20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechRețeta PSD de protejare a traseiștilor

Rețeta PSD de protejare a traseiștilor

Deputații social-democraţi au respins ordonanța care a permis migrația aleșilor locali, dar au blocat propunerea ca aceștia să își piardă mandatele. Aleşii nu au reglementat efectele  respingerii ordonanţei, aşa cum a solicitat Curtea Constituţională.

Social-democrații se prefac că respectă decizia Curții Constituționale (CCR) care a declarat neconstituțională ordonanța de urgență pe baza căreia aleșii locali au putut să își schimbe partidul fără să își piardă mandatele. Însă, parlamentarii PSD, partid care a profitat cel mai mult de pe urma traseismului, au făcut tot posibilul pentru a goli de conținut decizia pe care au luat-o judecătorii CCR.

Astfel, majoritatea PSD-UNPR-PC a respins, în Comisia juridică a Camerei Deputaților, amendamentele deputatului PNL, Gabriel Andronache, care prevedeau expres ca aleşii locali care au trecut de la un partid la altul să-şi piardă mandatul. Un prim amendament respins se referea la consilierii locali și județeni, iar cel de-al doilea la primari și președinți de consilii județene.

Pentru a spori confuzia și a mima imparțialitatea, majoritatea a respins și un amendament al deputatului PSD Laurențiu Nistor, potrivit căruia ”se interzice Guvernului de a emite ordonanţe al căror efecte pot încălca principiile constituţionale ale statului de drept şi deciziile Curţii Constituţionale”. Dornici să bruieze tema principală, social-democrații au alocat chiar timp dezbaterii pe această temă, ironizându-și colegul de partid, pe motiv că a propus „o aberație juridică”.

Abuzul PSD – „o poveste tristă“

Dincolo de avalanșa de vorbe, PSD a reușit o șmecherie juridică. Raportul a fost discutat, ulterior, împreună cu Comisia de administrație, iar documentul final nu se referă și la efectele  respingerii ordonanţei, aşa cum a solicitat Curtea Constituţională. În aceste condiţii, aleşii locali care au migrat de la un partid la altul, în baza acestei ordonanţe, nu îşi vor pierde mandatele.

“Cum rămâne cu efectele? Avem un articol unic în care spunem că respingem OUG 55, dar decizia Curţii spune că trebuie să reglementăm efectele”, a spus Gabriel Andronache, deputat PNL.

Coaliția majoritară avea răspunsul pregătit. „

Deci povestea aceasta tristă, din punct de vedere politic, nu va mai putea fi repetată şi cred că este efectul cel mai important, pentru că odată declarată neconstituţională, nu ordonanţa, ca procedură, ci fondul ordonanţei, nu va putea fi repetat nici prin ordonanţă, nici prin alt act normativ, chiar şi atunci când vorbim de legi”, a răspuns Bogdan Ciucă (PC), președintele comisiei juridice. Cu alte cuvinte, reglementarea juridică a fost înlocuită de declarații politice, fără efect practic.

CCR a declarat neconstituțională legea de adoptare a ordonanței traseismului, cerând Legislativului să reglementeze și efectele acestei respingeri. În motivare, judecătorii CCR au prefigurat și soluția. Curtea a cons­tatat că ordonanţa de urgenţă încalcă textul constituțional numai în raport cu situaţia consilierilor locali şi judeţeni, care sunt aleși pe liste. CCR arată că textul constituţional nu impune în mod obligatoriu o anumită soluţie legislativă pentru cei aleși uninominal, respectiv primarii și președinții de consilii județene, lăsând legiuitorului posibilitatea de a condiţiona sau nu păstrarea mandatului de pierderea calităţii de membru al partidului politic prin demisie.

Decizii în instanță

Decizia CCR a fost luată în luna decembrie, dar până ieri PSD a refuzat să discute subiectul în Comisia juridică. Raportul privind Legea de respingere a OUG 55 va fi supus votului plenului Camerei Deputaţilor, urmând ca actul normativ să intre şi în dezbaterea Senatului. Este de așteptat ca PSD să meargă pe aceeași linie și în plen, astfel încât pentru PNL singura șansă de a schimba verdictul este de a obține majoritatea la Senat, înainte ca ordonanța traseiștilor să ajungă în această Cameră.

Dacă în Parlament  PSD domină terenul, un alt câmp de bătălie este cel în justiție. Astfel, în Gorj PP-DD și-a atacat în instanță propriii consilieri care au folosit ordonanța traseismului pentru a părăsi partidul. Tribunalul Gorj a stabilit încetarea mandatelor acestora și chiar dacă aleșii locali au posibilitatea de a face recurs, s-a stabilit un precedent. PNL a anunțat că va depune acțiuni similare cu cele al PP-DD în toate județele țării prin care va solicita pierderea mandatelor de către aleșii care au plecat profitând de ordonanța traseiștilor.

Ordonanța 55, inițiată de vicepremierul Liviu Dragnea,  a fost aprobată de Guvernul Ponta în august 2014, în ciuda protestelor Opoziției și ale ambasadelor SUA și Marii Britanii. Ordonanța a suspendat pentru 45 de zile statutul aleșilor locali, permițându-le acestora să își schimbe partidul fără să-și piardă mandatul.  Potrivit unui raport al Expert Forum, 540 de primari și-au schimbat partidul pe baza ordonanței traseismului, majoritatea acestora, 404, trecând la PSD. De asemenea, au migrat 171 de consilieri județeni și 4.378 de consilieri locali.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...
Ultima oră
Pe aceeași temă