Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a afirmat, joi, la RFI, că retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu „a fost o deczie care a continut de la Ordonanța 13, de a anihila orice adversar din interiorul partidului, care s-ar opune modificării legilor privind Justiția.
„A fost o decizie care practic a continuat de la Ordonanţa 13 încoace de a anihila orice adversar din interiorul partidului, care s-ar opune modificării legilor privind justiţia şi care i-ar fi favorabile domnului Dragnea. A doua constatare este cea legată de tristeţea cu care am primit această veste, motivat de faptul că nişte oameni cred eu responsabili, aşa cum sunt cei din Comitetul Executiv Naţional pot fi atât de uşor influenţaţi, li se poate spăla cu atât de multă uşurinţă creierele şi în cele din urmă să voteze într-o manieră atât de iresponsabilă”, a afirmat Chirica.
El a calificat raportul de evaluare făcut de echipa lui Liviu Dragnea ca fiind „de origine stalinistă”.
„Domnul Liviu Dragnea a făcut un raport, pe care l-am citit şi eu, dar sincer să fiu, am făcut o comparaţie între raportul Ministerului Muncii şi raportul Ministerului Justiţiei şi mi-am dat seama că este o făcătură groaznică, dusă aproape într-o soluţie stalinistă. Ministrul Muncii a fost ridicat în slăvi, în condiţiile în care a scos în stradă sute de mii de oameni revoltaţi de toate lucrurile total anormale pe care le-a făcut acolo, sindicate din toate domeniile publice, medici, profesori, poliţişti şi alţii şi de partea cealaltă, ministrul Justiţiei, care l-a înlocuit pe Iordache, care la fel a scos cea mai mare mişcare de după Revoluţie încoace este catalogat ca unul dintre cei mai ineficienţi miniştri din acest Guvern. Mi-am dat seama că este o soluţie stalinistă, care încearcă să folosească nişte metode ştiinţifice, că pe vremea lui Stalin puteai să-l împuşti pe loc. Ei, de data asta, se încearcă şi utilizarea unei soluţii ştiinţifice de anihilare a domnului Grindeanu (…). Privesc cu tristeţe şi-mi dau seama că Stalin şi-a lăsat moştenitori în România”, a mai spus el.
Liderii PSD din teritoriu au reacționat, joi, după ce coaliția de guvernare PSD – ALDE i-a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu și i-au cerut demisia.
Coaliția de guvernare PSD – ALDE a decis, miercuri, retragerea sprijinului politic pentru Guvern și i-a cerut demisia premierului.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seara, că nu îşi dă demisia şi că i s-a propus şefia mai multor instituţii ale statului, doar ca să îşi dea demisia. De asemenea, a precizat că va rămâne în PSD. Grindeanu a transmis multora din colegii CEx că îi pare rău că au trecut prin această experienţă neplăcută, cerându-şi scuze. El a început prin a le mulţumi românilor pentru sprijin şi primarilor şi membrilor de partid care i-au transmis mesaje de susţinere.
Purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a precizat, joi, că un nou premier poate fi desemnat doar dacă se întrunesc condițiile din Constituție.
„Vă informez că președintele a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care anunță retragerea… Președintele a luat act că se dorește schimbarea Cabinetului. Potrivit Art. 106 din Constituție, funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a stării de incompatibilitate. Cfm. Art 107 din Legea Fundamentală, dacă prim-ministrul se află într-una dintre situații, președitele va desemna un alt membru al Guvernului ca premier interimar, până la desemnarea altui prim-ministru. Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie prin demisie, fie prin adoptarea în Parlament a moțiunii de cenzură, președintele va desemna un alt candidat. În condițiille în care Guvernul va fi demis, președintele va urma cu celeritate pașii. Președintele solicită rezolvarea crizei politice din interiorul coaliției, pentru a evita instabilitatea politică”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.
Pe aceeași temă:
După jumătate de an în care și-a jucat cuminte rolul de cățeluș al lui Dragnea, Grindeanu a mâncat jăratec și s-a transformat într-un cyborg ofensiv care a șters podeaua de la Palatul Victoria cu primul teleormănean al țării.
Temutul dictator Mobutu Sésé Seko obișnuia să-și schimbe guvernul o dată la șase luni, fără motiv, doar pentru a demonstra că el este șeful. „În tradiția africană nu acceptăm niciodată doi șefi“, așa explica fostul lider al Zairului (Congo-Kinshasa) necesitatea dictaturii. Și tot el le dădea lecții publice norocoșilor sau ghinioniștilor din anturajul său: „Dacă vreți să furați, furați frumos, fiindcă dacă furați prea mult dintr-o dată și deveniți bogați peste noapte, veți fi prinși“.