31.4 C
București
joi, 18 august 2022
AcasăTechLaser pentru depistarea turbulențelor resimțite de avioane, la Măgurele

Laser pentru depistarea turbulențelor resimțite de avioane, la Măgurele

Cercetătorii de la Institutul de Științe Spațiale (ISS) din Măgurele folosesc un laser ce poate identifica de la sol turbulențele și modul în care acestea sunt resimțite de o aeronavă în timpul zborului.

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) ar putea fi beneficiarul acestui proiect.

Proiectul „CONTUR“ ar putea preveni accidentarea pasagerilor, putând depista din timp zona cu turbulențe și părțile avionului care vor resimți cel mai puternic zdruncinăturile. „Pentru rezolvarea problemelor specifice generate de consecințele dramatice pe care fenomenele de turbulență le pot avea asupra activităților umane ce se desfășoară în atmosfera terestră și pentru a răspunde unor nevoi sociale concrete și presante, acest proiect își propune ca obiectiv general dezvoltarea unor tehnologii emergente pentru contracararea efectelor induse de curgerile turbulente ale respectivelor medii fluide“, spun cercetătorii de la ISS.

Întregul obiectiv este structurat în două proiecte componente. Primul proiect component urmărește în principal dezvoltarea de metode și tehnici de detecție a turbulențelor în aer clar (CAT – clear air turbulence). Al doilea proiect component vizează completarea mijloacelor anti-turbulențe cu tehnologii de control activ al vibrațiilor.

Recent, pe plan internațional au fost înregistrate numeroase cazuri în care pasageri ai unor curse aeriene au suferit accidentări când aeronava a parcurs o zonă cu turbulențe.

Unul dintre cele mai recente cazuri este cel în care a fost implicată o aeronavă Airbus A330-200 aparținând companiei Aerolineas Argentinas, ce efectua, pe 18 octombrie, o cursă de la Miami (SUA) la Buenos Aires (Argentina), având la bord 192 pasageri. Avionul a întâlnit turbulențe severe la aproximativ 167 km nord de Rio Branco (Brazilia), la o altitudine de 11.900 m. Căpitanul a raportat existența a 10-15 persoane rănite la bord și a solicitat ajutor medical pentru momentul aterizării la Buenos Aires pe aeroportul Ezeiza. După aterizare, 8 dintre pasagerii răniți au fost transportați la spital pentru investigații suplimentare.   

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

O firmă românească a configurat infrastructura IT pentru cel mai mare centru de date din centrul și sud-estul Europei

O firmă românească a configurat infrastructura IT pentru cel mai mare centru de date din centrul și sud-estul Europei, în cadrul proiectului denumit ClusterPower. Compania...

Novakid analizează impactul monitorizării progresului școlar în învățarea unei limbi străine de copii

Educația online se diferențiază prin deschiderea și proximitatea feedback-ului, dar și prin comoditatea monitorizării progresului de învățare și a rezultatelor acestuia, lucru deosebit de...

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, aflat în vizită, laudă universitatea din Liov

 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut o scurtă vizită la Universitatea Națională din Liov înainte de întâlnirea sa programată cu președintele ucrainean...
Ultima oră
Pe aceeași temă