Candidatul independent la președinție Monica Macovei și-a anunțat, ieri, demisia din PDL. Sociologii spun că gestul europarlamentarului nu va influența semnificativ tabla de șah a prezidențialelor, dar o va ajuta pe aceasta în campania electorală.
Europarlamentarul ales pe lista PDL și-a justificat decizia de a părăsi partidul făcând referire la deciziile actualei echipe de conducere, pe care le consideră „greșite“. „Cred că ceea ce se întâmplă astăzi în PDL este greșit și din acest motiv am decis să demisionez. Se fac în PDL tot felul de înțelegeri de la o zi la alta. Ne-am trezit în PDL cu un candidat care nu este al PDL, care nu a prezentat o viziune pentru România, care nu a avut niciodată ca prioritate statul de drept, nu a făcut niciodată nimic în mod real pentru aceste valori în care eu cred“, a explicat Macovei. În plus, fostul ministru de Justiție l-a numit pe prezidențiabilul Alianței Creștin Liberale, Klaus Iohannis, „premierul Grivco“ și a arătat că acesta „nu crede în anticorupție și nici în viitorul spre Vest al României“. Monica Macovei a mai precizat că nu intenționează să se înscrie în vreun partid și că-și menține decizia de a candida independent la președinție.
La scurt timp după anunțul demisiei din partid, liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat că „nu e o surpriză pentru nimeni“, deoarece Macovei ar fi fost automat radiată din PDL în momentul depunerii candidaturii ca independent.
Dâncu: „Un fel de declarație de independență“
Sociologul Vasile Dâncu, directorul IRES, consideră că demisia din PDL a Monicăi Macovei nu va influența semnificativ cursa pentru cea mai înaltă funcție în stat. „În acest moment, Monica Macovei nu este încă un candidat major, este un candidat din pluton, să spunem așa, iar actele domniei sale nu au o rezonanță precum cele ale celui plasat pe primul loc pe partea dreaptă. Despărțirea simbolică de PDL poate însemna un fel de declarație de independență a domniei sale. Nu mă aștept la o migrație masivă de voturi dinspre candidatul Klaus Iohannis spre Monica Macovei“, a declarat Dâncu, pentru România liberă. Arătând că suntem în perioada de precampanie și că lupta politică de abia de acum încolo se va înteți, sociologul a mai precizat că delimitarea de ACL îi servește fostului ministru de Justiție în campania electorală. „Monica Macovei este un candidat tipic de dreapta, cu un discurs care, prin demisia din PDL, nu va mai fi încorsetat de legătura cu partidul, astfel că va putea ataca și stânga și dreapta“, a explicat Vasile Dâncu.
La rândul său, sociologul Alfred Bulai atrage atenția că europarlamentarul oricum nu avea altă variantă din momentul în care și-a anunțat decizia de a candida independent. Cât despre ipoteza potrivit căreia demisia din PDL o va ajuta pe Macovei în campanie, acesta consideră că nu este cazul. „Are oricum campania ei, centrată pe ea și cu o singură temă: lupta împotriva corupției. Monica Macovei a fost, să spunem, parașutată în PDL, nu a fost niciodată un om de partid și nu a avut niciodată o relație bună cu partidul“, a explicat Bulai, pentru România liberă.
Tensiuni cu repetiție
Cât s-a aflat în PDL, între Monica Macovei și „greii“ din partid (Vasile Blaga, Cezar Preda, Radu Berceanu sau Ioan Oltean) s-au consumat mai multe momente tensionate. În 2011, aceasta spunea că „se gândește“ să plece din PDL dacă „se continuă politica de promovare a unor oameni care nu sunt competenți și care au probleme de integritate“. Tot atunci, așa-numitul „grup al reformiștilor“ din care Macovei făcea parte, alături de Cristian Preda, Sever Voinescu și Traian Ungureanu, a eșuat în a-și convinge colegii de importanța introducerii în statutul PDL a criteriilor de integritate. În 2013, Macovei a candidat pentru șefia partidului, împotriva lui Vasile Blaga și a Elenei Udrea.