13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăTechIohannis – scenariile posibile

Iohannis – scenariile posibile

În cazul în care câștigă procesul, candidatul ACL va scă­pa de o problemă de imagine. Dacă pierde în timpul campa­-
niei electorale, nu există proceduri clare pentru retra­ge­rea din cursa pentru Cotroceni, dar va avea proble­me la validarea mandatului de către Curtea Constituțională.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a amânat ieri, pentru 30 septembrie, decizia privind recursul formulat în dosarul în care ANI îl acuză pe Klaus Iohannis de incompatibilitate (a fost membru în două AGA în timp ce era și primar). În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare, însă decizia a fost contestată de ANI la instanţa supremă.

După anunțul ICCJ, PNL a emis un comunicat potrivit căruia respectă decizia Curții, dar susține că este important ca instanța supremă ”să soluționeze de urgență” acest dosar, fiind esențial ca speța să fie lămurită înainte de începerea campaniei electorale.

Ce se poate întâmpla mai departe? În 30 septembrie, completul de filtru al ICCJ urmează să verifice admisibilitatea în principiu a recursului. Dacă recursul este respins, rămâne în vigoare decizia Curții de Apel Alba Iulia. Dacă recursul este admisibil și toți membrii completului sunt de acord,iar problema de drept nu este controversată sau face obiectul unei jurisprudențe constante a Înaltei Curți, completul desemnat se poate pronunța asupra fondului recursului fără citarea părților, printr-o decizie definitivă, care apoi se comunică părților. Există și varianta ca instanța să admită în principiu recursul și apoi să-l judece cu citarea părților.

Efecte politice

Dacă decizia este luată înainte de finalizarea campaniei electorale și Iohannis obține câștig de cauză, candidatul ACL va scăpa de o problemă de imagine, mai ales că mesajul său este axat pe atacarea corupției PSD. Dacă Iohan­nis este însă declarat incompatibil în timpul campaniei electorale, apar o serie de probleme juridice și politice. Legea alegerilor prezidențiale prevede un termen la care candidaturile pentru Cotroceni sunt declarate definitive. Anul acesta termenul a fost fixat, prin hotărâre de Guvern, pentru data de 28 septembrie. Nu există nicio procedură pentru ieșirea din cursă a unui candidat care are probleme după acest termen. Juridic, problema ar putea fi tranșată printr-o decizie a Curții Constituționale. Însă, indiferent de aspectul juridic, pentru ACL va fi dificil din punct de vedere politic să susțină un candidat care a fost declarat incompatibil prin decizie definitivă. Dacă Iohannis câștigă alegerile prezidențiale fiind incompatibil, validarea mandatului său depinde de decizia Curții Constituționale.

Verdict după alegeri?

Un alt semn de întrebare este legat de posibilitatea ca verdictul să vină după alegerile prezidențiale. Dacă Iohannis câștigă procesul, este posibil ca verdictul să vină prea târziu, pentru că primarul Sibiului va avea o problemă de imagine pe durata campaniei electorale. Dacă Iohannis este declarat incompatibil, el nu mai poate exercita funcții publice timp de trei ani de zile, inclusiv funcția de președinte. Însă, au existat în spațiul public două interpretări ale cazului în care Iohannis ar câștiga alegerile prezidențiale. Una vizează imposibilitatea exercitării mandatului de președinte, dar alte voci au apreciat că, odată ce Iohannis ar fi validat ca șef al statului de către Curtea Constituțională, el ar beneficia de imunitate și și-ar putea exercita mandatul. Fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu a avansat chiar o variantă inedită: ca România să fie condusă timp de trei ani de zile de un președinte interimar, după care Iohannis să își preia mandatul. În cazul în care nu câștigă alegerile și este incompatibil, Iohannis pierde funcția de primar al Sibiului, pentru care nu are imunitate.

Legea ANI prevede că un demnitar incompatibil nu mai poate exercita, timp de trei ani de zile, “aceeași funcție”. Curtea Constituțională a decis, recent, că sintagma “aceeași funcție” se referă la toate funcțiile publice.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Directorul CIA se află la Cairo pentru întâlniri privind conflictul din Gaza

Directorul CIA, William Burns, a sosit în capitala egipteană Cairo pentru întâlniri pe tema conflictului din Gaza, potrivit unor surse de la aeroportul din...

Atacurile asupra libertății presei, la nivel mondial, s-au intensificat. Siguranța jurnaliștilor în România, motiv de îngrijorare

Atacurile politice asupra libertăţii presei, inclusiv detenţia jurnaliştilor, suprimarea instituţiilor media independente şi difuzarea pe scară largă a dezinformării s-au intensificat în mod semnificativ...

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...
Ultima oră
Pe aceeași temă