4.7 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024
AcasăTechCum s-a schimbat scena politică din Galați

Cum s-a schimbat scena politică din Galați

UNPR și PSD au câștigat, PNL și PDL au pierdut, PP-DD și PRM au dispărut.

A venit și momentul bilanțului traseismului politic instituționalizat, la finalul perioadei de ”mercato”, în care primarii și consilierii locali sau județeni au avut răgazul pentru a trece la alt partid decât cel pe listele căruia au fost aleși, în baza Ordonanței 55/2014, referitoare la migrația politică a aleșilor locali. La Galați, bilanțul este următorul: și-au schimbat partidele pe listele cărora au fost aleși șase primari, șase consilieri municipali, patru consilieri județeni și 60 de consilieri comunali, iar trei consilieri județeni și trei consilieri municipali au spus adio partidelor lor, dar au preferat statutul de independent.

UNPR a „luat“ primarul Galațiului

Cum era de așteptat, principalele formațiuni de la guvernare, UNPR și PSD, au atras cei mai mulți aleși locali, opoziția PNL-PDL a suferit pierderi, iar ”partidele de lider”, PRM și PP-DD, au dispărut în totalitate din administrația gălățeană. Dacă până de curând avea un singur consilier municipal, acum ­UNPR deține primarul Galațiului și un grup politic destul de important în Consiliul Municipal. Primarul Marius Stan, primul ales local din țară care și-a anunțat trecerea la un alt partid, spunând adio PNL-ului pentru a se înscrie în UNPR, a atras și grupul politic cu care a colaborat cel mai bine, cel al ­PP-DD. S-au înscris în UNPR toți cei cinci consilieri municipali PP-DD, Monica Dascălu, Marian Alexandru, Marian Avramescu, Ilie Ghețu și Victor Malinovici.

ACL a pierdut patru consilieri municipali

Grupul ACL a pierdut patru consilieri municipali. Cristian Dima a trecut de la PNL la partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, iar Săvel Rotaru și Gigel Caliga au optat pentru a deveni independenți. Consilierul Mihai Alin a spus adio PDL, preferând, de asemenea, să devină independent. Primarul Marius Stan ne declara recent că în Consiliul Municipal se bazează pe voturile lui Rotaru, Caliga și Dima. Aceste mișcări au schimbat situația primarului Galațiului.

Dacă până acum își trecea cu greu inițiativele, multe dintre acestea fiind blocate de majoritatea PSD-PC-UNPR, susținută uneori și de grupul PP-DD, acum Marius Stan este susținut de un grup de 8 consilieri UNPR și independenți, la aceștia adăugându-se 8 consilieri PSD și 5 consilieri PC. Grupul politic al ACL va mai fi format din numai 4 consilieri, trei de la PNL și unul de la PDL, raportul dintre majoritate și opoziție din consiliu fiind disproporționat.

„Partidul-balama“ din CJ Galați, independenții PNL-PDL

Exodul oamenilor PP-DD la UNPR a avut loc și în Consiliul Județului (CJ) Galați. Au optat pentru UNPR vicepreședintele CJ Galați, Marian Vicleanu și consilierii județeni Remus Matei și Cătălin Ungureanu., însă consiliera județeană PP-DD ­Simona Hapeci a optat pentru a fi independentă: Este previzibilă alinierea sa la majoritatea PSD-UNPR-PC. Grupul ACL a pierdut trei consilieri județeni, atât Emil Țuicu și Nicușor Ursu, aleși pe listele PNL, cât și Petrișor Potec, ales pe listele PDL, preferând să devină consilieri independenți. ACL-ul a recuperat parțial pierderile prin faptul că Cristian Neicu a demisionat din PC și a optat pentru PNL.

Aceste treceri dintr-o barcă în alta nu vor schimba prea mult raporturile de forțe din plenul CJ, pentru că și până acum majoritatea includea PPDD-ul și erau aprobate fără probleme toate proiectele de hotărâri pentru care era nevoie de majoritate simplă, 50% plus 1. Însă voturile celor trei independenți ar putea să conteze decisiv atunci când se va pune problema trecerii unor proiecte de hotărâri pentru care este nevoie de majoritate calificată, adică de voturile a două treimi din numărul consilierilor. Majoritatea PSD-UNPR-PC are 21 de voturi și majoritatea de 2/3 presupune obținerea a 24 de voturi, diferența fiind de exact trei voturi. Astfel, grupul celor trei independenți va avea în plenul CJ rolul de „partid-balama”, putând înclina balanța spre majoritate sau spre opoziție. Rămâne de văzut cum va funcționa plenul CJ la viitoarea ședință de plen.

Cinci primari înregimentați în PSD

În județ, au trecut de la PDL la PSD primarul orașului Tg. Bujor, Laurențiu Gâdei, primarul comunei Tulucești, Petrică Bratu și primarul comunei Priponești, Lucian Borza, iar de la PRM la PSD a trecut primarul din Bălășești, Paul Cezar Maftei. Acesta a trecut la PSD după ce a fost dat afară din PRM. Tot la PSD a trecut și primarul comunei Pechea, Mihăiță Măncilă (PP-DD), care l-a urmat pe mentorul său, senatorul Nicolae Marin, care a trecut de la PP-DD la PSD în urmă cu un an. Au trecut de la alte partide la PSD un număr de 60 de consilieri locali comunali. Astfel, PSD deține la acest moment 34 de primari de comune, 367 din cei 861 de consilieri locali din comunele județului, președintele și un vicepreședinte al CJ Galați, 11 consilieri județeni și 8 consilieri în Consiliul Municipal Galați.

PP-DD și PRM, spulberate din administrație

UNPR este principalul câștigător, prin faptul că grație Ordonanței 55 a obținut primăria unui mare oraș. PSD a mai câștigat cinci primari, dar în localități mai puțin importante. PNL și PDL au pierdut forța grupurilor politice în plenul CJ, dar mai ales în Consiliul Municipal, în care raportul putere-opoziție nu a mai fost atât de disproporționat din perioada 1992-1996, când opoziția de dreapta nu conta în deciziile Consiliului Municipal Galați. Două ”partide de lider” au dispărut în totalitate din administrația gălățeană. Primul, PRM-ul lui Vadim Tudor, dispăruse de fapt atunci când a fost dat afară din partid singurul primar pe care îl avea PRM-ul în județul Galați. Al doilea, partidul lui Dan Diaconescu a dispărut la fel de brusc precum a apărut. După ce la alegerile locale și parlamentare din 2012 obținuse grupuri politice importante în consilii, un primar de comună, un mandat de senator și un mandat de deputat, PP-DD a fost spulberat din administrație de Ordonanța 55. În septembrie 2013, senatorul PP-DD Nicolae Marin a trecut la PSD, iar liderul PPDD Galați, deputatul Eugen Chebac a trecut la UNPR, partid la care mai fusese înscris în 2012. Conducerea organizației a fost preluată de directorul Cantinei de Ajutor Social, Picu Apostol Roman. Odată cu consilierii PP-DD, l-a urmat pe primarul Marius Stan la UNPR și liderul PP-DD Galați, pe care primarul îl numise director. În urmă cu trei săptămâni, conducerea PP-DD Galați a fost preluată de consiliera județeană Simona Hapeci, care în baza Ordonanței 55 a optat pentru a deveni independentă și în consecință a demisionat din PP-DD. Astfel, partidul lui Dan Diaconescu a rămas și fără conducere și fără aleși locali.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă