13.5 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăTechRevolta „slugilor“ din PSD

Revolta „slugilor“ din PSD

Pe principiul bulgărelui de zăpadă, proiectul politic inițiat de Marian Vanghelie și Mircea Geoană pare să aibă, pe zi ce trece, tot mai mulți susținători. Se vorbește acum de circa 50 de social-democrați dispuși să schimbe tabăra, plus alte câteva zeci care ar putea veni de la PC, PP-DD și chiar UNPR.

Puțini sunt, până acum, cei care au ieșit public să spună că îi susțin pe Vanghelie și Geoană în demersul lor de a construi un nou partid de stânga. Fostul consilier al premierului Ponta, deputatul Radu Popa, este unul dintre ei. Acesta a declarat că ar fi fost contactat telefonic de 20-25 de parlamentari care doresc să vină în echipa Vanghelie-Ponta, dar că numărul doritorilor ar fi, în fapt, mult mai mare. Principalul motiv de nemulțumire? „Unii sunt nemulțumiți de Victor Ponta, unii sunt nemulțumiți de Liviu Dragnea“, a explicat Popa, într-o emisiune la B1 TV. Și mai tranșant a fost, într-o postare pe Facebook, deputatul Florentin Gust. Acesta a ținut să-i răspundă lui Dragnea la afirmația potrivit căreia Marian Vanghelie și Mircea Geoană ar fi trădat PSD: „Nu, domnule Dragnea, nu a trădat nimeni! Trădător ești tu că te-ai comportat cu membrii PSD ca și cum ar fi slugile tale. Tu ai trădat prin comportamentul tău arogant, făcându-i pe români să se gândească ce s-ar putea întâmpla dacă vei avea mai multă putere. (…) Încă mă întreb cine pe cine a copiat în aroganță? Ponta pe tine sau tu pe Ponta? Pentru că vă comportați cu PSD-ul ca și cum ar fi moșia voastră sau SRL-ul vostru!“.

Pe surse, ieri, au fost aruncate pe piață numele mai multor senatori și deputați „dezertori“ (Sorin Bota, Cătălin Croitoru, Florian Popa, Mihai Fifor, Dumitru Pelican, Florentin Gust și Dumitru Chiriță), dar și al președintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa. Până la închiderea ediției, singurul care a infirmat informația a fost șeful CJ Dolj: „Sunt membru al Partidului Social Democrat și nu am purtat nici un fel de negocieri pentru a trece într-o altă formațiune politică“. Ceilalți menționați nici nu au infirmat, nici nu au confirmat ipoteza trecerii în echipa Vanghelie-Ponta, preferând să nu răspundă la telefon.

Bursa zvonurilor

În funcție de sursă, Geoană și Vanghelie ar fi convins între 25 și 55 de parlamentari PSD, la care s-ar adăuga alte câteva zeci de la alte partide. De la PC ar veni cei care sunt nemulțumiți de Daniel Constantin și ar vrea ca formațiunea să intre la guvernare alături de PNL. De la PP-DD s-ar alătura „disidenții“ grupați în jurul lui Daniel Fenechiu (cei care au denunțat protocolul de colaborare cu PSD). În fine, în cazul în care UNPR rămâne alături de Victor Ponta, unii parlamentari reuniți sub umbrela progresistă (mulți dintre ei racolați de la alte formațiuni) s-ar reorienta spre noua construcție de stânga.

Cifra reală a celor pe care i-au convins Geoană și Vanghelie este greu de știut în acest moment, din mai multe motive. Pe de o parte, unii dintre cei care își declară verbal disponibilitatea s-ar putea răzgândi când se va pune problema trecerii de la vorbe la fapte. Pe de altă parte, cei care lasă să se „scurgă“ pe surse informații au tot interesul ca cifrele să fie cât mai umflate, pentru a crea tabloul unei mișcări de amploare, antrenând astfel noi înregimentări. 

Oricum, liderii PSD încearcă să minimalizeze efectul Geoană-Vanghelie în PSD. „Am dubii pentru opt-zece din arcul guvernamental“, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Scopurile lui Vanghelie și Geoană

În prima instanță, ideea este coagularea în Parlament a unui grup cât mai semnificativ de opozanți ai lui Victor Ponta. La moțiunea de cenzură pe care o va depune opoziția, aceștia vor vota împotriva Guvernului.

Dacă moțiunea va fi adoptată, iar Ponta și Dragnea pleacă de la Palatul Victoria, este ca și terminat mandatul lor la șefia PSD. Toți social-democrații care-l mai susțin pe Victor Ponta doar de dragul rămânerii la guvernare își vor schimba brusc discursul și vor cere ca acesta să deconteze toate eșecurile din ultima vreme. Pe acest val de nemulțumire, nu este exclus să se găsească voci care să ceară reîntoarcerea în partid a lui Geoană și Vanghelie.

Dacă, din contră, moțiunea nu trece, iar Guvernul Ponta rămâne în funcție, exclușii din PSD nu au decât o variantă: să ducă mai departe planul construcției unui nou partid de stânga.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă