27.1 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

SATELIŢII CONSTELAŢIEI STARLINK, PENTRU INTERNET, POT FI OBSERVAŢI PE CERUL ROMÂNIEI

Evenimentul a atras atenția mai multor observatori români care au postat pe rețelele de socializare imagini și video-uri cu șirul de puncte luminoase.

 

Clip video senzațional cu șirul de sateliți StarLink al lui Elon Musk, realizat de as- tronomul român Ciprian Vîntdevară, muzeograful Planetariului și Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, România.

În seara de 16 aprilie, de la ora 21:48 până la 22, de la sud-vest la nord-est vor defila sateliții Starlink. Nu știm exact ce strălucire vor avea,dar de obicei se văd cu ochiul liber, puteți încerca. Dacă nu, aveți aici o simulare a ceea ce se întâmplă. În animație timpul trece de 10 ori mai repede decât în mod normal”, postare de pe pagina de Facebook a Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Sateliții lansați de SpaceX au o orbită mult mai joasă față de restul sateliților de internet, motiv pentru care aceștia pot fi observați cu ochiul liber. De asemenea, aceștia sunt prevăzuți cu o serie de panouri, care reflectă lumina. Elon Musk a anunțat, ca urmare a reacțiilor,că va modifica sateliții astfel încât să fie mai puțin luminoși. Sateliţii sunt mici și au o greutate de aproximativ 200 de kilograme, sunt echipaţi cu un panou solar, sunt fabricaţi, lansaţi și operaţi de SpaceX. După ce sunt eliberaţi în spaţiu, ei vor urca ușor, prin mijloace proprii de propulsie, timp de până la patru luni, până vor atinge orbita lor operaţională aflată la altitudinea de 550 kilometri.

În total, compania fondată de Elon Musk a solicitat licențe pentru a trimite pe orbită până la 42.000 de sateliţi, număr total ipotetic în acest moment. Totodată, serviciul său de internet va deveni operaţional în 2020 pentru Canada și nordul Statelor Unite.

Musk a anunțat că sateliții privați beta vor fi lansați în 3 luni, iar cei publici beta, în 6 luni, la latitudini foarte mari. ■

 

 

 

Ultima oră
Pe aceeași temă