18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăTechUSD, mai mulți bani decât toți la un loc

USD, mai mulți bani decât toți la un loc

Pentru eurocampanie, alianța PSD-UNPR-PC a primit donații de circa 1,6 milioane lei. Câteva zeci de mii au fost încasate și pentru parlamentarele și localele parțiale.

Grosul donațiilor au fost făcute alianței PSD-UNPR-PC (1.381.462 lei) de către persoane fizice, firmele dăruind partidelor la putere puțin peste 240.000 lei. Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), pe următoarele poziții în clasamentul donațiilor pentru campanie se află PDL (663.412 lei, din care 609.112 lei de la persoane fizice), PNL (482.538 lei, din care 374.686 lei de la persoane fizice) și PMP (310.333 lei, din care doar 2.300 lei au provenit de la firme).

Potrivit AEP, alte șase formațiuni politice au primit bani doar de la persoane fizice, dar sumele sunt mult mai mici: PP-DD – 82.551 lei, UDMR – 63.000 lei, Partidul Forța Civică – 57.940 lei, PNȚCD – 30.000 lei, Partidul Noua Republică – 28.787 lei și Partidul Verde – 4.750 lei.

În ceea ce privește campania pentru alegerile locale parțiale, alianța PSD+UNPR+PC continuă să conducă în topul donațiilor, cu suma de 46.438 lei (42.200 lei încasați în numele alianței, 4.238 lei încasați separat de PSD). Și de data aceasta, diferențele sunt uriașe dacă ne uităm la sumele primite de celelalte formațiuni: PDL – 9.110 lei, PP-DD – 8.024 lei și PNL – 7.450 lei. Potrivit AEP, sumele provin doar de la persoane fizice și, la fel, reprezintă situația încasărilor la data de 14 mai.

Raportul de forțe se inversează însă în cazul campaniei pentru alegerile parlamentare parțiale: PNL se află pe primul loc, cu donații de 296.500 lei (toate de la persoane fizice). Alianța PSD-UNPR-PC a adunat 24.100 lei, PDL – 5.000 lei, iar PMP – 2.200 lei.

Sume de la buget

În afara donațiilor și a cotizațiilor încasate de la membri, unele partide au și subvenții de la bugetul de stat. Este vorba de partidele parlamentare, opt la număr în acest moment. Dintre acestea, tot trioul PSD-UNPR-PC conduce detașat, încasând în ultimele trei luni peste 625.000 lei (251.140 lei în mai, 187.866 lei în aprilie și 188.257 lei în martie). Pe locul al doilea, în funcție de numărul de voturi obținute la precedentele alegeri generale și locale, se află PNL, care a primit de la buget 381.394 lei. La rândul lor, democrat-liberalii au încasat 266.637 lei.

Acuzații din partea opoziției

Liderii PMP au cerut PSD să spună public cu ce bani și-a finanțat campania pentru alegerile din 25 mai (europarlamentare, locale și parlamentare parțiale) și suma cheltuită până acum, luând în considerare numărul imens de reclame electorale, „toate roșii, toate cu chipul lui Victor Ponta“, care împânzesc orașele țării. Potrivit estimărilor realizate de PMP, materialele electorale ale PSD (afișe și prezență la tv) ar depăși ca valoare suma de 6 milioane de euro. Totodată, liderii PMP au acuzat PSD că își face campanie pe bani publici, în condițiile în care Victor Ponta s-ar deplasa cu mașinile și elicopterele instituțiilor publice.

Acuzații similare au fost aduse, ieri, premierului și de către fostul partener al acestuia de guvernare, liberalul Crin Antonescu. „Toate acțiunile pe care le face, le face în calitate de prim-ministru, cu, să zicem, elicopter de prim-ministru, cu suită de prim-ministru, cu toate aceste lucruri care țin de funcția sa executivă, pe bani publici evident, transformând-o într-o acțiune de partid. Până şi acțiunea guvernamentală împotriva efectelor inundațiilor s-a transformat în campanie electorală“, a declarat președintele PNL.

Și democrat-liberalii au criticat modul în care PSD și premierul Victor Ponta au înțeles să-și facă campanie. „S-a folosit de pretextul alegerilor europarlamentare pentru a împânzi întreaga țară cu chipul său – de la panouri publicitare până la coșuri de gunoi și garduri – și a ține discursuri demagogice în care cere suportul românilor în alegerile din toamnă“, declarat vicepreședintele PDL Raluca Turcan.

Cele mai citite

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă