementări și așa mai departe.

2. Stabilește-ți prioritățile în materie de investiții

Diferitele companii de brokeraj au puncte forte diferite. Unii brokeri de acțiuni sunt mai mai potriviți pentru persoanele care doresc să tranzacționeze cu sume modice, în timp ce alții se adresează investitorilor cu un capital investițional mai mare.

Unii se concentrează pe platforme de tranzacționare pentru desktop, cu multe funcții dedicate traderilor cu experiență, în timp ce alții sunt orientați să satisfacă cerințele utilizatorilor de dispozitive mobile, care își doresc instrumente și funcții pentru tranzacții rapide și simple. Unii nu pun accent pe funcții sofisticate, dar percep comisioane mici, sau nu percep comisioane, în timp ce alții pot percepe comisioane mai mari, sau impun un cont minim mai mare, dar oferă un suport mai calitativ clienților.

Gândește-te la tipul de experiență pe care vrei să o ai și la ceea ce este cel mai important pentru tine ca investitor, astfel încât, să poți găsi un broker care să se potrivească nevoilor tale.

Există, de asemenea, o mare diferență în ceea ce privește tipurile de active pe care se concentrează diferitele comapanii de brokeraj. De exemplu, unele dispun de o ofertă uriașă de ETF-uri accesibile și fonduri mutuale fără costuri, în timp ce altele îți permit să tranzacționezi CFD-uri pe acțiuni și ETF-uri, cu efect de levier și fără comisioane.

Va trebui să te gândești la tipurile de active pe care intenționezi să le tranzacționezi și să cauți un broker care să-ți ofere accesul la toate acestea.

3. Evaluează suportul și instrumentele pe care ți le pune la dispoziție brokerul

Dacă ești un investitor începător, atunci este posibil să ai nevoi diferite în ceea ce privește resursele educaționale și sprijinul pentru tranzacționare. Este posibil să ai nevoie de acces la articole educaționale și webinarii, cu ajutorul cărora să înveți elementele de bază ale investițiilor, sau să fii interesat de funcții de screening, care să-ți faciliteze procesul de alegere a diferitelor active în care vrei să investești.

Pe de altă parte, dacă ești un investitor cu experiență, probabil ești interesat de funcțiile analitice mai complexe, de analize ale experților și de un research aprofundat al companiilor pe care le-ai putea tranzacționa sau în care ai putea investi.

Gândește-te de unde începi – și cât timp intenționezi să aloci analizei potențialelor investițiilor – astfel încât, să poți găsi un broker de acțiuni care să-ți ofere instrumentele și resursele de care ai nevoie.

4. Testează platformele și aplicațiile de tranzacționare pentru acțiuni ale diferiților brokeri

Trebuie să te asiguri că te simți confortabil atunci când utilizezi platforma de tranzacționare, sau aplicația pentru dispozitive mobile, pe care ți-o oferă brokerul pentru a cumpăra și vinde active.

Cei mai mulți brokeri de acțiuni îți vor permite să descarci aplicațiile, sau să testezi platforma pentru desktop, fără a transfera bani în cont. Ia în considerare posibilitatea de a petrece ceva timp jucându-te pe platformele pe care le oferă fiecare broker care te interesează, înainte de a face alegerea finală.

5. Analizează comisioanele și costurile per ansamblu

În general, brokerii oferă un meniu similar în materie de opțiuni de investiții: acțiuni individuale, opțiuni, fonduri mutuale, fonduri tranzacționate la bursă și obligațiuni.

Opțiunile de investiții oferite de broker ar trebui să graviteze în jurul a două aspecte cruciale: dacă nevoile tale în materie de investiții vor fi satisfăcute și cât vei plăti în comisioane. Acordă o atenție deosebită comisioanelor asociate cu investițiile pe care intenționezi să le faci.

Concluzie

Primul tău broker de acțiuni nu va fi neapărat brokerul tău pe viață. Lucrurile se poate schimba, iar nevoile tale ca investitor se pot schimba, de asemenea. Cu toate acestea, dacă alegi un broker potrivit de la început, ai putea avea mai multe șanse de deveni un investitor de succes.

Urmând acești cinci pași, ar trebui să ajungi la un broker de acțiuni care îți facilitează investițiile și îți oferă acces la tipul de cont și la activele pe care le cauți.

Copyright imagini: capex.com

Cele mai citite

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă